• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Bosnalı şehit yakınları: “Hollanda da sorumlu”

Bosnalı şehit yakınları: “Hollanda da sorumlu”
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararıyla ilgili şehit yakınları, Srebrenitsa'da işlenen katliamlarda Hollanda'nın...

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararıyla ilgili şehit yakınları, Srebrenitsa'da işlenen katliamlarda Hollanda'nın da Sırplarla birlikte hareket ettiğini söyledi.

Hollanda'nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin "Bosna Kasabı" Mladiç'e ilişkin kararı, Bosna Hersek'teki şehit yakınlarını tatmin etmedi. Srebrenitsa soykırımına pasif olarak dahil olmakla itham edilen Hollanda'nın Lahey kentinde, Hollandalı hakim Alphons Orie'nin riyasetindeki mahkeme heyeti tarafından açıklanan karar, tartışılmaya devam ediliyor.

Mladiç'e bağlı kuvvetlerin Saraybosna'nın emniyeti açısından stratejik önemi olan İgman dağını almak için yaptıkları saldırıda oğlu şehit düşen Adviya Pervan, "Bana oğlumun İgman dağında olduğunu söylediklerinde onu aramaya çıktım. Herkese sordum, oğlumu gören var mı? Nihayet bir genç yanıma geldi, "Anne, ben oğlun" dedi. 4 ay boyunca dağda ormanlık sahada kaldığı, hem de yiyecekleri olmadığı için zayıf düşmüş, öyle değişmiş ki oğlumu tanıyamadım. Oğluma eve dönelim dedim. Bana, "Olmaz Anne, Saraybosna'yı, çocuklarımızı koruyacağım" dedi. Bir seferinde de bana "Mladiç, Treskavitsa dağından hücum başlattı, zor kurtuldum" diye yazdı. Sonra şahadet haberi ulaştı. O, benim tek evladımdı. Şimdi başka kimsem yok. Yalnız yaşıyorum. Şimdi siz söyleyin, sizce adalet yerini buldu mu? Onu asmaları lazımdı. Ya da bize teslim etselerdi de cezasını biz verseydik. Çünkü bizim komşumuzdu. Onun yaşadığı yer, bize 18 km mesafedeki Kalinovnik köyü. Evinin yerini dahi biliyorum. Bu karar asla adil değil. Hollanda'nın da ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Kaçan olmasın, daha çok insan ölsün diye insanların etrafını nasıl çevrelediklerini biliyoruz. Dün yine TV'de bunları izlerken 4 sakinleştirici hap aldım. Hollanda, bugün dahi sadece kendini savunuyor" diye konuştu.

Srebrenitsa'ya birkaç kilometre mesafedeki Hrnçiçi köyünde yaşayan Hasan İkanoviç de Mladiç'e ilişkin hükmün asla adil olarak adlandırılamayacağını ifade ederek, "Bu asla adalet değil. Mladiç'in çocuklarını ondan alıp öldürdüler mi? Böyle olsaydı belki adaletten söz edebilirdik. Şimdi kendisini kahraman olarak nitelendiriyorlar. Ama o, bir savaş suçlusundan başka birşey değil" dedi.

Hollandalılar, Bosnalı Sırplarla birlikte hareket etti

Srebrenitsa'da işlenen katliamlarda Hollanda'nın Sırplarla birlikte hareket ettiğini söyleyen İkanoviç, "Onlar da suçlu çünkü ortak hareket ettiler. Avrupa istemeseydi bunların hiç biri olmazdı. Olanları istedikleri an durdurmaya muktedirlerdi. Ama yapmadılar. Sırpların istediklerini yapmalarına müsaade ettiler" diye konuştu.

Bosnalı şehit yakınları: “Hollanda da sorumlu”

Bosnalı şehit yakınları: “Hollanda da sorumlu”

Bosnalı şehit yakınları: “Hollanda da sorumlu”

Bosnalı şehit yakınları: “Hollanda da sorumlu”

Bosnalı şehit yakınları: “Hollanda da sorumlu”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim