• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Burun Estetiğinden Sonra Rahat Nefes Almak Çok Önemli

Burun Estetiğinden Sonra Rahat Nefes Almak Çok Önemli
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, burundaki kemik ya da kıkırdak eğikliğinin (deviasyonun) ortaya çıkmasının en sık sebebinin önceden...

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, burundaki kemik ya da kıkırdak eğikliğinin (deviasyonun) ortaya çıkmasının en sık sebebinin önceden buruna alınan travmalar olduğunu belirtti.

Burun kemik eğriliği hususunda bilgiler veren Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, "Burun orta kısmı; önde kıkırdak, arkada kemik bölümden oluşan bir yapıdır. Deviasyon ise burun orta kısmındaki kemik ya da kıkırdak bölümün sağa veya sola kaymasıdır. Halk arasında "burnumda kemik ya da kıkırdak varmış& denilen olay aslında budur. Deviasyon son derece sık görülen bir durumdur. Ancak çoğu kez burun fonksiyonlarını bozacak şiddette olmadığından hastalar tarafından farkedilmeyebilirler. Genellikle rutin kulak burun boğaz muayenesi sırasında ortaya konulup hastalara söylenir. Burundaki kemik ya da kıkırdak eğikliğinin (deviasyonun) ortaya çıkmasının en sık sebebi önceden buruna alınan travmalardır. Tek sebep bu olmasa da ve hastaların bir kısmı bu travmayı hatırlamasalar da bebeklik ya da küçük çocukluk döneminde alınan ve akla gelmeyen bu darbeler deviasyonun en sık sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında çocukluk döneminde var olan ve tedavi edilmeyen geniz eti varlığı, burunda polip gelişimi vs. gibi birçok sebep de deviasyona yol açabilir" dedi.

Deviasyon hastalarının sıklıkla burun tıkanıklığı, burundan rahat nefes alamama şikayetiyle başvurduklarını kaydeden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Cevdet Murat Akagün, şöyle konuştu:

"Genellikle travma sonucu oluşan deviasyonlarda, burun tıkanıklığı ile birlikte burunda şekil bozukluğu da ortaya çıkar. Burun tıkanıklığı ve şekil bozukluğu dışında, deviasyonu olan hastalar şiddetli baş ağrısı, horlama, koku alma bozukluğu, tekrarlayan burun kanamaları, burunda kabuklanma, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme ve bunun sonucunda sık sinüzit atakları ortaya çıkması gibi şikayetlerle bize başvururlar. Bize baş ağrısı ile başvuran hastalarda Göz, Nöroloji, Fizik Tedavi muayeneleri sonrası bu bölümlerde başağrısıyla ilgili bir sebep bulunamamışsa, yaptığımız ayrıntılı Kulak Burun Boğaz muayenesi sonrası, baş ağrısının genellikle deviasyona ya da deviasyonun eşlik ettiği sinüzite bağlı olduğunu görüyoruz. Unutulmamalıdır ki; bazen sadece deviasyonun varlığı bile sinüzit olmasa dahi baş ağrısı yapabilir. Horlama şikayetiyle başvuran hastalarda bazen tek başına deviasyon, horlamanın sebebi olabilmektedir. Bu durumda deviasyonun düzeltilmesi horlamanın ortadan kalkmasını sağlayabilir. Deviasyonun eşlik ettiği kalp ve akciğer hastalığı olanlarda deviasyonun ortadan kaldırılması daha da önem kazanmaktadır. Horlamayla birlikte ya da horlama olmaksızın, deviasyonun eşlik ettiği kalp hastalığı veya akciğer hastalığı olanlarda, deviasyon ameliyatı sonrası rahat nefes almanın sağlanması, hastalarının yaşam kalitesini belirgin ölçüde arttırmaktadır. Koku alma bozukluğu ile başvuran kişilerde yaptığımız ayrıntılı muayene sonrası bunun sebebinin bazen deviasyon olduğunu saptıyoruz. Koku alma bozukluğunun deviasyona bağlı olduğu durumlarda yaptığımız deviasyon operasyonunun hastanın şikayetlerinde düzelme sağladığını görüyoruz. Tekrarlayan burun kanaması şikayetiyle bize başvuran hastalarımızda, bunun sebebinin bazen deviasyona bağlı olduğunu görebilmekteyiz. Deviasyon ameliyatı sonrası burun kanamalarının büyük ölçüde ortadan kalktığını saptıyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim