• BIST 9582.44
  • Altın 2483.023
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.6213
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Bonino: Gezi, Türkiye'yi AB'ye yakınlaştırdı

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin hızlanmasına vesile olduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Yabancı Gazeteciler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi ve uluslararası basının sorularını yanıtladı.

Gezi Parkı olaylarının Türkiye'nin AB diyaloğu ve müzakerelerini hızlandırmasını sağladığını belirten Bonino, "Müzakere başlıklarından 22'ncisi açıldı. Keşke bireysel özgürlükler konusundaki 23 ve 24'üncü başlıklar da açılabilseydi" dedi.

Türkiye'nin AB'den uzaklaşıp yüzünü Ortadoğu'ya dönmesine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Bonino, "Türkiye, Avrupa'dan uzaklaştıysa bir projesi olmalı. Bu kadar yıldan sonra Türkiye de Avrupa da ortak çıkarlarda buluşmak için ilişkilerini sil baştan ele almalı" diye konuştu.

Bu mesajı, Türkiye ile İtalya arasında 17 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenecek hükümetlerarası zirvede de vereceklerini kaydeden Bonino, "Türk arkadaşlarımızın da kendilerini Avrupa'dan uzaklaşmaya götüren politik rolü dikkate alacaklarını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Suriye muhalefetindeki El-Kaide ayıklanmalı"

Bonino, Suriye konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yoğun temas halinde olduklarını ve bu konunun 17 Ocak'taki zirvede mutlaka görüşüleceğini bildirdi.

"Türkiye, bugün birçok göçmen evsize kol kanat geriyor, ağır bir sorumlulukla evsahipliği yapıyor" diyen Bonino, Suriye meselesinin tartışılacağı Cenevre-2 konferansına ilişkin de "Cenevre-2'ye daha uzun bir süreç var. Muhalifler üzerinde kimin sözü geçiyorsa onlara baskı yapmalı ve Suriye muhalefetindeki aşırı uçlar, El-Kaideciler ayıklamalı. Cenevre-2 daha kapsayıcı ve kabul edilebilir olmalı" diye konuştu.

Galatasaray-Juventus maçı 

Galatasaray ile Juventus'un UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarın akşam yapacakları maça ilişkin güvenlik endişeleri hakkında İtalyan basınında bugün çıkan haberlerin sorulması üzerine Bonino, "Umarım, Türk yetkililer ve taraftarları oraya götüren evsahibi kulüp, maksimum dikkat gösterir. Bu tür kazaların kimseye faydası yok" dedi.

Ukrayna uyarısı

Bonino, Ukrayna ile ilgili bir soruya "Ukrayna'da öncelik bir iç savaştan kaçınmak ve patlayabilir durumu sakinleştirmek" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Bonino, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Kiev'e gideceğini anımsatarak, AB'nin ilerleyen günlerde yeni bir müzakere girişiminde bulunacağını bildirdi.

Bir gazetecinin, Filistin ile İsrail arasındaki Ortadoğu barış sürecini sorması üzerine Bonino, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bu işin içinden çıkamazsa başkasının bu umudu, bu enerjiyi, bu gücü taşıyacağına inanmıyorum" diye konuştu. 

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim