• BIST 9824.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Bu Meslekler İçin 26 Mayıs Son Gün

Bu Meslekler İçin 26 Mayıs Son Gün
Türkiye'de 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren bazı meslek grupları için yeterlilik belgesi bulunmayan işçiler artık çalıştırılamayacak.

Türkiye'de 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren bazı meslek grupları için yeterlilik belgesi bulunmayan işçiler artık çalıştırılamayacak. Bu şekilde işçi çalıştırılırsa da kişi başı 500 TL para cezası ödenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından üç gruba ayrılan sektörler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırıldı. Çok tehlikeli iş kolunda çalışanların "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alma zorunluluğu getirilirken, bu meslek grupları için yeterlilik belgesi almak için son gün 26 Mayıs 2016 tarihi olarak belirlendi.

Konuya ilgili bir açıklama yapan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, "40 tane meslekte çalışan kişilerin mutlak "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alması zorunludur. Bu belgeyi alması gerekmeyenler ise Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Mesleki ve Teknik Okulları, Üniversitelerin Mesleki Teknik Bölümlerinden mezun olanlar ile ustalık belgesi olanlar dahil değildir. Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni almayanlara ilk etapta 500 TL ceza verilmesi akabinde ise sektöründe çalışma şartlarının oluşmamasından dolayı men edilmesi de söz konusudur. Şuan Odamıza bağlı inşaat firmaları başta olmak üzere 40 meslek grubunda çalışanı bulunan işletmeler bilgilendirilerek talep toplanmaktadır. Üyelerimiz çalışanlarının mağdur olmaması adına yapılan bu çalışmanın hassasiyetine özen gösterilmesini bekliyoruz" dedi.

HANGİ MESLEKLERE BELGE ŞART?

'Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayanların 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, "Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı" yer alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim