• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Boşanmak istediği için öldürülen Rabia'nın davasının ikinci duruşması yapıldı

Boşanmak istediği için öldürülen Rabia'nın davasının ikinci duruşması yapıldı
Balıkesir'de 7 Ağustos 2015 tarihinde, boşanmak isteyen eşi Rabi A.'yı (25) bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen Yaşar A.'nın (30), ağırlaştırılmış...

Balıkesir'de 7 Ağustos 2015 tarihinde, boşanmak isteyen eşi Rabi A.'yı (25) bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen Yaşar A.'nın (30), ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi bir grup, Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya gelerek, öldürülen genç kadının annesi Sadiye Alkan ve babası Sezai Alkan'a destek oldu.

Kepsut yolu üzerinde, iki çocuğu ve arkadaşının gözü önünde eşini 31 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü idda edilen sanık Yaşar A., kasten öldürmek suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis talebiyle yargılanıyor. Duruşmadan önce Balıkesir Adliye Sarayı önünde toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi bir grup, basın açıklaması yaptı. Sık sık, "Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganı attılar. Acılı anne ve baba ise, "Kızımın hesabını soruyorum" yazılı dövizler taşıdı.

Duruşmaya anne Sadiye Alkan, baba Sezai Alkan ve kız kardeş Fatma Alkan ile yakınlarını cinayete kurban veren aileler de katıldı. Geçen yıl Kocaeli-Kandıra yolunda öldürülen, bir çocuk annesi 21 yaşındaki kızı Nuran Dutlu'nun annesi Hediye Görmüş, destek için Manisa'dan geldi. Adalet beklediklerini söyleyen acılı anne, kızının bir kez, kendisininse her gün öldüğünü belirterek, "Analar ağlamasın. Bir yıldır ben her gün ölüyorum. Adalet, adalet." dedi.

Sezai Alkan da kızının kocasının, esrar ekip satmaktan hapis yatıp çıktığını söyleyerek, "Çocuğumla geçimsizlik yaşıyordu. Bu yüzden kızım ayrılmak istedi. Daha önce hapiste yattı, hapisten çıktıktan sonra tekrar ekmeye devam etmiş. Çocuğumu kandırıp kaçırıp 31 yerinden bıçaklayıp öldürdüler. Bunun en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyorum." diyerek tepki gösterdi. Bursa'da babaannelerinin yanında bulunan iki torununu almak için girişimde bulunduklarını belirten acılı baba, mahkeme kararını beklediklerini ifade etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Manisa Sözcüsü Semiha Hasgör ise sanık Yaşar A.'nın, hak ettiği cezayı alması gerektiğini belirterek, "Kadın cinayetlerinde indirimler uygulanmamalı. Kadınlar boşanmak istediği için, kendi hayatına karar vermek için veyahut sadece oradan geçtiği veya o dolmuşa bindiği için öldürülmeye devam ediyor. Kadınların yaşam haklarını ellerinden alan katillere, "iyi hal, haksız tahrik, saygın tutum" gibi gerekçeler bahane edilerek indirimler uygulanıyor. Özgecan davasında yüreğimizi bir nebze de olsa rahatlatan ağır cezanın, tüm kadın katillerine uygulanması gerektiğini bir kez daha haykırıyoruz." dedi.

'BİR AYDA 36 KADIN CİNAYETE KURBAN GİTTİ'

2016 Ocak ayında 36 kadının, erkekler tarafından öldürüldüğünü ifade eden Hasgör, "Öldürülen 36 kadından 24'ünün çocuğu vardı, 15'i evliydi, 14'ü ise hem evli hem çocukluydu. Kadınlar en çok, eski veya mevcut kocaları ile erkek arkadaşları ve oğulları tarafından öldürüldü. Büyümeye devam eden güçlü bir kadın mücadelesinin karşısında dahi kadın cinayetlerinin azalmamasının üç temel sebebi var. Bunlar, devlet kadınları korumak için görevini yerine getirmiyor. Devlet, kadınların haklarına saygı göstermiyor, kadın düşmanı politikalar izliyor. Devlet, kadın mücadelesi açısından zaruri olan barışa ortam hazırlamıyor." ifadelerini kullandı.

Alkan ailesinin avukatı Betül Nurcan Karataş da duruşmadan önce yaptığı açıklamada, geçen ay 36 kadının cinayete kurban gittiğini söyledi. Bu cinayetlerin temel sebebinin, erkeklerin egemenlik saldırıları olduğunu savunan Av. Karataş, "Kadınların hiçbir hakkı olmadığı gibi kadınların insan olduğunu düşünmemelerinden kaynaklanıyor. Onlar için kadınlar, ahırlarındaki maldan farklı değil. Tam da bu yüzden bunlar oluyor. Öncelikle kadına karşı bakışın değiştirilmesi lazım. Öncelikle insanların insanlara olan bakışlarının değişmesi lazım. Lütfen artık kadınlarımız ölmesin." diye konuştu.

VAKA

Bursa'nın Büyükorhan ilçesi Pirebeyler Mahallesi'nde oturan Rabia ile Yaşar A. çifti, sekiz yıl önce kaçarak evlendi. Bu evlilikten M.A. (4) ve Y.A. (6) dünyaya geldi. Aralarında anlaşmazlık çıkan çift, sık sık kavga etmeye başladı. Rabia A.'nın şikayeti üzerine eşine, üç ay evden uzaklaşma cezası verildi. İddiaya göre eşinin tehditlerinden bıkan genç kadın, boşanma davası açıp iki çocuğunu alarak, Manisa'nın Soma ilçesindeki yakınlarının yanına yerleşti. Boşanmak istemeyen Yaşar A. ise 7 Ağustos 2015'te, barışıp yeniden biraraya gelmek istediğini söyleyerek arkadaşı C.A. ile birlikte Cenkyeri Mahallesi'ne gitti. Eşini dönmeye ikna etti. Ardından eşi ve çocuklarını, arkadaşı C.A.'nın kullandığı otomobile alarak Bursa'ya gitmek için yola çıktı. Genç çift, yol boyunca tartıştı. Kepsut yolunda tartışma şiddetlenince Yaşar A.'nın, iki çocuğu ve C.A.'nın gözü önünde eşini defalarca bıçakladığı iddia edildi. Daha sonra da otomobilden attı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekibi, yaralı genç kadını hastaneye kaldırdı ancak kurtarılamadı. Olayın ardından kaçan Yaşar A., yakalanarak tutuklandı.

Boşanmak istediği için öldürülen Rabia'nın davasının ikinci duruşması yapıldı

Boşanmak istediği için öldürülen Rabia'nın davasının ikinci duruşması yapıldı

Boşanmak istediği için öldürülen Rabia'nın davasının ikinci duruşması yapıldı

Boşanmak istediği için öldürülen Rabia'nın davasının ikinci duruşması yapıldı

Boşanmak istediği için öldürülen Rabia'nın davasının ikinci duruşması yapıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim