• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Boşnak ve Hırvat liderlerden sağduyu çağrısı

Boşnak ve Hırvat liderlerden sağduyu çağrısı
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Komşiç ile konseyin Boşnak üyesi İzzetbegoviç, vatandaşlara sağduyulu davranma ve şiddetten uzak durma çağrısında bulundu.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç ile konseyin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, konuk oldukları Federalna televizyonunda ülkedeki gelişmeleri değerlendirdi.

Komşiç, burada yaptığı konuşmada, ülke genelinde devam eden sorunların yabancılar, Hırvatistan veya Sırbistan tarafından çözüleceğinin kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Uluslararası toplumun, reformların uygulanması konusunda Bosna Hersek'e destek olabileceğini kaydeden Komşiç, "Bir başka deyişle, uluslararası toplum kendi ülkelerinde inandıkları prensiplere sadık kalarak bize yardım edebilir. Uluslararası askeri güçlerin müdahalesi söz konusu değil, hele de konu toplumsal meselelerken'' dedi.

Bosna Hersek'in komşularının ülkedeki gelişmelere karışmaması gerektiğine dikkati çeken Komşiç, Mostar kentini ziyaret eden Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç'in ziyaret nedeni konusunda bilgisi olmadığını kaydetti.

Milanoviç'in ziyareti hakkında kendisine bilgi verilmediğini ve ziyareti medya aracılığıyla öğrendiğini söyleyen Komşiç, ''Komşu ülkenin başbakanı öncelikle ülkenin başkentine gelmeliydi. Kendisinin verdiği mesaj, ülkenin sadece bir kesimine değil, tüm Bosna Hersek vatandaşlarına yönelik olmalıydı. Desteği için teşekkür ediyorum ancak verdiği destek Saraybosna'dan daha güçlü bir şekilde hissedilirdi'' diye konuştu.

"En iyisi komşularımızın bizi rahat bırakması"

Komşiç, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç'in daveti üzerine Belgrad'a giden Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'in Belgrad ziyareti konusunda da önceden bilgilendirilmediğini kaydetti.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Vuçiç'in ''Sırbistan, Bosna Hersek'in içişlerine karışmak istemiyor'' ifadelerini de değerlendiren Komşiç, ''Bizim için en iyisi komşularımızın bizi rahat bırakması, Bosna Hersek'in içişlerine karışmamasıdır. Bu, bizim çözmemiz gereken bir krizdir. Bu gelişmeler, Bosna Hersek'teki demokrasinin geçtiği bir süreçtir'' dedi.

İzzetbegoviç: "İstifa çözüm değil"

İzzetbegoviç ise Komşiç'in ülke genelinde eylemlerin devam etmesi halinde ''kolaylıkla'' istifa edebileceğini ifade etmesi üzerine, istifanın çözüm olmadığını söyledi.

İstifanın bir çıkış olmadığını vurgulayan İzzetbegoviç, ''Vatandaşlar seçimlerde bana oy verdi. Ben ülkenin istikrar ve güvenliğinden sorumluyum. Görevim bitene kadar ülkenin kurumlarını, istikrar ve güvenliğini savunacağım'' şeklinde konuştu.

Vatandaşların ekmek ve adalet talep ettiğini söyleyen İzzetbegoviç, yetkililerin bu konuda gerekli adımları en hızlı şekilde atmaları gerektiğini dile getirdi.

Dodik'in Belgrad ziyareti sırasında kullandığı ''Bosna bölünmeye doğru kayıyor'' ifadelerini de değerlendiren İzzetbegoviç, ''Gerek Milorad Dodik'i gerekse ülkedeki diğer siyasetçileri çekişmelere son vermeye davet ediyorum. Milorad Dodik, Bosna'daki savaş nedeniyle Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek'in savunucularını suçluyor" diye konuştu.

Komşiç ve İzzetbegoviç, eylemler sırasında çıkan yangında zarar gören Cumhurbaşkanlığı binasındaki makamlarında bugünden itibaren görevleri başında olacaklarını kaydetti.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim