• BIST 9135.11
  • Altın 2324.136
  • Dolar 32.3652
  • Euro 34.9554
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bulgar yönetmenden Türk tiyatrosuna övgü

Bulgar yönetmenden Türk tiyatrosuna övgü
Ünlü Fransız oyun yazarı Moliere'nin tiyatro klasiklerinden olan "Hastalık Hastası" oyununu 23 Ocak'ta kendine özgü yorumuyla İzmir'de sahneleyecek olan Bulgar yönetmen Vladlen Alexandrov, Türk tiyatrosunun çok güzel ilerlediğini söyledi.

Daha önce Türkiye'de değişik illerdeki devlet tiyatrolarında oyunlar sahneye koyan 59 yaşındaki Bulgar yönetmen Vladlen Alexandrov, bu kez "Hastalık Hastası"nı İzmirlilerle buluşturacak. 16. yüzyılda yazılan oyunu günümüze uyarlayan yönetmen, 21. yüzyılda teknolojinin gelişmesi ve şartların değişmesiyle ortaya çıkan sorunları hicvetmeye hazırlanıyor.

Alexandrov, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yabancı bir yönetmen olmadığını daha önce İzmir, Ankara ve Antalya gibi kentlerde oyunlar yönettiğini söyledi.

Genellikle klasik oyunları sahnelemeyi sevdiğini belirten Alexandrov, zamanla yerleşmiş ve oturmuş klasik oyunların kendi üslubuna uyduğunu, klasikleri daha gerçekçi bulduğu ve yazıldığı dönemin ötesini yansıttığı için tercih ettiğini dile getirdi.

"Oyunu bugüne taşıdım"

Yönetmenlerin sahneledikleri oyunlara bazen yorumlarını yansıttığına işaret eden Alexandrov, şunları kaydetti:

"Umarım seyirci benim oyundaki yorumumu görür. Ben Hastalık Hastası'nı benim gördüğüm ve hissettiğim gibi oynatıyorum. Piyes, 16.yüzyılda yazıldığı için ben biraz daha bugünlere taşıdım. Buradaki seyirciye de yakın olsun diye böyle yaptım. Umarım seyirci de bunu anlar ve hisseder. İnsanlar artık çıldırdı, delirdi, çok zor bir hayat var. Sadece Türkiye'de ya da Bulgaristan'da değil. Tüm dünyada bu böyle. Ben de oyunu böyle yorumladım ama her şeyi komediyle anlatıyorum. Daha çok satirik çalışıyorum, onları güldürürken bir anlamda ortadaki durumu eleştiriyorum. Bazı metinleri değiştirdim, müzikler yeni. Özüne bağlı ama kendimden bir takım dokunuşlar var."

Türk tiyatrosu benim gözümde çok güzel ilerliyor"

Alexandrov, Türkiye'deki deneyimiyle Türk tiyatrosunu yakından tanıma fırsatı bulduğunu dile getirerek, "Bulgar ve Türk tiyatroları birbirine yakın. Organizasyon ve okul olarak benziyorlar. Her iki ülkede çok yetenekli oyuncular var. Türk tiyatrosu benim gözümde çok güzel ilerliyor. Türk tiyatrosunda hoşuma giden kendi kültürel yapısını koruması. Bulgaristan'da ise bu durum farklı. Bulgaristan'da tiyatro biraz kendi sınırlarının dışına çıkmaya çalışıyor. Bu yüzden de Bulgar tiyatrosu kendi kültüründen biraz uzak kalıyor." diye konuştu. 

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'nde 23 Ocak'ta sahnelenecek Hastalık Hastası, 27 Ocak'a kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim