• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Bozdağ’da Zirve Tırmanışına Valilik İzin Vermedi

Bozdağ’da Zirve Tırmanışına Valilik İzin Vermedi
İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (İDADİK)'nün Bozdağ'da gerçekleştirdiği Kış Dağcılık Şenliğindeki zirve tırmanışına İzmir...

İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (İDADİK)'nün Bozdağ'da gerçekleştirdiği Kış Dağcılık Şenliğindeki zirve tırmanışına İzmir Valiliği izin vermedi.

İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü'nün her yıl düzenlediği Kış Dağcılık Şenliği gerçekleştirildi. Renkli görüntülere sahne olan şenlikte bazı etkinlikler yapıldı. Öte yandan İzmir Valiliği, güvenlik gerekçesiyle sabaha karşı gerçekleştirilmesi planlanan zirve tırmanışına izin vermedi. Kulübe karar şenlikten bir gün önce iletildi. Tırmanışa hazırlanan çok sayıda sporcu gelen kararla şaşırdı. Tırmanışa izin verilmemesi nedeniyle katılım yarı yarıya azaldı.

VALİLİĞİN GEREKÇESİ ÜÇ YIL ÖNCEKİ ÇIĞ FELAKETİ

İDADİK Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ulutan, "Tescilli kulüplere izin verilmediğini; ancak tescilsiz grupların adeta elini kolunu sallayarak Bozdağ'a tırmandığını" öne sürdü.

Ulutan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürülüğü aracılığıyla Türkiye Dağcılık Federasyonu'na iletilen kararda gerekçe olarak 3 yıl önce Bozdağ'da yaşanan çığ felaketinin gösterildiğini belirterek şunları söyledi:

"Şu an Bozdağ'da kar olmadığı gibi, daha önce çığ düşen Bozdağ Kayak Merkezinin faaliyette olduğunu burada da vatandaşların günübirlik tatilini geçirdiğini söylememiz gerekiyor. Kararı alınca şaşkınlık yaşadık. Biz tescilli kulüplere izin verilmezken birçok vatandaşımızın hafta sonunda Bozdağ'a yeterli teçhizat olmadan tırmandığını görüyoruz. Hiçbir denetim de söz konusu değil. 15'ncisini düzenlediğimiz şenliğimizde Türkiye'nin dört bir yanından uzman isimleri buluşturuyorduk. Bu kez tırmanışın iptal olması nedeniyle şenliğe katılım yarı yarıya azaldı. Şenlik her yıl bu dönemde Bozdağ'a büyük hareketlilik sağlıyordu."

Karara tepki gösteren İDADİK Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ulutan, şunları söyledi:

"Biz, "Bozdağ'a yapılacak tırmanışa katılmak isteyen sporcularda kask, krampon, kazma bulunması ve kış koşullarına uygun giyinmiş olmaları gerekmektedir. Bu donanımları bulunmayan sporcular tırmanışa katılamayacaktır" şeklinde kararımızı duyurmamıza rağmen tescilli kulüp olmamız nedeniyle izin verilmedi. Tescili olmayan gruplar ise şu an istediği gibi sandaletlerle tırmanış yapıyor. Bu yasak bizim gibi tescilli kulüplere mi?"

1 DAĞCI ÖLMÜŞ, 1 DAĞCI MAHSUR KALMIŞTI

Öte yandan, geçen yıl gerçekleştirilen tırmanışta 48 yaşındaki Dürdane Seringenç hayatını kaybetti. Şenlikte Türkiye'nin çeşitli noktalarından Bozdağ'a gelen 19 dağcı da, kar ve tipi nedeniyle bölgede mahsur kalmış ve son anda özel ekip tarafından kurtarılmıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim