• BIST 9539.34
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

BTSO, Tahkim Hakemliği Eğitimleriyle Türkiye’ye Öncülük Ediyor

BTSO, Tahkim Hakemliği Eğitimleriyle Türkiye’ye Öncülük Ediyor
Türkiye'de odalar ve borsalar arasında ilk defa Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'ni hayata geçiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), tahkimin geleceği adına...

Türkiye'de odalar ve borsalar arasında ilk defa Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'ni hayata geçiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), tahkimin geleceği adına önemli bir çalışmaya daha imza attı. Bursa ekonomisinin çatı kuruluşu BTSO, Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve merkezi Londra'da bulunan Tahkim Hakemleri Kurumu (Chartered Institute of Arbitrators) ile yapılan işbirliğiyle tahkim hakemi ve tahkim avukatı yetiştirilmesine öncülük edecek.

Oda bünyesinde faaliyet gösteren Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'nin katkısıyla yapılan işbirliği sayesinde tahkim alanında Türkiye'deki önemli bir eksikliğin giderilmesi hedefleniyor. Düzenlenecek eğitim kapsamında, tahkime giriş, tahkim anlaşması hazırlama, tahkimde yargılama usulü, tahkim kararı yazma teknikleri, tahkim yargılaması sonrasında tanıma ve tenfiz usulü gibi konular ele alınacak. Bu eğitimi tamamlayan kişiler, tahkim avukatlığı ve tahkim hakemliği alanında hem UÜ, hem de Tahkim Hakemleri Kurumu sertifikası almaya hak kazanacak. Söz konusu alanlardaki eğitim ve ortak sertifika başvuruları BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Divan Kurulu'nun aldığı kararla yaklaşık 1 yıl önce başladı.

"İLK OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ"

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş dünyasında yaşanan hukuki problemlerin mahkemeye taşınmadan ve mahkemeye göre çok kısa sürede çözülebilmesi için kurulan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ile Bursa'ya değer katan çalışmalara bir yenisini daha eklediklerini ifade etti. "Tahkim hakemi" ve "tahkim avukatı" yetiştirecek böyle önemli bir projeyi Türkiye'de gerçekleştirecek ilk kurum olacaklarının altını çizen Başkan Burkay, şöyle konuştu:

"Maksadımız tahkimin Türkiye'de gelişmesine katkıda bulunmak ve bu konuda ehil kişilerin yetişmesine vesile olmak. Bu eğitim, hayata geçtikten sonra artık tahkim alanında Bursa ve UÜ denildiğinde akla "tahkim avukatı" ve "tahkim hakemi" kavramları da gelecektir. Tahkim avukatı ve tahkim hakemi gibi tahkim uygulayıcıları yetiştirmek, onların bilgi ve tecrübelerinin geliştirilmesi açısından çok önemli adımlar attık. Tahkim Hakemleri Kurumu ile yapılan bu işbirliği anlaşması sadece Bursa'ya değil, ülkemize de büyük bir değer katacak."

"ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TÜRKİYE'DE ÖNCÜ DURUMA GELECEK"

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversite olarak arabuluculuk ve tahkim konusunda gerçekleştirilen çalışmalara destek vermeyi sürdüreceklerini ifade ederek, "Bizim de görev aldığımız BTSO öncülüğünde kentimizde hayata geçirilen Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi, örnek bir toplumsal uzlaşma projesidir. Uludağ Üniversitesi olarak, tahkim ve arabuluculuk konularında gerçekleştirilecek eğitim programıyla bu hizmetin yaygınlaştırılması noktasında üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam ediyoruz. Bu alandaki ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, müfredat hazırlama çalışmalarına başladık. Uzmanlık eğitimlerini de yakın zamanda hayata geçireceğiz. Uludağ Üniversitesi, bu alandaki adımlarıyla Türkiye'de farklı ve öncü duruma gelmiş olacak" dedi.

BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Başkanı Irmak Aslan, tahkim tecrübesi olan avukatların ve tahkimle çözülecek uyuşmazlıklarda hakem olabilecek kişilerin sayısının çok az olduğunu söyledi.

Türkiye'de özel olarak tahkimle ilgili kapsamlı bir eğitim de verilmediğini anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Tahkim ile ilgilenenler ülke içinde ara ara düzenlenen kısa süreli eğitimlere katılmakta veya lisanüstü eğitimleri sırasında tahkime özel olarak yönelmektedir. Bu eğitimi alanlar, tahkim nedir, süreç nasıl işler, tahkim kararı nasıl yazılır ve karar sonrasındaki aşamalar gibi konularda kapsamlı bir bilgiye sahip olacak."

Tahkim Hakemleri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Başkan Yardımcısı Bennar Aydoğdu da son yıllarda ülkemizde çok olumlu gelişmeler kaydedilmesine rağmen yine de tahkimin hala yeteri kadar bilinen ve uygulanan bir yargılama usulü olmadığını ifade etti. Türkiye'de tahkimin gelişmesi için tahkimi gerçekten bilen, anlayan ve uygulayan kişilerin yetiştirilmesi gerektiğini dile getiren Aydoğdu, BTSO öncülüğünde başlatılan projenin tahkim bilincinin geliştirilmesine büyük katkılar sunacağını söyledi.

BTSO, Tahkim Hakemliği Eğitimleriyle Türkiye’ye Öncülük Ediyor

BTSO, Tahkim Hakemliği Eğitimleriyle Türkiye’ye Öncülük Ediyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim