• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

BTSO’dan İhracat Çağrısı

BTSO’dan İhracat Çağrısı
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin 2015 yılını seçim atmosferinde geçirdiğini belirterek, "Buna...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin 2015 yılını seçim atmosferinde geçirdiğini belirterek, "Buna rağmen dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme yakaladık. Dış ticaret ve cari açığımız önemli ölçüde azaldı. Güven ve istikrar ortamının sağlanması ile birlikte hayata geçirilecek teşvik paketleriyle 2016'nın yeni başarılar yakalayacağımız bir dönemin başlangıcı olacağına inanıyoruz" dedi.

Başkan Burkay, 2015 yılında ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, 2016 yılı tahminlerini de paylaştı. Özellikle ihracat pazarlarında siyasi ve ekonomik krizlerin yaşandığına dikkat çeken Burkay, içerde ise seçimlerin ortaya çıkardığı koşulların etkili olduğunu hatırlattı. İhracatın Türkiye'nin büyümesine sağladığı katkının düşmesine de dikkat çeken İbrahim Burkay, Türkiye'nin böylesine zor şartlarda bile dünya ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 3'lük bir büyüme performansı yakalamayı başardığını kaydetti.

"DÜNYA EKONOMİSİ HEDEFLERİN GERİSİNDE KALDI"

Dünya ekonomisi 2015 yılında beklentilerin altında büyüme gösterirken, dünya mal ticaretinin değer bazında küresel kriz sonrası 2. kez küçüldüğünün altını çizen BTSO Başkanı Burkay, "Gelişen ülkeler, yeni küresel ekonomik ve mali şartlardan 2015 yılında daha çok etkilenmiştir. Sermaye çıkışları, ihracat gelirlerinin azalması ve para birimlerinin değer kayıpları ile gelişen ekonomilerde büyüme yavaşladı. Gelişmiş ülke ekonomilerindeki toparlanmanın süreceği beklentisi ile birlikte, dünya ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3,0 büyümesi öngörülmektedir" dedi.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Ekonomi hedeflerimize yeniden odaklanacağımız bir dönem başladı. Ülke olarak ekonomimizdeki dönüşümü gerçekleştirerek, katma değerli ve yüksek teknolojili üretim modeliyle orta gelir tuzağından kurtulmayı başarabiliriz. İhracatın ülke büyümesine katkısını yeniden sağlayacak adımlara ihtiyacımız var. Bu çerçevede özellikle Avrupa Birliği sürecindeki iyileşmeler, ihracatımızı destekleyecektir. Reform ve teşvik paketlerinin de en kısa sürede devreye girmesiyle yolumuza emin adımlarla yürüyeceğimize inanıyoruz" dedi.

"YENİ REFORMLAR TÜRKİYE'NİN EKONOMİK PERFORMANSINI YÜKSELTİR"

Türkiye ekonomisi için önemli yol gösterici nitelikte olan Orta Vadeli Program'da kamu mali disiplini ve enflasyon ile mücadelenin öne çıktığını hatırlatan Başkan Burkay, özellikle asgari ücret artışı ile birlikte enflasyon ve bütçe açığı hedeflerinin aşılabileceğine de dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

"Ertelenen tüketim harcamalarında siyasi ve ekonomik istikrarla yeniden yaşanacak büyüme özellikle istihdam, sanayi üretimi ve ticareti olumlu etkileyecektir. Beklentilerin iyileşmesine paralel olarak da son yıllarda ötelenen yatırım harcamaları da büyüme gösterecektir. Özellikle hükümetimizin yeni reform programları ihracat, sanayi üretimi ve özel sektör yatırımlarının performansını yükseltecektir. Bursa iş dünyası olarak, Türkiye ekonomisine yine en yüksek katkıları sağlamayı sürdüreceğiz."

"DÜNYA TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN TAKİP EDECEK"

Türkiye'nin gelişen ekonomiler arasında farklı ve özel bir noktada bulunduğuna işaret eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, "Doğu ile batı arasında bir köprü görevi üstlenen ülkemiz, bulunduğumuz coğrafyada önemli bir istikrar adası olarak ön plana çıkıyor. Ülkemizin stratejik adımları uluslararası yatırımcılar tarafından da dikkatle takip ediliyor. Bu nedenle Türkiye, yeni yılda da dünyanın yakından takip edilen en önemli aktörleri arasında yer alacak" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim