• BIST 8718.11
  • Altın 2245.336
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1889
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova: Sığınmacı krizi bölgede önemli bir tehdit

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova: Sığınmacı krizi bölgede önemli bir tehdit
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yotova, "Sığınmacı krizi ekonomik kalkınma ve güvenlik açısından bölgede önemli bir tehdit. Ülkeler arasında iş birliğini geliştirmek zorundayız. Hiçbir ülke tek başına bu krizle mücadele edemez." dedi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova, sığınmacı krizinin ekonomik kalkınma ve güvenlik açısından bölgede önemli bir tehdit olması nedeniyle ülkeler arasında iş birliğini geliştirmek zorunda olduklarını belirterek, "Hiçbir ülke tek başına bu krizle mücadele edemez. Karadeniz'in güvenliği, Avrupa'nın güvenliğinin gerçekleşebilmesi için bir ön koşuldur." dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) 25. Yıldönümü Zirvesi'nde konuşan Yotova, 25 yıl içinde epey yol kat edildiğini belirtti. KEİ'nin mevcudiyetinin bugüne kadar bir örnek olduğunu dile getiren Yotova, bu süreçte neler başarılabildiği, yeni zorlukların üstesinden gelecek yetkinliğe sahip olunup olunmadığı gibi sorulara yanıt vermenin kolay olmadığını ancak KEİ'nin bir geleceğinin olması için bu sorgulamayı yapmaya mecbur olunduğunun altını çizdi.

Daha önce karşılaşılmayan terörizm, bölgesel çatışmalar, çok ciddi sosyal, ekonomik eşitsizlikler, göç sorunu, organize suç faaliyetleri, insan ticareti ve çevreyle ilgili bölgesel ve küresel sorunlar olduğunu dile getiren Yotova, "Bütün bu meselelere bölgesel yanıtlar verilebilmesi için KEİ'nin konformist yaklaşımından vazgeçmesi gerekiyor. Bölgedeki en gelişmiş örgüt biziz. Vatandaşlarımızın güvenlikle ilgili endişelerini giderecek bir yandan da kalkınma fırsatlarını kullanacak şekilde bunu yapmalıyız. KEİ'nin bu hedeflere ulaşabilmesi için atması gereken çeşitli adımlar var." diye konuştu.

Yotova, gidilen yolu değiştirebilmek ve bölgesel iş birliğini gerçekleştirebilmek için örgütün yeterince güçlü olması gerektiğinin altını çizdi. Hiçbir ülkenin ortak uygulamalar için finansman oluşturamadığını ifade eden Yotova, "Karadeniz'in hemen yanında Kafkaslar ve onun da ötesinde Orta Asya var. Bu konumumuzdan yararlanabiliyor olmamız gerekiyor. Bunlar önemli bölgeler." görüşünü dile getirdi.

İliyana Yotova, enerji, ulaşım, altyapı, güvenlik, çevre konularında önemli projeler yapabileceğini ve devam eden otoyolu projesinin bunlardan biri olduğunu anlattı.

Avrupa Birliği'nin (AB) bölgede önemli rol oynadığını ve KEİ'nin 3 ülkesinin birliğe üye olduğunu hatırlatan Yotova, KEİ ve AB'nin artık daha pragmatik ilişkiler kurmak zorunda olduğuna dikkati çekti. Yotova, şunları söyledi:

"Romanya ve Bulgaristan AB üyesi olduktan sonra artık AB'nin sınırı Karadeniz'e yaklaştı. Başka bir önceliğimiz de artık AB'nin politikalarını Karadeniz'deki diğer ülkelerle derinleştirmek şeklinde olmalı. Sığınmacı krizi, ekonomik kalkınma ve güvenlik açısından bölgede önemli bir tehdit. Ülkeler arasında iş birliğini geliştirmek zorundayız. Hiçbir ülke tek başına bu krizle mücadele edemez. Karadeniz'in güvenliği, Avrupa'nın güvenliğinin gerçekleşebilmesi için bir ön koşuldur. Ortak bir gündem için iş birliği ve koordinasyon gerekiyor. Geleneklerimiz, büyüklüklerimiz farklı ama bunu yapmak durumundayız. Ortak gayretler sarf etmeliyiz ki KEİ etkili bir örgüt olabilsin."

Yotova, konuşmasını, Bulgaristan olarak Karadeniz'deki refahı artırmaya yönelik iş birliği konusunda her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını belirterek tamamladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim