• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Bronşit ve astımı tetikliyor

Uzmanlar, nemlendirici buhar makinelerinin krup, bronşit ve astım ataklarını tetiklediğini belirtti.
Avusturya Sen Jorj Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, "Ailelerin sıkça kullandıkları nemlendirici buhar makineleri boğaz çevresindeki enfeksiyonlar (krup) için fayda vermez, tersine odanın nem oranını yükselterek mantarların üremesini arttırarak çocukların krup, bronşit ve astım ataklarını tetikler." dedi.
 
Uzman Dr. Osman Ayataç, çocuklardaki krup hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Ayataç, Krup'un sonbahar ve kış aylarında genellikle alerjik alt yapısı olan çocuklarda influenza A, B virüsleri, parainfluenza, RSV, adenovirüs ve kızamık virüsü ile oluştuğunu söyledi. Ayataç, "Krup, genellikle 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarında en sık tıkanma sebebidir. Akut epiglotit ve bakteriyel trakeit ile sıkça karışır, soluk borusunun üst bölgesinde (subglottis) inflamasyon ve ödem (şişme) oluşur, günümüzde larinks (gırtlak) ve çevresindeki her türlü enfeksiyona (krup) ismi verilir." ifadelerini kullandı.
 
Krup hastalığının basit bir nezle gibi burun akıntısı, kırgınlık, hafif ateş, ses kısıklığı, zor nefes alma (stridor), havlar gibi öksürükle başladığını belirten Ayataç, "Çocuğun genel muayenesinin dikkatli yapılması ve aileden alınan bilgi teşhis için yeterli olmakla beraber, bu belirtileri gösteren diğer hastalıklardan (solunum yollarına yabancı cisim kaçması, reflü hastalığı, anatomik bozukluklar, ateşle seyreden enfeksiyon hastalıkları, immun sistem hastalıkları vb.) ayırmak için, kan tetkikleri (hemogram, kültür) radyolojik tetkikler, kulak burun boğaz muayenesi ve daha ileri tetkikler (Tomografi, MR) yapılmalıdır." diye konuştu.
 
Yeterli sıvı ve oksijen verilmesi ile bu tür vakaların kısa sürede iyileştiğini sözlerine ekleyen Ayataç şöyle devam etti: "Viral krup da antibiotik, sakinleştirici (sedotif) ilaçlar, bronş açıcı ilaçlar (bronkodilatör) ile antihistaminik ve ekspektoran öksürük şurupları faydalı değildir ve kullanılmamalıdır. Nemli ve soğuk hava buharı yararlıdır. Helium ve Oksijen karışımı (heliox) iyi sonuçlar verir."
 
Çocuklarda krup hastalığının önlenmesi için düzenli periyodik sağlık kontrolleri, düzenli aşılama, dengeli beslenme, sigarasız ortam, çevre kirliliğinin azaltılması, genel hijyenik tedbirler ve enfeksiyonlu kişilerden uzak durulmasının yeterli olacağını vurgulayan Ayataç, "Ailelerin sıkça kullandıkları nemlendirici buhar makineleri (krup) için fayda vermez, tersine odanın nem oranını çok yükselterek özellikle mantarların üremesini arttırır ve alerjik çocukların sıkça krup, bronşit ve astım ataklarını tetikler. Önemli bir diğer önlemde kruplu çocukların alt yapılarında alerji olduğu için çocuğun kedi, köpek, kuş tüylerinden, çiçek tozları, polenler ile deterjanlardan uzak tutulması ve krup ataklarında gerekmedikçe Antibiotik kullanılmamasıdır." şeklinde konuştu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim