• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Bu ilçede 43 ülkeden yerleşik yabancı yaşıyor

Yabancıların yoğun olarak ilgi gösterdiği Antalya'nın Alanya ilçesinde, 43 ülkeden 12 bin 393 yerleşik yabancı yaşıyor.
Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesinden alınan bilgiye göre, ilçede 43 ülkeden 12 bin 393 kişinin uzun süreli oturma izni bulunuyor. Alanya'ya 10-15 yıl öncesine kadar ağırlıklı olarak Almanlar ilgi gösterirken, son yıllarda Rusya ve İskandinavya ülkeleri başta değişik ülkelerden insanların geldiği görülüyor. Danimarka'dan Almanya'ya, Çin'den ABD'ye, İrlanda'dan Japonya'ya ve Çin'e kadar geniş bir yelpaze oluşturan yerleşik yabancılar arasında 3 bin 821 ile birinci sırada Danimarkalılar, 3 bin 482 ile ikinci sırada Almanlar yer alıyor. Alanya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesinin verilerine göre, ülkelerine göre Alanya'da uzun süreli oturma izni bulunanlar şöyle:
 
"Almanya 3 bin 482, Afganistan 3, Azerbaycan 10, ABD 45, Avustralya 5, Avusturya 102, Belçika 349, Belarus 7, Barbados 1, Bulgaristan 14, Çek Cumhuriyeti 28, Çin 4, Danimarka 3 bin 821, Endonezya 8, Estonya 22, Finlandiya 398, Fransa 9, Gürcistan 6, Hollanda 989. Irak 4, İsveç 317, İngiltere 538, İran 6, İrlanda 119, İspanya 2, İsviçre 61, İtalya 19, Japonya 3, Kırgızistan 12, Kazakistan 9, Norveç 994, Özbekistan 6, Portekiz 3, Rusya 920, Slovakya 13, Slovenya 3, Suriye 2, Türkmenistan 1, Tayland 1, Tunus 2, Ukrayna 53, Yunanistan 1, Ürdün 1."
 
- Neden Alanya'yı tercih ediyorlar?
 
Alanya'da mülk sahibi olan ya da oturma izni bulunan yabancılar, ilçeyi tercih etme sebeplerini iklim, deniz, Türk insanının sıcak kanlılığı, yaşam kolaylığı, doğal güzellikler ve fiyatların uygun olması olarak sıralıyor. Yaklaşık 12 yıldır Alanya'da yaşayan Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Anjelika Azhela, 1999 yılında Rusya'dan evlenerek Alanya'ya yerleştiğini ve Alanya'da yaşamaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Azhela, "Alanya'da yaşamak çok güzel, iklimi güzel, insanı sıcak, denizi güzel. Alanya'daki Türkler bizi yabancı veya turist olarak görmüyor, kendilerinden biri olarak görüyor. Bir apartmanda Türk, Alman, Rus, Ukrayna her ülkeden insan bulabilirsiniz. Dost bir şekilde yaşıyorlar" diye konuştu. Alanya'da evi bulunan Ekaterina Bavrina da Alanya'da Rus okul bulunmadığı için çocukların okulu sebebiyle Alanya'da sürekli yaşamayamadıklarını, ancak tüm tatillerde Alanya'ya geldiklerini söyledi.
 
"Alanya çok güzel, çocuklarımız burada güvende ve mutlu" diyen Barina, emekli olduktan sonra Alanya'ya yerleşeceklerini söyledi. 14 yıldır Alanya'da yaşadığını belirten Alisa Elizaveta Baltus da 1999 yılında annesiyle birlikte Alanya'dan ev satın alarak yerleştiklerini, buradaki yaşamlarının, hayal ettiklerinden çok daha güzel olduğunu ifade etti. Baltus, ''Türkiye'yi çok sevdiğim için Osmanlı Tarihi okudum. Sanat müziği dinlemeden yapamıyorum. Türkiye'yi çok seviyoruz, Türkiye'de çok mutluyuz'' diye konuştu.
 
- İftar sofrasına da otuyorlar ayin de yapıyor
 
Binlerce yerleşik yabancının yaşadığı Alanya'da belediyede "Yeni Alanyalılar Meclisi" ismiyle yabancılardan oluşan bir meclis bulunuyor. Mecliste halen Fransız, Danimarkalı, İngiliz, İrlandalı, Hollandalı, İsviçreli, Rus, Polonyalı, Norveçli, İsveçli, Fin, Suriyeli ve Azeri temsilci bulunuyor. Mecliste Alanya'ya yaşayan yabancı yerleşiklerin sorunları belediyeye aktarılıyor, yeni yerleşiklere dil konusunda destek veriliyor. İlçede ayrıca 18 ülke vatandaşının temsilcisi bulunduğu bir Kent Platformu da bulunuyor.
 
Kent Platformu'nun girişimiyle ilçede daha önce 10 bin lira olan yabancılar için mezarlık fiyatı geçen ay 500 liraya indirilmiş. İlçede Hıristiyanların ibadet yapabilmesi için bir kilise yabancılar mezarlığı da bulunuyor. İlçeye yaşayan yabancıların ülkelerinin bağısızlık bayramları, Noel, Paskalya etkinlikleri yerli ve yabancı yerleşiklerin katımıyla kutlanıyor. Yabancılar Ramazan ayında da iftarlara katılıyor ve iftar davetleri veriyorlar. Kent Platformu Başkanı Sudi Çandır, "Gelenek ve göreneklerimizi öğrenip yaşamak istiyorlar. Yaşadıkları şehire sahip çıkıyorlar. Dini bayramlarda bayramlaşmalara mutlaka katılıyorlar" diye konuştu.
 
- Huzurevi isteği
 
Türk Alman Dostluk Derneği Başkanı Fahri Yiğit, Alanya'nın iklimi ve ucuzluğu nedeniyle tercih edildiğini, Avrupa'dan gelen yerleşiklerin de genelde emekli olduğunu söyledi. Yiğit, Alanya'da yabancılar ile Türkler arasında kaynaşmada hiçbir sorun bulunmadığını, bu nedenle gettolaşma olmadığını, yabancıların istediği yerde yaşadığını söyledi. İlçedeki yabancı yerleşiklerin özellikle kış aylarında ekonomiye katkı sağladıklarını kaydeden Yiğit, "Burada oturan yabancılar Avrupa'dan bir nakit para getiriyor, piyasaya para sürülüyor alışveriş yapıyorlar. Özellikle kış aylarında Alanya ekonomisine katkıları büyük oluyor" dedi. Alanya'da yerleşik emeklilerin huzurevi istediklerini de belirten Fahri Yiğit, "Huzurevi olmadığı için özellikle Almanlar bakıma muhtaç hale geldikleri zaman ülkelerine tekrar dönüp gidiyorlar" diye konuştu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim