• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

'Buğday fiyatı yerinde sayarken ekmeğe zam yapılması yanlış olur'

'Buğday fiyatı yerinde sayarken ekmeğe zam yapılması yanlış olur'
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen iller sıralamasında ilk 5'in içerisinde yer alan Yozgat'ta buğday fiyatlarının yıllardır aynı oranda seyretmesi...

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen iller sıralamasında ilk 5'in içerisinde yer alan Yozgat'ta buğday fiyatlarının yıllardır aynı oranda seyretmesi bölge çiftçisini sıkıntıya soktu.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, ilin geçim kaynağını tarım ve hayvancılığın oluşturduğunu belirterek, özellikle hububat üretimi açısından Yozgat'ın önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi. Yılmaz, "Çiftçilerimiz her yıl hasat döneminde hububat ürün fiyatlarına yapılacak artışı bekleyerek emeğinin karşılığını almak istiyor. Yıllardır hububat ürün fiyatları aynı oranda seyrediyor. Gübre, mazot ve diğer girdi fiyatlarının yüksek olması çiftçimizin tarlasını tam anlamayla işleyememesine neden oluyor. Köylümüzün tek geçim kaynağı ektiği tarlası ve varsa hayvancılıkla uğraşarak hayatlarını sürdürüyor. Bir yıl boyunca ektiği üründen elde ettiği parayla tekrar ertesi yıl hububat hasat dönemine kadar geçinmesi lazım. Buda tabi ki büyük risk taşıyor. Çünkü kuraklıktan dolayı olası oluşan yangın, dolu, don ve sel gibi afat olduğu takdirde çiftçimiz daha da zor durumda kalıyor. Bunların iyi değerlendirilmesi gerekir." dedi.

Çiftçinin tarlasını ekip biçtiği gibi kendi işçiliğini de koyması halinde eline bir şey geçmediğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Çiftçilerimiz, ürünlerinin hasadını yaptıktan sonra tekrar ekim için hazırlıklara başlıyor. Gübre, mazot, tohum, ilaç gibi girdileri karşılamak için elde ettiğin kazancının tamamına yakınını geri harcıyor. Elinde kalan bir kısım kazançla da bir yıl geçinmek zorunda kalıyor. Odamıza gelen üyelerimiz girdi fiyatlarının yüksek olmasından yakınarak bu sorunlarımızı devlet büyüklerimize iletmemizi istiyorlar. Girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçimizin belini büküyor. Yıllardır ürün fiyatları aynı oranda giderken, mazot, gübre, ilaç fiyatlarında yüksek oranlarda zam yapıldı." diye konuştu.

Ülkenin değişik bölgelerinde ekmeğe gizli zam yapıldı haberlerinin televizyonlarda yer almasının çiftçiyi de umutlandırdığını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: "Çünkü üretim yapan çiftçimiz emeğinin karşılığını artık almak istiyor. Bin bir zahmetle bir yıl boyunca tarlasını ekip biçen çiftçimizin buğdaydan eline geçen para ancak tekrar tarlasını ekip biçmeye yetiyor. Yani çiftçimiz bir şey kazanmıyor. Ama ekmek fiyatlarına baktığımız zaman belirli oranlarda zam yapılıyor. Bu da işin mutfağında olan çiftçimizin buğday taban fiyatlarına zam yapılması beklentisini artırıyor."CIHAN

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim