• BIST 9524.59
  • Altın 2510.857
  • Dolar 32.5608
  • Euro 34.6255
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bu elmalar her derde deva!

Kastamonu’nun Tosya ilçesi Selçuklu ve Osmanlı mimarisine göre inşa edilen yüzlerce yıllık gümelelerin de içinde bulunduğu Tosya bağlarında yetişen elmalar her derde deva oluyor.
Manav reyonlarını her mevsim süsleyen elma, sadece bir meyve olarak algılanıyor olsa da, elmanın birçok faydası olduğu belirtiliyor. Elmanın, insan vücudunda her türlü hastalıkta en fazla fayda sağlayan meyve olduğunu ifade eden uzmanlar, A ve C vitaminlerinin oldukça bol olduğunu, kabuğu ile çiğ yenmesi gerektiğini vurguladılar. Her gün bir elma yemenin ayrıca kalp krizi riskini yüzde 24 oranında azalttığını, günümüzde elmanın binlerce çeşidinin yetiştirildiğini hatırlatarak iyi koşullarda yetiştirilen ve düzgün görünümlü elma yemenin önemini vurguladılar.Ziraat Mühendisi Hüseyin Cevizdalı İHA Muhabirine yaptığı açıklamada ‘’Tosya elmasının vitamin olarak çok kaliteli olduğunu ve vatandaşların her gün en az bir elma yiyerek sağlıklı kalabileceklerini’’ söyledi
 
Elma üreticisi Mehmet Pekmezci (64), “Tosya, çevresinde bulunan bağlar çok ender rastlanılabilecek özelliklere ve güzelliklere sahip olması Tosya’ya ayrı bir değer katmaktadır. Yaklaşık 1500 bağları ile Tosya bölgesinde önemli derecede meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Üretilen ürünlerin birçoğu, iç piyasada tüketilmek için ülkemizin çeşitli yerlerine gönderilmektedir. Bu ürünlerin başında ise elma gelmektedir. Meyvelerin sultanı diye bilinen elma birçok derde deva olduğu gibi, kalbe de çok iyi gelir.
 
Bilim insanları tarafından kalp krizini önlediği için tavsiye edilen elma, oldukça rağbet gören ürünümüzdür. Çünkü elma kandaki kolesterol oranını düşürür. Dalağın kan yapmasını sağlar. Çalışırken devamlı olarak oturanlara, şişmanlara, kanı fazla koyu olanlara elma son derece yararlıdır. Hususiyetle romatizmalılara, karaciğer ve böbrek hastalarına, damar sertliği çekenlere, aşırı şişmanlara, hemoroide, egzamalara ve deri hastalıklarına iyi gelir.
 
Elma idrar söktürücüdür, böbrekleri çalıştırır, bol idrarla birlikte vücutta birikmiş yorgunluk maddesi üre asidini de dışarı atar, böbrek taşını zamanla eritir. Pekliği giderir, bağırsaklardaki gazı önler, normal dışarı çıkmayı sağlar. Bilhassa yaşlılar için çok faydalıdır” dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim