• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Bülent Arınç: Bu bir terör olayıdır

Bülent Arınç: Bu bir terör olayıdır
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada TBMM'de yeni yasama yılı ile ilgili programı açıkladı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşte Arınç'ın konuşmaısından satırbaşları:

-Fikri Mülkiyet kanun tasarısı, elektronik ticaret, perakende işletmeler kanunu, tahkim konusu, CMK'da yapılacak değişiklikler, yargının özlük hakları ile ilgili tasarı ve Yüksek öğretim personel kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarılar ele alınmıştır. 

- Gündemimizin en önemli maddelerinden biri de son zamanlarda gerçekleşen şiddet olayları ve buna müdahale edilmesiydi. 

- Bir izleme takip kurulu ve güvenlik güçlerimizin karşılaştığı bir takım imkansızlıklar veya müdahale sırasındaki olumsuzluklar bir rapor halinde etraflıca gözden geçirilidi. 

POLİSİN OLAYLARDA ELİ GÜÇLENDİRİLECEK

- Sayın Cumhurbaşkanımızın bir yerdeki konuşmasında ifade ettiği gibi başta polis olmak üzere tüm güvenlik güçlerimizin bu tarz olaylar şiddete dönüştüğü takdirde aşırı şiddet kullanımının yaygın olduğu hallerde güvenlik güçlerimizin elini güçlendirmek onlara yeni imkanlar ve kullanabileceği yeni alanlar tesis etmek amacıyla bir çalışma yapılacaktı. Bu bugünün meselesi değil de daha önceden konuşulan bir konuydu ama son olaylarda aciliyeti gündeme geldi.

- Polise şu yetki de verildi, şu ceza bu kadardı bu kadar oldu denilmesin diye söylüyorum.

- Avrupa'daki uygulamaları esas alıp Türkiye özeline uyarlanabilecek bir programın yapılması da görüşüldü.

HELİKOPTER OLAYINDA ADLİ VE İDARİ ARAŞTIRMA BAŞLATILDI

Biliyorsunuz iki acı olay da yaşandı Deniz Kuvvetleri'ne ait Skorsky tipi helikopter kayboldu ve enkazına ulaşıldı. 4 mürettebat şehit oldu. Bununla ilgili adli ve idar tahkikat başlatıldı. Bize düşen helikopterin düşme sebebinin açıkça ortaya konuşmasıdır. Bunla ilgili henüz şu an net bir şey ortaya konulmuş değildir. Allah'tan rahmet diliyor başsağlığı diliyorum
- Yine maalesef çevik kuvvetin içinde bulunduğu otobüsümüz devrildi ve 3 polisimiz şehit oldu.

SORU & CEVAP

Kobani'deki olaylar bahane edilerek gerçekleştirilen şiddet olaylarında sağlık testleri kültür kurumları ve okulların hedef alınmasıyla ilgili:

- Emniyet müdürlüğümüzün son verdiği nottan bahsedeyim biraz. Malesef 6'sında başlayan bu olaylar nedeniyle çok acı yaşanmıştır.  Şiddet olayı terör olayıdır bu. Kamu mallarına olsun insan canlarına olsun vahşice işlenmiştir.

- Eskiden canavarca duygularla insan öldürme olaylarının cezası idamdı şimdi sanıyorum müebbet. Şimdi sırf sakallı olduğu için eşi başörtülü diye IŞİDçi denilerek cinayetler işlenmiştir.

HDP'DEN ÖZÜR BEKLENTİSİ

- Terkrarından da ayrıca üzüntü duyacağım ama belki de en fecilerinden bir tanesidir. Buna sebep olanların aslında hangi yolu açtıklarını bilmesi gerekir. Bu özür dileme af dileme yaptıklarının yanlış olduğunu kabul etmelerini beklerim. HDP'nin Twitter hesaplarında halkımıza acil çarğı denilerek sokağa çıkma çağrısı yapılmıştır. Bu olaylar sonucunda yoğun şddet olayları yaşanmıştır. 

ADRESE DAYALI ŞİDDET YAPILDI

- 20 ilimizde şiddet boyutuna varan 17 ilimizde şiddet boyutuna varmayan toplam 1419 olay gerçekleşmiştir. Bu olaylarda 2 emniyet mensubumuz şehit olmuştur, 308 emniyet mensubu yaralanmıştır. 34 kişi hayatını kaybetmiştir. 415 kişi ise yaralanmıştır. Ayrıca çatışmalarda 5 örgüt mensubu ölü 3 örgüt mensubu da uyaralı ele geçirilmiştir. 

- Genelde AK Parti binalarına biraz da HÜDA PAR binalarına saldırı olmuştur.

- Bu olayda organize bir hareket yapıldığı, kimin nereye gideceği, kimin nerede olduğuna ilişkin adrese dayalı şiddet yapılmıştır.

- Eksik kaldığımız yerler muhakkak vardır bugün onun çalışmasını yaptık. ama bundan snra bu tür olaylara hemen müdahale edileceği izin verilmeyeceği konusunda mutabakata varıldı.
 
İNCİRLİK İLE İLGİLİ YENİ KARAR YOK
 
İncirlik üssüyle ilgili:

 
-Farklı kişiler açıklamalarıyla maksadını aşmış olabilir. Bu konuda Dışişleri Bakanı'mızın açıklamaları önemlidir. Cumhurbaşkanımız ne diyorsa Başbakanımız ne diyorsa onlar önemlidir. 
 
- ABD'nin İncirlik hava sahası ve İHA'ların kullanılmasına ilişkin izin konusunda birileri kendi kamuoyuna farklı mesaj vermek istemiş olabilir ya da kendi temennisini dile getirmiş olabilir. 
 
-Türkiye IŞİD karşıtı koalisyonda görev almaktadır. Ancak İncirlik'le ilgili yeni bir karar yoktur. Sadece Eğit -Donat konusunda mutabakat vardır. 
 
HDP'Lİ BELEDİYELER YANGINA MÜDAHALE ETMEDİ
 
Olaylarda zarar gören yerlerin yeniden imarı ile ilgili:
 

- Kamu binaları ve özel sektör teşekküllerine yapılan her türlü zarar Maliye Bakanlığı ve Valilikler bünyesinde çalışmalar yapılacaktır. Bununla birlikte bu zararların tazminine ilişkin atılacak adımlar da bulunmaktadır. Sivil şahısların zararları derhal yerine getirilecektir. 
 
-Kobani eylemlerinde meydana gelen zararlar, basit bir tespitin ardından karşılanacak.
 
- Malesef HDP'li belediyeler yangına müdahale için itfaiye araçlarını vermemişlerdir.  Yolları da taşlar ve barikatlarla kapatılmıştır. Can güvenliği bahane gösterilerek şöförler uzaklaştırılmış bu tavırlar kayıt altına alınmıştır.
 
- Bu vahşet ve vandallığa çanak tutanlar cezalarını ödeyecektir.
 
TERÖRLE MÜCADELE KANUNU'NA VEDA ETMEK ÜZEREYDİK
 
Terörle mücadelede askeri güvence ve MİT'e verilen yetki ile ilgili:
 
- Altını çizerek söyleyeyim iç güvenlik kapsamında bir reform düşünüyoruz. İl idaresi kanununda bulunduğu şekliyle kapsamlı bir incelemesini yapıyoruz. Öyle bir yenilik yapılmalı ki bu tür organizasyonlara anında müdahale edilebilmeli.
 
- TCK 2005 yılında tamemen yenilendi. Eski ceza kanunu İtalya'dan aldığımız kanun gitti yerine medeni ve ceza kanunları  geldi. 
 
- 90'lı yıllarda çıkmış olan TMK nın zamanla kaldırılması gerektiği fikrini de konuşmaya başladık. Bugün Çözüm sürecinde istediğimiz noktaya gelmiş olsaydık ona da güle güle diyecektik. Ama bugün yaşadığımız olaylar gösterdi ki hayır. eşkıya durmuyor, su uyuyor düşman uyumuyor. 
 
- bugün polisin kullandığı yetkilerin bir kısmı AB'deki ülkelerin hiçbirinde olumsuz yönde kullanıyorum öyle bir yetki yok.
 
- ABD'de trafik polisi sizi durdurunca ellerinizi direksiyondan ayıramazsınız. hapşırmak istediğinizde kurşunu yersiniz.
 
- Özgürlükler esas olacak demokrasi esas olacak hukuk esas olacak terörle mücadeleyi de hukuk nasıl uemrediyorsa öyle olacak.
 
- Hukuk dışında bir uygulamaya gerek yok. son zamanlarda bazılarının dediği gibi 90'lara dönmek gibi bir durum yok. O olaylar başarılı olsaydı bırakın 90'ları daha çok eski dönemlere dönerdi. halkımız hükümetimiz müsade etmedi. Ağır tahribat var ama emellerini gerçekleştiremediler.
 
- Onlara sokağa çıkın diyenler bile mazeret bulma, duygusal kırılma var gibi kimsenin ikna olmadığı sözler söylediler. Halk desteği bulamadılar. 
 
TÜRKİYE'NİN DEDİĞİ NOKTAYA YENİ GELDİLER
 
Suriyeli muhaliflerin  eğitilmesiyle ilgili tesisler hakkında:
 
- Suriyeli muhaliflerin eğit donat konusu bizim için yeni bir unsur değil, Türkiye bu konuda haklı çıkmıştır. Suriye'de ılımlı muhalefetin yetersiz kalması yüzünden  radikal unsurlar sahayı doldurdular. Ilımlı muhalefet güçlü olsaydı bugün bu acılar yaşanmazdı. Bugün batılı ülkeler Türkiye'nin haklı olduğunu kabul ediyorlar ve bu konuda Türkiye'de nasıl yapılacağına ilişkin görüşmeler yapılıyor. Ancak bu konuda sadece Suriyelilerin eğitilebileceği bir ortamı ortaya çıkarmak istiyoruz. Ancak henüz yer konusu kesinleşmiş değil.
 
-Barzani'nin bugünkü açıklamalarını olumlu buluyorum. Türkiye'nin durumu ve yardımlarına ilişkin sözleri yerindedir. 
 
HSYK seçimi sonuçları ve yapısal değişiklik düşünülmesiyle ilgili: 
 
- HSYK seçimlerine yargıçlar katılmıştır. Yüksek Seçim Kurulu kesin olmayan seçim sonuçlarını açıkladı. Yargıçlara yakışır ağır başlılıkla bir seçim yapılmıştır. Yargıda Birlik Platformu'nun adli yargıda tam liste olarak seçimi kazanmıştır.
 
- Biz herkese eşit davranacağız. Yargı'nın on beş bine yakın kadrosunu kucaklamak istiyoruz. Umarız bu HSYK iyi işler yapar.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim