• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor

Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor
Aydın'da çeyrek asır önce kurulan ve 25 yıldır sürdürdüğü eğitim öğretim faaliyetlerinde pek çok ilke imza atan Aydın Başak Koleji, astronomiyle...

Aydın'da çeyrek asır önce kurulan ve 25 yıldır sürdürdüğü eğitim öğretim faaliyetlerinde pek çok ilke imza atan Aydın Başak Koleji, astronomiyle ilgilenen öğrenciler için dünyada sayılı merkezlerde bulunan Vorteks Tüneli kurmaya başladı. Tales Matematik Müzesi'nin Fikir Babası Başak Koleji Genel Direktörü Metin Akyol, bu defa astronomiye merakı olanların yapay uzay yolculuğu yapabileceği devasa bir makine tasarladı. Bir ay içerisinde tamamlanacağı belirtilen proje ile Türkiye'deki eğitim kurumlarında bir ilk olacak.

Başak Koleji olarak her zaman milli yazılım, milli sermaye ve atılımdan söz ettiklerini bu kapsamda Dünyada sayılı merkezlerde bulunan Vortex Tüneli'ni de milli proje ile yapmayı başardıklarını belirten Genel Direktör Metin Akyol, bu projede de tamamen milli düşündüklerini kullandıkları malzemeden birlikte çalıştıkları ustalara kadar her şeyin yerli olduğunu söyledi. Başak Koleji'nin bahçesinde bulunan Tales Matematik Müzesi yakınındaki bir alanda hummalı bir çalışma sürdüren Genel Direktör Metin Akyol "Birçok kişiye garip gelebilir ama Vortex Tüneli yapıyoruz. Projemiz bir ay içerisinde tamamlanacak. Astronomi eğitiminde kullanılan bu bilimsel makineyi Başak Koleji ve Aydın sanayisinde görev yapan demirci ustalarımız Emre Çakmak ve Osman Kızar ile yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bir ay sonra proje tamamlandığında uzayda yolculuk yapma hissini tatmak isteyen herkesi bu tünelde ağırlayabiliriz" dedi.

Bilimsel adı Vortex Tüneli olan halk arasında "Girdap Tüneli" olarak adlandırabilecek devasa makinenin özel yansıtıcı maddeleri ve boyasının yanında kurulan bir sistem ile içerisindeki kişileri uzay boşluğunda gidiyormuş hissi verecek şekilde tasarlandığını kaydeden Metin Akyol, bu makinanın örneğinin Brıtish Museum'da ve Bursa Bilim Merkezi'nde bulunduğunu özel bir okulda ilk defa yapıldığını kaydederek "Aydın'a yeni bir bilimsel eser daha kazandırmayı hedefledik ve projemizin sonuna yaklaştık, bir ay içinde tamamlanacak. Makine astronot eğitimlerinde kullanılıyor. Tünelde uzayda yol alıyormuşçasına yer çekimsiz bir ortamdaymışız hissi veren bir yolculuk yapılacak. Bir ay içinde tamamlamayı hedeflediğimiz bu makine aynı zamanda Aydın'ın milli ürünü olacak. Çünkü bu eseri Aydınlı bir Yönetici ile Aydın sanayisinden iki demirci ustası yapmış olacak" dedi.

Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor

Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor

Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor

Bu insanların ne yapmaya çalıştığı duyanları şaşırtıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim