• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Bursa’nın şifa deposu çileği

Bursa’nın şifa deposu çileği
Bursa’da yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen yediveren çileği, hormonsuz olmasının yanı sıra güzel kokusu ve lezzetiyle birçok kişi tarafından talep ediliyor. Bursalı çiftçiler şimdi, bu lezzetli meyveyi dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor.


Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan çilek, lezzetli olmasının yanı sıra sağlıklı olmasıyla da dikkat çekiyor. Ancak Bursa'nın dağ ilçelerinden Orhaneli’nde ekimi yapılan ve yüksek verim elde edilen yediveren çileği ise birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle, çilek türleri arasında biraz öne çıkıyor. 150 derde deva olduğu belirtilen yediveren çileğinin dünyaya tanıtılması içinde hazırlıklar yapılıyor.

Hormonsuz çilek

Kokusu, rengi, büyüklüğü ve hormonsuz olması sebebiyle rağbet gören yediveren çileği, Orhaneli çiftçisinin en değerli ürünleri arasında yer alıyor. İlçe merkezi ve köylerde yetiştirilen çileğin pazar sıkıntısı yok. Çileğin kilosu 3 ila 5 liradan satılıyor. İlçede yıllık bin 500 ton çilek hasadı yapılıyor.

150 derde çare oluyor

Yediveren çileğinin 150 derde deva olduğu, özellikle böbrek kumu dökmede etkili olduğu biliniyor. Çiftçiler, fide desteği olduğu müddetçe çilek üretiminin daha da artacağını belirtti. İlçede kurulacak Göynükbelen Çiftçi Kadınlar Derneği sayesinde kokulu ve hormonsuz çilekler hem Türkiye'ye, hem de dünyaya tanıtılacak.

Dernek kurup, dünyaya tanıtacaklar

Orhaneli Belediyesi'nin desteğiyle Göynükbelen Çiftçi Kadınlar Derneği'ni kuracaklarını belirten Gülfidan Ceylan, “Bu çilekler sayesinde geçimimizi sağlıyoruz. Kuracağımız dernek sayesinde bu çileği Türkiye'ye ve dünyaya duyurmak istiyoruz. Bizim çileğimiz organiktir. Tadı güzel ve dayanıklı bir çilektir. Normal çilekler bir gün dayanırken, bizim çileğimiz üç gün taze kalabiliyor. Bu çileğin 150’den fazla şifası var. Özellikle böbrek kumu döküyor. Bu çileği Dubai’ye bile gönderdik. Bundan sonra belediyemizin desteğiyle çileği daha iyi pazarlayacağız” dedi.

Fide desteği istiyoruz 

Orhaneli Ziraat Odası'nın desteğiyle geçen yıl 250 bin fidan dağıtıldığını belirten Göynükbelen Muhtarı Ali Kayahan, “Bu yıl bize 500 bin fidan yetmedi. Biz daha fazla fide desteği istiyoruz. Fide olursa bu kaliteli çileği daha fazla üretebiliriz. Buralar verimli topraklar” diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim