• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

Bu Tezgahlarda Para Geçmiyor

Bu Tezgahlarda Para Geçmiyor
Eskişehir'de internet üzerinden bir araya gelen gençler, 19 Mayıs Gençlik Merkezi'nde farklı bir projeyi hayata geçirdiler.

Eskişehir'de internet üzerinden bir araya gelen gençler, 19 Mayıs Gençlik Merkezi'nde farklı bir projeyi hayata geçirdiler. Kurulan tezgahların üzerindeki eşyalar takas yöntemi ile yeni sahiplerine kavuşuyor. Kullanılmayan eşyalarını getiren katılımcılara takas kuponu veriliyor ve bunlarla alışveriş yapılabiliyor.

İkinci el eşyaların takas yöntemi ile sahiplendirilmesini hedef edinen "Üstünüze Afiyet" etkinliğine her ürün ise kabul edilmiyor. Kullanılmayacak durumda olan eşyalar etkinliğe alınmazken, dönüşüm sofralarında ise yemekler yapılıyor. Ulusal Tohum Takas Merkezi'nin açtığı stantlarda bulunan tohumlar da ücretsiz olarak bahçesi bulunan vatandaşlarla paylaşılıyor. Etkinliği düzenleyen Ezgi Gedik, ilk kez bu projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Etkinliği düzenleme fikrinin nasıl ortaya çıktığına değinen Gedik, "Hepimizin bildiği, ama farkında olmadığı bir gerçek içinde yaşıyoruz. Bu gerçek da, tüketim toplumu olduğumuz gerçeği. Buna daha güncel bir isimle tüketim çılgınlığı da diyebiliriz. Biz buna karşı bir farkındalık oluşturma ve bireyler arasında dayanışma, paylaşma gibi değerleri desteklemek amacıyla bu etkinliği yapıyoruz" dedi.

"TÜKETİLEBİLECEK OLAN BİR ÇOK GIDA ÇÖPE GİDİYOR"

Etkinliğe kullanılmayan ve sağlam olan eşyalar ile katılınabileceğini belirten Gedik, getirilen eşya sayısına göre takas kuponu alındığını anlattı. Takas kuponu sayısı kadar eşya alınabileceğini ifade eden Gedik, "Sizin ihtiyacınız olmayan bir eşya, başkasının ihtiyacını karşılamış oluyor. Böylece bir şeyi yeni almaktansa, var olan bir şeyi yeniden kullanıma sokmuş oluyoruz. Halen tüketilebilecek olan gıda satışa uygun olmayan bir çok gıda çöpe atılıyor. Satışa uygun olmaması sebebiyle. Mesela; son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına rağmen raf ömrünü tamamlamış olan mallar, ezilmiş paketler, bir tarafının biraz yumuşamış olması, şekil itibariyle gözümüze çok hoş gözükmeyen; yiyecekler, sebzeler, meyveler, poşeti açılmış fakat bir tarafa bırakılmış; tuzlar, makarnalar, çöpe gidiyor. Dönüşüm sofraları kısmında biz bu atılmaya mahkum edilmiş ürünleri topluyoruz ve onlardan yiyecek yapıyoruz. Dünyayı bırakın Türkiye'de bir çok insan açlık sınırının altında yaşıyor. Her ay düzenli olarak yapmaya çalışacağız. Hava şu an soğuk olduğu için kapalı bir mekandayız ama havalar ısındıkça daha da açık mekanlara taşıma niyetimiz var" şeklinde konuştu.

"BİR ÇOK İNSAN FARKLI EŞYALARA SAHİP OLABİLİR"

Etkinliğe kullanmadığı eşyalar getirerek dönüşüm kuponuna sahip olan Damla Şahin ise, etkinliği ilk defa duyduğunu söyledi. Etkinliğin başarılı olduğunu dile getiren Şahin, "İnternetten gördüğümde katılırım diye düşündüm. Çünkü kullanmadığımız eşyaları değerlendiriyoruz, tamamen masrafsız bir şey. Bir çok insan farklı eşyalara sahip olabilir. O yüzden bu etkinliklerin devam etmesi bence çok mantıklı olur" diye konuştu.

"AMACIMIZ TİCARET DEĞİL"

Ücretsiz olarak vatandaşlarla tohum paylaşımında bulunan Ali Özırmak ise çalışmaları hakkında bilgiler vererek, şu şekilde konuştu;

"Amacımız küresel ekonominin dayatmalarıyla çıkartılan tohum tüketimine karşı bir direniştir. Arkamızda herhangi bir güç ya da küresel firma yok. Kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Herhangi bir tohumu en az iki yıl ekmeleri şartıyla, gerek internetten gerekse bu tür etkinliklerde tohumları ücretsiz olarak paylaşıyoruz. Amacımız ticaret değil, bu tohumların yaşatılması, çoğaltılması ve paylaşılmasıdır."

Bu Tezgahlarda Para Geçmiyor

Bu Tezgahlarda Para Geçmiyor

Bu Tezgahlarda Para Geçmiyor

Bu Tezgahlarda Para Geçmiyor

Bu Tezgahlarda Para Geçmiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim