• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bozdağ, tahliyeleri doğru bulmadı!

Bozdağ, tahliyeleri doğru bulmadı!
Danıştay saldırısının faili Alparslan Arsalan ve Zirve cinayeti sanıklarının da aralarında olduğu Ergenekon hükümlülerinin, Hükümetin çıkardığı yasa ile salıverilmesi tartışması büyüyor.

Yaşanan tahliye furyasını değerlendiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indi diye verilen kararın gerekçesinin ben doğru olmadığını buradan açıkça kendi adıma ifade etmek isterim." dedi. Ancak, Bozdağ’ın bu sözleri, tahliyelere karşı çıkan 13. Ağır Ceza Mahkemesi aleyhine yapılan açıklamaları hatıra getirdi. Bozdağ’ın başkanlığını yaptığı HSYK, Ergenekon davasına bakan mahkemeye ‘ret’ kararı veremezsin diye bildiri yayınlamıştı. Mahkeme üyeleri hakkında da inceleme başlatmıştı.

"ONLARIN DURUMU FARKLI"

Tutuklu ve hükümlü arasındaki farka değinen Bozdağ, "Ergenekon davası bildiğimiz gibi geçtiğimiz Ağustos ayında sona erdi, ilk derece aşaması. Mahkeme kararını verdi. Mahkeme kararını verdiği andan itibaren Ergenekon Davası'nda yargılanan hükmen tutuklu statüsüne geçtiler. Dolayısıyla onlar tutuklu statüsünde değil, hükmen tutuklu statüsündeler. Farklı bir statüye geçmiş durumdalar. Onların durumu farklı." ifadelerini kullandı.

"BAŞBUĞ'UN TAHLİYESİNİ REFERANS YAPAN TAHLİYELERİN GEREKÇELERİ HUKUKEN DOĞRU"

Ergenekon Davası kapsamında yapılan tahliyelerin bir kısmının uzun tutukla ilgili yasanın yürürlüğe girmesi ile ilgili olduğunu belirten Bozdağ açıklamalarına şöyle devam etti: "Benim kanaatim sayın Başbuğ'un tahliye kararına referans yapan tahliye kararları ve onların gerekçeleri hukuken doğru gerekçelerdir. Tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indi diye verilen kararın gerekçesinin ben doğru olmadığını buradan açıkça kendi adıma ifade etmek isterim. Çünkü deminde ifade ettim, kararın verildiği tarihten sonra tutukluluk bitmiştir, hükmen tutukluluk başlamıştır. Tutuklulukla ilgi düzenlemeler hükmen tutuklular için uygulanabilir nitelikte değildir."

ÖNCEDEN NE DEMİŞTİ?

Adalet Bakanı Bozdağ, 10 Mart günü, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kaldırıldığını ve tutukluluk halinin devamı yönünde verdiği kararlarının yok hükmünde olduğunu savunmuştu. Bozdağ, şunları söyledi: "TMK 10 ve CMK 250'ye göre görevli özel mahkemeler yasayla kaldırılmıştır. Kaldırılan mahkemeler yargılama yapamaz/herhangi bir karar veremez. İstanbul 13. ACM'si diye bir mahkeme yoktur. Olmayan mahkemenin varmış gibi karar vermesi, anayasa ve yasayı yok saymaktır." 

BOZDAĞ: BUGÜN BAZI TAHLİYELER YAPILABİLİR

HSYK, HAREKETE GEÇİRİLMİŞTİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, önceki gün tahliyeleri reddetmesinin ardından HSYK'dan açıklama yapılmıştı. Kurul, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetki gaspında bulunduğunu yönünde bir açıklama yapmıştı. İki gün sonra Bakan Bozdağ'ın tahliyeleri doğru bulmadığını açıklaması ise ortaya tuhaf bir durum çıkardı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim