• BIST 9539.57
  • Altın 2490.78
  • Dolar 32.5038
  • Euro 34.8197
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Bozdağ: Tahir Elçi olayında somut veri olmadığı için gözaltı var, tutuklama yok

Bozdağ: Tahir Elçi olayında somut veri olmadığı için gözaltı var, tutuklama yok
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cinayete kurban giden Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi olayında somut veri olmadığı için gözaltının olduğu fakat...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cinayete kurban giden Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi olayında somut veri olmadığı için gözaltının olduğu fakat şuan için herhangi bir tutuklamanın olmadığını söyledi. Genel affın gündemlerinde olmadığını kaydeden Bozdağ, Sulh Ceza Hakimliklerini savunarak "Sulh Ceza Hakimliği şuanda talihsiz bir durumda. 17-25 Aralık sonrasında bu konuda değişiklik yapıldığı için bu hakimlikler büyük eleştiriye uğradı" diye konuştu.

Bozdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçe görüşmelerinde komisyon üyelerin soru, eleştiri ve görüşlerine cevap verdi. Uzun tutukluluk sürelerin hatırlatılması üzerine Bozdağ, Türkiye cezaevlerinde şuanda 5 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan herhangi bir kimsenin olmadığını söyledi. Bozdağ, "26 bin tutuklunun 22 bin 500'ü 0-1 yıl arası tutukludur. Şuanda 4,5-5 yıl arası tutuklu bulunan kişi sayısı 123'tür. Terör ve örgütlü suçlardan hüküm giyenler pişmanlık duyarak örgütten ayrıldıktan sonra denetli serbestlikten yararlanabilecekler." diye konuştu.

'GENEL AF GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK'

Genel af beklentilerine de cevap veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Afla ilgili çalışmamız yoktur. Böyle bir düşünce de söz konusu değildir." dedi. Türkiye'de suç sayısı ile birlikte cezaevlerindeki kişi sayısının artmasının rakamsal olarak doğru olduğunu kaydeden Bozdağ, bilişim üzerinden işlenen suçlarda eskiye oranla ciddi artışların olduğunu belirtti.

'TAHİR ELÇİ OLAYINDA SOMUT VERİ OLMADIĞI İÇİN GÖZALTI VAR, TUTUKLAMA YOK'

Bir soru üzerine basın açıklaması yaparken faili meçhul cinayete kurban giden Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi soruşturmasının açık yürütüldüğünü, herhangi bir gizlilik kararın olmadığını kaydeden Bozdağ, "Şuana kadar Elçi ile doğrudan irtibat kurulabilecek, somut bir veri elde edilemediği için gözaltılar var ama tutuklama dosyada yok. Elde bir takım verilerin olması gerekiyor. Onlarla ilgili çalışmalar devam ediyor." dedi. Olayın karanlıkta kalmasını isteyenin iddia edildiği gibi devlet olmadığını, terör örgütü olduğunu savunan Bozdağ, hükümet olarak gerçeği ortaya çıkarmak için ellerinden geleni çalışmayı yaptıklarını söyledi.

'SULH CEZA HAKİMLİKLERİ YARGILAMA YAPIP, MAHKUMİYET KARARI VERMİYOR'

Muhalefet milletvekillerin Sulh Ceza Hakimlikleri sorularına ise Bekir Bozdağ, "Sulh Ceza Hakimliği şuanda talihsiz bir durumda. Neden? 17-25 Aralık sonrasında bu konuda değişiklik yapıldığı için bu hakimlikler büyük saldırıya, daha doğrusu eleştiriye uğramıştır. Sulh Ceza Hakimlikleri yargılama yapıp mahkumiyet kararı vermiyor. Sadece soruşturma evresinde hakim kararı gerektiren, arama kararı verebiliyor, tutuklama kararı verebiliyor, adli kontrol kararı verebiliyor. Amaç, uzmanlaşmayı sağlamak." dedi.

'SULH CEZA HAKİMLİKLERİ TALİHSİZ BİR DÖNEME RASTLADI'

Sulh Ceza Hakimliklerin yargılama yapmadığını, bu yönde yanlış bir algının var olduğunu söyleyen Bozdağ, Sulh Ceza Hakimliklerin Anayasa Mahkemesi tarafından da alınan bir kararla onaylandığını belirterek, "Dediğim gibi talihsiz bir döneme rastladı. Çok haksız eleştiriye neden oldu. Kamuoyunun gündemine gelen bazı soruşturmalardan dolayı çok eleştiriliyor ama Türkiye'nin geneline baktığınız zaman gerçekten vatandaşlarımızın soruşturma evresinde haklarının daha korunması ve orada sonuçların aleyhine gelişmemesi bakımında önemli bir teminat olduğunu ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim