• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Bu cihazlar ölümleri azaltacak

Bu cihazlar ölümleri azaltacak
Türk bilim insanların kalp tamir kiti ve akciğer göğüs drenaj ismi verdikleri yöntemlerle hastane sevki sırasında yaşanabilecek insan ölümlerinin önüne geçerek ölüm oranlarını düşürmeyi hedefliyor.

En çok ölümler, hastaların hastaneye sevki sırasında yaşanıyor. Türk bilim insanları da bu sorundan yoma çıkarak 7 yıllık bir çalışma ile iki ayrı yöntem geliştirerek, bu sorunun önüne geçecek buluşlar yaptı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur ve ekibi kalp tamir kiti ve akciğer göğüs drenaj ismiyle geliştirdiği iki ayrı yöntemle hastane sevki sırasında yaşanabilecek insan ölümlerinin önüne geçmeyi ve ölüm oranlarının azaltmayı hedefliyor.

Ürünler seri üretime hazır

KSÜ’de görevli Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ergin, Doç. Dr. Mehmet Okumuş, Yrd. Doç. Dr. Şevki Mustafa Demiröz, Yrd. Doç. Dr. Muhammet Sayan, Doç. Dr. Mehmet Acıpayam, Yrd. Doç. Dr. Ali Erdal Karakaya'dan oluşan ekibiyle 2008 yılında başlayan projelerinin 2015 yılında tamamlandığını ifade eden Göğüs Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur, uluslararası tüm patentlerin alındığını ve seri üretime hazır olduklarını söyledi.

Bıçaklanma ve ateşli silah yaralanmaları tehlikeli

Göğüs cerrahlarının bıçaklanma ve ateşli silah yaralanmalarında en çok müdahale eden hekim gurubu olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu tür vakalara çok acil müdahale edilmesi gerekiyor. Çok sayıda insanımız hastane ulaştırılırken, hayatını kaybediyor. Göğüs kafesi içerisinde kalp ve akciğer yaralanmaları bu ölümcül vakaların başında geliyor. Buradaki sorun şu, 112 sağlık ekipleri Türkiye’de vakalara hızlı bir şekilde ulaşabiliyor. Ortalama 6-8 dakika içerisinde.

Ancak olay yerine vardıklarında hastayı aldıktan sonra yapabilecek hiçbir müdahale yok. Çünkü hastanın göğüs kafesinin açılması ya da cerrahi bir müdahale gerekiyor. Bu işlemi yapabilmek için mutlaka işin uzmanı olmak ve bazı donanımlar gerekiyor. Bu aletleri ambulansın olay yerine götürmesi mümkün değil. Apar topar hasta ambulansa alınıyor. Sonrasında hastaya ilk müdahale yapılırken, hastane sevki yapılıyor.”

Cihazlar hastaya 6 saat kazandırıyor  

“Bu süreçte ciddi kayıplar yaşanıyor. Cihazlarımız bu kritik süreçte kalbinden ya da göğüs bölgesinden yaralanan hastaların kanama bölgelerine ulaşarak baloncuk tamponu vasıtası ile kanamayı durdurarak, içerde biriken kanı da tahliye ederek hastaya ameliyata kadar 5-6 saat zaman kazandırıyor.

Hasta sevki sırasında kayıpları önlemek ya da azaltmak için yola çıktık. Bu nedenle bir Tek projemizden iki ürün çıktı aslında. Birincisi kalp yaralanmalarında kullanılmak üzere kalp tamir kiti, diğeri akciğer yaralanmalarına müdahale etmek için göğüs drenaj ismiyle ikinci ürünümüz.”

Cihazlar testlerden başarıyla geçti

Projelerin tamamlanmasıyla birlikte denekler üzerinde testler yaptık ve başarılı olduk. Tabi bu ürünlerin deneysel çalışmalarını gerçekleştirdik. Başarı oranlarını ortaya koyduk. Deneysel çalışmada insan modeline bire bir yakın olması nedeniyle domuz kullandık. Çukurova Üniversitesinde bu deneyleri gerçekleştirdik.

Bu yaralanma modellerinin arkasından bizim prototip ürünlerimizin uygulamasını gerçekleştirdik. Sonuçlarını hem cerrahi olarak hem istatistiksel olarak kayıtlar altına aldık. Ardından verilerimizi hem yurt içindeki tıbbı kongrelerde hem de uluslar arası kongrelerde sunumlarını gerçekleştirdik. Büyük beğeni topladı. Aldığımız olumlu eleştirilen kapsamında ürüne son şeklini verdik.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim