• BIST 9079.97
  • Altın 2324.085
  • Dolar 32.3613
  • Euro 34.9442
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Bu Proje Sokak Hayvanlarına Can Simidi Olacak

Bu Proje Sokak Hayvanlarına Can Simidi Olacak
Canlı Hayvanları İyileştirme Derneği (CAHİDE), sokak hayvanlarına can simidi olacak bir proje başlattı.

Canlı Hayvanları İyileştirme Derneği (CAHİDE), sokak hayvanlarına can simidi olacak bir proje başlattı. Gaziantep'te farklı noktalara kurulan mamamatikle plastik ve metal atık atılarak sokak hayvanları için ücretsiz yem alınabiliyor.

Sokak hayvanlarına yönelik Türkiye'deki ilk gönüllü dernek olan Canlı Hayvanları İyileştirme Derneği, Gaziantep'te farklı noktalara kurduğu mamamatikle sokak hayvanlarının aç kalması önleniyor. Boş plastik şişe ve metal kutuları mamamatikten içeri atılarak, sahipsiz hayvanlara mama desteği sağlanıyor. Her atılan plastik şişe veya metal kutu karşılığında sokak hayvanları için hazırlanan özel bölüme mama dökülüyor. Derneğin gönüllü çalışanı ve veterinerlik öğrencisi Emel Dağlı, mamamatiklerin yaygınlaşması gerektiğini belirterek, "Canlı hayatı iyileştirme derneğinin hayvanlar için getirdiği bir makine. Dernek yöneticilerin uyguladığı ve gerçekten özveriyle, kendi imkanlarıyla aldıkları bir alettir. Plastik çöp, su şişeleri, pet şişe, kola kutuları gibi atıklar makineye atıldıktan sonra, kendiliğinden mama veriyor. Bu projenin belediyelerce destek verilip yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Yaygınlaşırsa hiçbir sokak hayvanı aç kalmayacak, susuz kalmayacak" dedi.

GÜNLÜK 50 HAYVAN TEDAVİ EDİLİYOR

2011 yılında kurulan derneğin binasında oluşturulan sağlık merkezi ise yaralı ve bakıma muhtaç sokak hayvanlarını tedavi ederek, bakımlarını üstleniyor. Günlük 50 sokak hayvanını tedavi eden dernekte, 300'e yakın sokak hayvanı bulunuyor. İyileşen hayvanları sahiplenmek isteyenler, gidip hayvanları ücretsiz alabiliyor. Dernek bünyesinde 3 hayvan ambulansı ve birçok gönüllü veteriner hekim görev yapıyor.

"HER ŞEY FELÇLİ BİR KÖPEĞİN UYUTULMAK İSTENMESİYLE BAŞLADI"

Derneğin kurulma hikayesini anlatan Dağlı, her şeyin felçli bir köpeğin uyutulmak istenmesiyle başladığını belirterek şöyle konuştu:

"Derneğin kurulması, 2011 yılında Dr. Cengiz Bayramın felçli bir köpeği görmesiyle başlıyor. Bu hayvan başkanımızı çok etkiliyor. Karakız isimli köpek felçli olduğu için uyutulmak isteniyor. Başkanımız buna karşı çıkıyor. Bunun üzerine Karakız adında barınak açılması kararı veriliyor. Ne kadar tedavi edilmeyen, trafik kazasında yaralanan canlarımız varsa yardımına koşulmak isteniyor. Dernek 2012-2013 yılında atak yaptı. Çünkü bütün ilçelerde, Nizip olsun hatta Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa dahil her yerden aranır hale gelindi. Derneğimize ait bir tek hayvanlar için hazırlanan 3 ambulansımız var. Klinik olarak kullandığımız bu alanda, bize ait yani sahipsiz olarak adlandırdığımız, hayvanların haricinde günlük gelen ihbarlardan alınan 50'ye yakın her gün hayvan var. Gece dahi ihbar alınıyor. Bu canlıların veteriner kontrolünde tedavisi sürüyor. Toplam şu an klinik ve Karakız barınağında 300 hayvanı geçtik."

Dağlı, Hollanda Vakfından gelen hayvan sağlığı ekibinin Kilis'ten 110 köpeği kısırlaştıracağını söyledi.

Bu Proje Sokak Hayvanlarına Can Simidi Olacak

Bu Proje Sokak Hayvanlarına Can Simidi Olacak

Bu Proje Sokak Hayvanlarına Can Simidi Olacak

Bu Proje Sokak Hayvanlarına Can Simidi Olacak

Bu Proje Sokak Hayvanlarına Can Simidi Olacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim