• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bozyazı’da Sağlık Çalışanlarına Hizmet İçi Eğitim

Bozyazı’da Sağlık Çalışanlarına Hizmet İçi Eğitim
Mersin'in Bozyazı ilçesinde Bozyazı, Anamur ve Aydıncık ilçelerinde çalışan sağlık personeline yönelik "Hizmet İçi Eğitim" semineri verildi.

Mersin'in Bozyazı ilçesinde Bozyazı, Anamur ve Aydıncık ilçelerinde çalışan sağlık personeline yönelik "Hizmet İçi Eğitim" semineri verildi.

Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi koordinatörlüğünde Anemurion Hotel'de gerçekleştirilen "Hizmet İçi Eğitim" seminerine Bozyazı, Anamur ve Aydıncık ilçelerinde çalışan aile hekimleri, aile sağlığı elemanları, Toplum Sağlığı Merkezleri Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Birimi ile Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Hizmetleri Birimi'nde çalışanlar katıldı. Seminerde, Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Uzman Diyetisyen Züleyha Kaplan, "Diyabet Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri, Aile Hekimlerinin Obezite ve Sevk Kriterleri" konusunda, Diyabet Eğitim Hemşiresi Demet Yılmaz ise "Diyabet Eğitimi ve Diyabette Öz Bakım" konularında katılımcılara sunumlar yaptılar.

Seminerde konuşan Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan hareketsiz yaşam tarzının hayat boyu olumsuzluklara neden olduğunu ve kronik hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi. Acı, kronik hastalıklardan bir tanesinin de toplumda sık görülen, kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı problemi olan diyabet hastalığı olduğunu vurguladı. Acı, "Yaşam boyu izlem ve tedavi gerektiren diyabet hastalığının önlenmesinde, hastaların yaşam kalitelerinin arttırılmasında biz sağlık çalışanlarına büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu seminerin yararlı olacağı inancı içerisindeyim" dedi.

Daha sonra başlayan seminerde Uzman Diyetisyen Kaplan, diyabet hastalığının görülme sıklığının her geçen gün arttığını ve Tip 2 diyabet görülme yaşının düştüğünü belirtti. Koruyucu sağlık hizmetlerinde farkındalık oluşturmanın ve bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurgulayan Kaplan, "Amacımız insanların hasta olmalarını en aza indirgemek, erken teşhis ile hastalığın olumsuz etkilerini engellemek ve kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamaktır" diye konuştu.

Sağlıklı yaşamın temel kuralının yeterli ve dengeli beslenme ile fiziksel aktivite olduğunu dile getiren Kaplan, diyabet hastalarının verilen beslenme programına uymalarını, kesinlikle şeker içerikli yiyecekleri tüketmemelerini istedi. Açken fiziksel aktivite yapılmamasını, yemekten 1 saat sonra fiziksel aktivite yapılmasını öneren Kaplan, fiziksel aktivite öncesi şeker kontrollerinin yapılması ve ölçüm sonucu 80 mg/dl altında veya 250 mg/dl üstünde ise tansiyon ile ilgili sıkıntılı bir durum var ise hava çok sıcak veya soğuk ise kalple ilgi problemler var ise fiziksel aktivite yapılmaması gerektiğini söyledi.

Kaplan, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına yönelik hazırlanan materyallerin nasıl kullanılacağı hakkında da bilgi vererek, aile hekimliğine başvuran hastaların değerlendirilerek Toplum Sağlığı Merkezlerinde bulunan Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Hizmetleri Birimine yönlendirilmelerini istedi.

Diyabet Eğitim Hemşiresi Demet Yılmaz da katılımcılara diyabet tedavisinde ağızdan ilaç alırken ve insülin tedavisi yapılırken, kişinin öz bakımında ağız ve diş sağlığı, genel vücut deri bütünlüğü, yaralanmalar, ayakkabı seçimi ile ayak bakımı ve benzeri konularda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirme yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim