• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Bu Ağıl Her Yere Taşınıyor

Bu Ağıl Her Yere Taşınıyor
Bursa'da Bursa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği'nin projesi olan portatif ağıl ile hayvan ölümleri sıfıra inerken, yaylada hayvan otlatanlar...

Bursa'da portatif ağıl uygulamasıyla hayvan zayiatı sona erdi.

Bursa'da Bursa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği'nin projesi olan portatif ağıl ile hayvan ölümleri sıfıra inerken, yaylada hayvan otlatanlar doğayı katletmeden hayvan bakabilecek. Kurulması kolay olan çadırlar daha iyi ısı yalıtımı sağladığı için hayvan ölümlerini önlüyor. Taşınabilir olması özeliliği ile çevreyi kirletmeyen ağıllar hayvan bakanların yeni gözdesi olacak.

Bursa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yıldırım Oran, "Bir ilki gerçekleştirdik. Bu çadır sisteminin özelliği, maliyetinin düşük, nakledilebilir ve üreticinin ihtiyacını tamamen karşılayabilir olmasıdır. Bu sistemin daha farklı versiyonları var. Biz bu projeyi sadece koyun keçi olarak değil sığır ve inek için de geliştirdik. Biz bakanımızdan istirham ediyoruz. Bakanlığımızın bu çalışmamızı değerlendirerek portatif ağılı üreticilere hibe olarak vermesini talep ediyoruz. Sabit ağıl kurmak isteyen üreticilerin ruhsat alması gerekiyor. Bu sistem kullanıldığı takdirde ağıl için ruhsatlandırma ortadan kalkacak. Bu ağılın maliyeti son derece düşük. Bu da üreticinin ağıl kurmak için çok fazla yatırım yapmasına gerek bırakmıyor. Bu agıllar nakledilebilme özelliğine sahip. Bu sadeye meradaki ot durumuna göre üreticiler istedikleri yere taşıyabiliyor" dedi.

Ağılın doğayı kirletmediğini, betonlaşmayı ortadan kaldırdığını anlatan Oran, "Biz bu portatif ağılı 4 ay önce bir üreticimize verdik. Bu ağılda yaşayan kuzulardan hiç ölen olmadı. Bu ağıl yayların betonlaşmasını önleyecek. Sayın bakanımız bize imkan verirse, bu ağılları çok daha uygun fiyata Tükiye'deki bütün birliklerin üyeleri için üretebiliriz" dedi.

Portatif ağılı kullanan besici Murat Üzmez, "Evimin avlusuna kurduğum portatif çadır ile hayvanlarım daha sağlıklı hale geldi. Daha önce yapmış olduğum sabit ağılda amonyak yüksekliğinden dolayı hayvanlarımda sağlık problemleri yaşadım. Bu ağıl çok güzel bir proje. Aynı zamanda taşınabilir olması büyük bir kolaylık" şeklinde konuştu.

Bu Ağıl Her Yere Taşınıyor

Bu Ağıl Her Yere Taşınıyor

Bu Ağıl Her Yere Taşınıyor

Bu Ağıl Her Yere Taşınıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim