• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Büro Emekçileri Sendikası: Bakanlık dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçmeli

Büro Emekçileri Sendikası: Bakanlık dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçmeli
KESK'e bağlı Büro Emekçiler Sendikası (BES) Muğla Şube Başkanı Gülay Yıldız, Maliye Bakanlığı'nın dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçmesini...

KESK'e bağlı Büro Emekçiler Sendikası (BES) Muğla Şube Başkanı Gülay Yıldız, Maliye Bakanlığı'nın dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçmesini istedi. Anayasa'da yer alan vergilendirme ilkelerine uygun hareket ederek, herkesten mali gücüne göre vergi almayı hedef haline getirmesini tavsiye etti.

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı önünde toplanan BES üyeleri, protesto gösterisi düzenledi. Grup adına açıklama yapan Şube Başkanı Yıldız, 27. Vergi Haftası'nın, her yıl olduğu gibi göstermelik etkinliklerle sona erdiğini söyledi. Gelir durumuna bakılmaksızın herkesten eşit oranda alınan dolaylı vergilere dayanan sistemde oranların, toplam vergilerin içerisinde yüzde 70'e kadar çıktığını kaydederek, "Bütçe gelirleri içerisinde kamu hizmetlerine ayrılan pay sürekli olarak azalırken özellikle emekçilerden alınan vergi, sürekli artmaktadır. 13 yıllık AKP döneminde yapılan bütçelerin en belirgin özelliği, halktan toplanan kamu kaynaklarının, giderek artan oranda kamu hizmetleri dışındaki alanlara aktarılmasıdır. Kamu kaynakları asıl kullanması gereken alanlara değil, yerli ve yabancı sermayeye, patronlara teşvik amaçlı olarak kullandırılmaya başlanmıştır. AKP'nin iktidara geldiği kriz dönemi olan 2002'de bütçeden kamu hizmetlerine yüzde 42,3 pay ayrılmışken bu oran 2016 bütçesinde yüzde 25'e kadar düşürülmüştür." dedi.

Gülay Yıldız, vergi politikalarının halkı yoksullaştırmanın en etkili aracı haline geldiğini iddia ederek, "Maliye Bakanlığı'nın 2005 yılından bu yana içine girdiği yapılanma sürecinin oluşturduğu fırsat eşitsizlikleri, parçalanma ve ortaya çıkan başta ücret olmak üzere adaletsizlikler, ortaya çıkan iç tartışmalardan dolayı kurumun enerjisinin tekrar bütünleşmesi sağlanmalıdır. Maliye sınıfı oluşturularak gelir ve gider ayrımı ortadan kaldırılmalı, bakanlıktaki tüm unvan ve kadrolar bu sınıf içerisinde yeniden tanımlanmalıdır. Merkez-taşra, gelir-gider ayrımları kaldırılarak uzmanlık kadroları tek bir isim altında birleştirilmeli, uzmanlık konusunda tüm maliye emekçilerine fırsat eşitliği tanınmalıdır. Bakanlı,k dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçip Anayasa'da yer alan vergilendirme ilkelerine uygun hareket ederek, herkesten mali gücüne göre vergi almayı hedefi haline getirmelidir. Maliye Bakanlığı'nı, Vergi Haftası vesilesiyle adil bir vergi sistemi tartışmasına paralel olarak, teşkilat yapısının nasıl olması gerektiğini tartışmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından sessiz bir şekilde dağıldı.Cihan

Büro Emekçileri Sendikası: Bakanlık dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçmeli

Büro Emekçileri Sendikası: Bakanlık dolaylı vergi kolaycılığından vazgeçmeli

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim