• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Bozkır: “Schengen bölgesine vizesiz giriş sağlayacak çalışmalar sürüyor"

Bozkır: “Schengen bölgesine vizesiz giriş sağlayacak çalışmalar sürüyor"
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel'de gerçekleştirilecek Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı öncesinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel'de gerçekleştirilecek Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı öncesinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Türk vatandaşlarını çok yakından ilgilendiren ve uzun çabalar sonucunda başarabileceğimiz vizenin kaldırılması ve Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girebilmesini sağlayacak çalışmalar da süratle ilerliyor" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Türkiye'nin AB müzakerelerinde 17.faslın açılacağı Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı öncesinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Bozkır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim ayında Brüksel'e yaptığı ziyarette AB üst düzey yöneticileriyle varılan mutabakatların, akabinde de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye-AB Zirvesi vasıtasıyla gerçekleştirdiği adımların bugün Türkiye-AB sürecinin uzun zamandır beklenen, olması gereken, sürecin hızlandığı bir noktaya getirdiğini hatırlattı. Bakan Bozkır, zirvede alınan kararlar doğrultusunda müzakere sürecinde önemli bir hızlanma gerçekleştiğini ifade ederek, "Uzun zamandır özellikle son 5 senedir açamadığımız fasıllar nedeniyle bu süreçte yaşanan durgunluk bugün 17. Ekonomi ve Parasal Politikalar faslının açılacak olmasıyla bir anlamda geride kalıyor. Bu 5 yılda açtığımız ikinci fasıl olacak ve en son açtığımız fasıl da bundan 2 yıl önce yine Ekim ayında Bölgesel Kalkınma faslıydı, 22 nolu fasıl. Şimdi müzakere sürecinde bu faslın açılmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde siyasi nedenlerle blokaj uygulanan, konsey kararı olsun, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin siyasi kararı olsun, Fransa'nın siyasi kararı olsun yaklaşık 17 faslın önümüzdeki dönemde açılabilir hale gelmesini ümit ediyoruz. Bu çerçevede gelecek yıl için planlanan 5 fasıl var. 23. ve 24.fasıllar yanında 26 numaralı eğitim faslı ve 31 numaralı dış güvenlik fazlı ayrıca da 15 numaralı enerji faslının önümüzdeki yılı içinde açılmasıyla komisyonla ve zirve bildirisi çerçevesinde varılan mutabakatı uygulayacağız. Önümüzdeki dönemin yeni paradigma ile başlayan ve kartların yeniden dağıtılmasıyla gerçekten önemli boyutlara varan süreçte ayrıca Türk vatandaşlarını çok yakından ilgilendiren ve uzun çabalar sonucunda başarabileceğimiz vizenin kaldırılması ve Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girebilmesini sağlayacak çalışmalar da süratle ilerliyor" dedi.

"TÜRKİYE 2004 YILINDAN BERİ AB ZİRVELERİNE DAVET EDİLMİYORDU"

2016 yılının Ekim ayında vizenin kalkacağını ve Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girme imkanına kavuşacağını belirterek, "Gerçekten Türk vatandaşlarının belki de kendilerini en kötü hissettikleri noktalardan bir tanesi daha önceleri büyükelçilik önlerince vize almak için beklemeler daha sonra bu vizeyi alabilmek için toplamak zorunda bırakıldıkları belgeler ve gerçekten tüm bunların sonunda da vizelerin verilemediği ortamlar Türk vatandaşlarını en çok üzen ve kendilerini iyi hissettirmeyen bir tabloydu. İnşallah bunu da geride bırakıyoruz. Bunun dışında tabiatıyla çeşitli yeni süreçler de var. Türkiye 2004 yılından beri AB Zirvelerine davet edilmiyordu. Ancak bu sefer 11 yıl sonra ilk defa bir zirvede yer aldı ve eskisi ile mukayese edilmeyecek bir şekilde Türkiye-AB Zirvesi olarak bu zirvenin doğrudan muhatabı olarak sayın Başbakanımızın açılış konuşmasını yaptığı bütün konuşmaların Türkiye olduğu ve kapanış konuşmasını takiben de ortak basın toplantısının yapıldığı gerçekten çok önemli bir zirve yaşadık. Bundan sonra da yılda 2 kez bu zirveler tekrarlanacak. Bu çok önemsediğimiz bir gelişme. Bunun yanında ekonomik alanda olsun, enerji alanda olsun, gümrük birliği alanında olsun ve siyasi alanda olsun çok üst düzey platformlar oluşturuldu. Bu platformlar zirvenin sadece bir el sıkışma veyahut aile fotoğrafı çekilme alanı olarak gerçekleşmemesini sağlayacak bu platformlarda yapılacak çalışmalar alınacak kararla zirvenin de aynı zamanda kararların alındığı, gelecek zirveye de önemli çalışmaların devredildiği ve Türkiye-AB sürecinin de önemli bir boyut kazandığı yapılar haline gelecek" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNCE ÇOK ÖNEMLİ BİR TABLO İÇİNDEYİZ"

Siyasi platformda bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun AB Dışişleri Bakanları toplantısına davet edildiğini ve öğlen katılacağını bildirerek, "Çok önemli bir gelişme ve uzun zamandır gerçekleştirmeyi arzu ettiğimiz bir noktayı bugün başarmış olacağız. Ayrıca AB Genişleme Komiseri, Yüksek Temsilci, Dışişleri Bakanımız ve bendenizle oluşan bir dörtlü platform ortaya çıkıyor. Ocak ayında bu siyasi platformda da hem müzakere sürecini hem Türkiye'nin etrafında son derece önemli olayların değerlendirilmesi gerekirse Türkiye-AB olarak karaların alınması mümkün hale gelecek. Onun dışında ekonomik platformda sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında o da Ocak ayında Türkiye-AB Üst Düzey Ekonomi Platformu devreye girecek. AB tarafından sayın Başkan Yardımcımızla bugün görüşeceğimiz Finlandiya eski Başbakanı ve ekonomiden sorumlu Başkan Yardımcısı ve Fransa'nın komisyondaki temsilcisi 2 komiserle, başbakan yardımcımızın başkanlığında Üst Düzey Ekonomik Platform bir süreklilik kazanacak. Enerji bakanımızın AB komiserleri ile Başkan Yardımcısı Katainen ile birlikte bir üst düzey enerji platformu yine ocak ayında devreye girecek" dedi.

Bakan Bozkır, gümrük birliğinin güncellenmesi için çok önemli bir çalışmanın içinde olduğunu ifade ederek, "Önümüzdeki sene tarım, kamu alımları ve hizmetler sektörünün gümrük birliği ilişkimize dahil edilmesi için müzakereleri başlayacağız. Yaklaşık 150 milyar dolar tutarındaki ticaret hacmimizin bu sektörlerin ilavesiyle ikiye katlanması ve iki tarafın yararına çok önemli bir yapı haline gelmesi mümkün hale gelecek. Dolayısıyla Türkiye-AB ilişkilerince çok önemli bir tablo içindeyiz. Bu tabloyu iki tarafın karşılıklı adımlarıyla ilerletmek mümkün olacak. Türkiye olarak üzerimize düşen vecibeleri, bizden beklentileri karşılamak için çok önemli adımlar atıyoruz. Yeni hükümetimiz, sayın Başbakanımız Perşembe günü önümüzdeki 6 ay 1 yıl zarfında atılacak adımları, çok önemli reform paketlerini 250 kadar yasa ve ikincil düzenlemeyi içeren çok önemli ve belki de Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en büyük reform paketini açıkladılar. Bunun içerisinde tabiatıyla hem bu süreci ilerletmek için Avrupa Birliğimizden beklediği çok önemli yasa ve ikincil düzenlemeler var. hem de Türkiye'nin bu süreç olmaksızın kendisi için yapması gereken çok önemli adımlar var. Cuma günüde AB-Türkiye ilişkilerindeki siyasi reformların temel aracı olan Reform Eylem Grubu'nu sayın Başbakanımızın başkanlığında topladık" açıklamasını yaptı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci volkan Bozkır, konuşmasını şu şekilde tamamladı: " burada hem siyasi bakımdan Türkiye'deki demokrasinin daha da geliştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin çok daha ileri noktaya getirilmesi ayrıca vizenin kalkması için 72 beklenti mevcut bunların bir an önce gerçekleştirilmesi için kararlar alındı. Başbakanımızın başkanlığındaki bu toplantıda gerekli talimatlar verildi. 72 beklenti içinde 11 yasanın Mart ayından önce, Haziran ayından önce çıkması lazım. Alınan karar çerçevesinde bu yasaların peyderpey ayrı yasalar olarak değil tek bir paket halinde meclise sunulması ve böylelikle zamanın iyi değerlendirilmesi kararı alındı. ocak ayında da bu paket devreye sokulacak. Çok önemli bir anı yaşıyoruz. Bugün 17.faslın katılım konferansı dediğimiz çok önemli toplantıda açacağız. Bu toplantının önemi sadece faslın açılmasından ibaret değil. 28 AB ülkesinin AB müzakere sürecini devam ettirme, Türkiye'nin üyelik olan hedefini paylaşma anlamını taşıyan bir konferans. Bu konferansta Müzakere heyeti başkanı ve başmüzakereci olarak bendeniz, 17.faslın içerdiği konulardan sorumlu sayın Başbakan Yardımcımız olarak yer alacak. Dışişleri Bakanımız yer alacak. Böylece çok önemli bir anı birlikte gerçekleştireceğiz"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim