• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Bosna-Hersek'teki Türk koleji öğretmenine İngiltere'den büyük ödül

Bosna-Hersek'teki Türk koleji öğretmenine İngiltere'den büyük ödül
Bosna-Hersek Türk Koleji öğretmeni Şenol Doğan'a, bu sene İngiltere'nin Liverpool şehrinde yapılan İngiliz Ulusal Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün düzenlediği konferansta kanser araştırmalarına yaptığı katkılardan dolayı ödül verildi.

Saraybosna Erkek Koleji'nde Biyoloji Öğretmeni olarak görev yapan Şenol Doğan aynı zamanda Uluslararası Burch Üniversitesi Genetik ve Bio-Mühendislik dalı doktora öğrencisi. Daha öncede birçok farklı ülkede makaleleri yayınlanan Doğan'ın son çalıştığı alan ise MLL tipi kanser. Bu kanser çeşidi üzerinde yaptığı çalışmalar neticesinde Ulusal Kanser Araştırma Merkezi, Şenol Doğan'ı ödüle layık gördü. Doğan, Nobel ödüllü birçok bilimadamının katıldığı törende ödülünü aldı.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Şenol Doğan, "Kanser üzerine yaptığımız çalışmalarımız İspanya, Amerika ve Kanada'daki dergilerde yayınlandı. İngiltere'nin Kanser Enstitüsü her sene toplantı yapıyor. Oraya da Nobel ödüllü insanlar veya kendi alanında çok gelişmiş bilgili insanlar katılıyor. Biz de çalışmamızı oraya gönderdik. Bu sene Liverpool'da yapıldı. Bizim çalışmamızı kabul ettiler. Biz de sunmak için oraya gittik." dedi.

Yaklaşık 18 yıldır yurtdışındaki Türk okullarında öğretmenlik yapan Şenol Doğan'ın danışmanı Amina Kozariç de alınan ödülün hem Şenol öğretmen hem de Bosna için önemine dikkat çekti. Kozariç, "Şenol Doğan'ın çalıştığı proje MLL tipi kanseri anlamaya yönelik bir çalışmadır. Bu çalışma, MLL tipi kanser ve yeni hedef genler belirlenmesine yardımcı olacak."

Kanser tedavilerinde kullanılan ilaçların daha etkili hale gelmesinde önemli rol oynayacak olan çalışma Avrupa Kanser Araştırmaları Merkezi'nin de dikkati çekti. Merkez, Şenol Doğan'a ödül olarak ücretsiz üyelik vererek, bilimadamını önümüzdeki yıllarda yapılacak olan çalışmalara dahil etti.

Şenol Doğan, "Kanser sonucu çıkmış dataların toplandığı data merkezleri var. Bu data merkezlerindeki dataları alarak, yeni agresif genleri, yeni hedef genleri bulmayı hedefliyoruz. Bizim çalışmalarımız, laboratuvar ve bilgisayarın birlikte kullandığı çalışmalar. Yani ne tam klinik çalışmalar, ne tam bilgisayar çalışmaları. Bunun karışımı ile daha efektif çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. İlaçların etkisini artırabilmek için doğru miktar ve doğru süreleri bulmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Bu yıl yapılan konferansta Bosna Hersek'in yanı sıra Hollanda ve Fransa'dan katılan bilim insanları da kurul tarafından ödüle layık görüldü. Biyoloji öğretmeni Şenol Doğan devam eden çalışmaları neticesinde gelecek sene İngiltere'nin Manchester şehrinde yapılacak olan konferansa şimdiden davet edildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim