• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Borçluluk Psikolojisine Dikkat

Borçluluk Psikolojisine Dikkat
Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, borçluluk psikolojisinin kumar başta olmak üzere, madde ve alkol bağımlılığı geliştirebileceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, borçluluk psikolojisinin kumar başta olmak üzere, madde ve alkol bağımlılığı geliştirebileceğini söyledi.

Kayseri Özel Memorial Hastanesi Psikiyatri Doktoru ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, kredi kartlı borçlu sayısının artmasına bağlı olarak gelişen borçluluk psikolojisine dair değerlendirmelerde bulundu. Borçlu olan kişinin borç batağından kurtulmak için başka arayışlara girmesi sonucunda, kişide birtakım bağımlılıkların gelişebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, danışanlarının doğrudan borçluluk psikolojisinden değil de, borçluluğun neden olduğu bağımlılıktan kurtulmak için kendilerine başvurduğunu ifade etti.

"BORÇLULUK SUÇLULUK DUYGUSUNU DERİNLEŞTİRİYOR"

Borçlu olan kişinin, suçluluk duygusunun dayanılmaz hale gelmesinden dolayı kendisini uyuşturmak istediğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, "Uygun olmayan biçimde farklı borçlanmalar, düşük bir ihtimal olsa bile kumarda para kazanabilirim düşüncesine ya da durumun vahametinden anlık olarak kurtulma isteği, madde ve alkol gibi bağımlılıklara yol açabiliyor. Kumar bağımlılığı dışında alkol ve madde bağımlılığı gelişebiliyor. Çünkü kişinin içinde bulunduğu açmaz dayanılmaz ve ızdırap verici hale geliyor, hem kendisi hem de çevresindeki insanlar için. bunun sonucunda da kişi kendisini uyuşturma eğilimi içerisinde oluyor, bir şekilde zihnini kapatmaya çalışıyor. Bu da bağımlılığı artırıyor" diye konuştu.

DEPRESYON VE KAYGI BOZUKLUĞU NEDENİ

Borçluluk psikolojisinin kişide depresyon ve kaygı bozukluğunu artırdığına dikkat çeken Karayağız, "Borçlu olan kişide suçluluk hissi, işe yaramazlık duygusu gibi depresyonu tetikleyen düşünceler çokça görülüyor. Bir süre sonra da depresyon da giderek derinleşiyor" dedi.

BORÇLANMAK DA BİR KAÇIŞ

Kadınlarda daha küçük kalemlerde alışverişe bağlı borçların, erkeklerde ise tek kalemde yüklü miktarda borçların yaygın görüldüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, borçlanmanın da kaçış olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, "Kişiler özellikle mutsuz oldukları zaman, kendileri için gerekli olmayan şeyleri alarak kısa süreli mutluluk yaşıyorlar. Bu mutluluk da anlık tatminler sağlıyor ve bu da büyük borçlanmalar getirebiliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim