• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Bu 7 ağrı ölüm sebebi!

Bu 7 ağrı ölüm sebebi!
Çoğumuz ağrılardan şikayet etmemize rağmen önemsemeyiz. Oysa ağrılar vücut sisteminin tehlike sinyali.

Gün içinde hayat kalitesini düşüren ağrıları geçirmek için hepimiz genellikle aynı yolu izleriz. Şiddetli ağrı durumunda ya ağrı kesici alır ya da dinlenmeyi seçeriz. Oysa bazı ağrılar hafife alınmayacak kadar ciddi hastalıkların belirtisi.  

Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Fatma Kural Aydın, gözardı edilemeyecek 7 ağrı türü hakkında bilgi verdi. İşte acil araştırılması gereken ağrılar...

1-Tekrarlayan baş ağrısı

Nedeni belli olmayan, çok şiddetli olan, ağrı kesiciye cevap vermeyen, bulantı, kusma ve görme probleminin de eşlik ettiği bir baş ağrınız söz konusuysa mutlaka bir uzmana başvurun. Geçmeyen baş ağrıları bazen beyin içinde kitle,  serebrovasküler hastalık ya da anevrizmanın habercisi olabilir.

Solunum problemlerinin de baş ağrısı yapabileceği bilinmelidir. Özellikle horlayan ve uyku apne sendromu olanlarda gün içinde devam eden baş ağrısı olur. Gözlük kullanan kişilerde görme problemi ilerlemişse ağrı kesiciye cevap vermeyen baş ağrısına neden olabilir.

2-Boyun ile bel arasındaki bölge

Göğüs, boğaz, çene, omuz, kol ya da karın bölgesinde görülen şiddetli ağrılar: Geçmeyen göğüs ağrısı zatürre pnömotoraks denilen akciğer sönmesi, akciğer zarında sıvı toplanması ya da kalp krizinin habercisi olabilir. Kalp rahatsızlıklarının genellikle ağrıyla ortaya çıktığını unutmayın.

Kalp hastalarında göğüs ağrısına ayrıca üst göğüs, boğaz, çene, sol omuz, kol ya da karın içinde görülen ağrı ve bulantı eşlik edebilir. Ayrıca kalp hastalığı, şişkinlik, sıkıntı veya karında rahatsızlık gibi semptomları da taklit edebilir.

3-Sırt veya kürek kemikleri

Sırt ve kürek kemikleri arasındaki ağrıları hafife almayın. Bu tür ağrıların en sık nedeni artrittir. Özellikle sabah tutukluğunun eşlik ettiği ve hareketle geçen ağrılarda romatizmal durumlardan şüphelenmek gerekir. Safra kesesi problemlerinde şikayetler genellikle omuza vuran ağrı şeklindedir.

4-Karındaki şidetli sancılar

Safra kesesi ve pankreas sorunları, mide ülseri ve bağırsak tıkanıklıkları kendisini şiddetli karın ağrısıyla ortaya koyabilir.

Çocukluktan bu yana devam nedeni bulunamayan ağrıların altında çoğunlukla Ailevi Akdeniz Ateşi denilen romatizmal hastalık çıkıyor.

5-Baldır ve bacaklardaki sızı

Az bilinen tehlikelerden biri derin ven trombozu (DVT)’dur. İki bacak arasındaki çap farkının eşlik ettiği bacak ağrısı bacağın derin damarlarında meydana gelmiş bir kan pıhtısının habercisi olabilir.

DVT, ameliyat ya da obezite nedeniyle uzun süreli yatak istirahatı ya da hareketsizlik, gebelik, pıhtılaşma eğimi olan ve bunu bilmeyen kişilerde doğum kontrol hapları ve sigara kullanımı nedeniyle bazen de kanser durumlarında görülebilir.

6-Yanan bacak ve ayaklar

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık dörtte birinin diyabet hastası olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak en sık görülen şikayetlerden biri de özellikle ayak ve bacaklarda görülen yanma hissidir.

Ayak ve bacaklarda görülen yanma periferik nöropatinin ilk işaretlerinden biri olabilir. Bu durum diyabet dışında vitamin eksiklikleri,  alkol kullanımı gibi nedenlere bağlı olabilir.

7-Tıbben açıklanmayanlar

Yapılan muayene ve testlerle hiçbir nedene bağlanamayan ağrılarda kendisini fiziksel belirtilerle gösteren depresyon da dikkate alınması gereken hastalıkların başında gelir.

Bazen hastalarda hiçbir neden olmadan şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı ya da uzuv ağrıları görülebilir. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir uzman psikiyatristten destek almak gerekir.”

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim