• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Bu ilimizde iki defa iftar açılıyor

Bu ilimizde iki defa iftar açılıyor
Iğdır'da 7 dakika arayla iki defa akşam ezanı okunuyor. Sebebi ise bakın ne?

Iğdır'da 7 dakika arayla iki defa akşam ezanı okunuyor. Sebebi ise bakın ne?

Birçok farklı etnik grubun ve dini mezhebin bir arada yaşadığı Iğdır'da, ramazan ayında iftarın müjdecisi olan akşam ezanın okunma saatinde de farklılıklar yaşanıyor.

Kent merkezindeki bir camide, güneşin batması ve havanın kararmaya başlamasıyla beraber Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği saatte akşam ezanı okunuyor. Akşam ezanıyla beraber Sünni vatandaşlar iftarını açarken, Caferi vatandaşlar ise beklemede kalıyor. 

Caferi inancına göre akşam ezanının okunması için havanın tamamen kararması beklenirken, 200 metre ilerideki başka bir camide de 10 dakika sonra akşam ezanı okunuyor. 

7 DAKİKA ARAYLA İFTARLAR AÇILIYOR

İki mezhep arasındaki bu farklılık nedeniyle, aynı kentte yaşayan Sünni ve Caferi vatandaşlar 7 dakikalık arayla iftarını açmış oluyor. 

Iğdır Ehl-i Beyt Alimleri Derneği Başkanı Veli Beder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm mezheplerin aynı temeller üzerine dayandığını ancak bazı yorum farklılıklarının oluşabileceğini söyledi. 
Bazı mezhepler arasında da akşam ezanının vakti konusunda farklılıklar oluştuğuna işaret eden Beder, "Bizim inancımızda akşam ezanının okunması için aydınlığın tamamen ortadan kaybolması gerekir. Bu vakitte akşam ezanı okunur. Ehli Sünnet ile Caferiler arasındaki farklılık burada ortaya çıkıyor" dedi. 
Beder, akşam ezanının vakti konusundaki bu görüş ayrılığı nedeniyle zaman farkının oluştuğunu kaydetti.  
"Sünni kardeşlerimiz, güneşin batması ve kızıllığın ortaya çıkmasıyla akşam ezanını okur" diyen Beder, "Biz de tamamen karanlığın çökmesi beklenir. Bundan dolayı iki mezheb arasında 6-7 dakikalık fark oluşuyor. Bu zaman farkı, sabah ezanında ise 15 dakikaya yükseliyor" ifadelerini kullandı. 

Beder, sözlerini şöyle tamamladı:

"Teknik bir farklılık açısından 6-7 dakika fark var. Başka hiçbir fark yoktur. Buradaki insanlarımız da bu olaya alışmış durumda. Sünniler de Caferiler de vakti bilmektedir. İki mezhep arasında bu konuda hiçbir çatışma olmadı. İki kesim de bu durumu hoş görmüştür. Hatta aynı iftar sofrasında iki kesim de birbirine hoşgörüyle karşılayarak kendi vakti beklemiştir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim