• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Bölgenin Parlayan Yıldızı “Dübit”

Bölgenin Parlayan Yıldızı “Dübit”
Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Prof.

Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, "DÜBİT, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bünyemizdeki öğretim elemanları ile özel sektör arasında bir köprü vazifesi de görmektedir" dedi.

DÜBİT Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Merkezin amaçları, faaliyetleri ve hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, 2013 yılı Mayıs ayı itibari ile hizmet vermeye başlayan DÜBİT'in Düzce Üniversitesi'nin ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini artırmayı, üniversitenin yanı sıra sanayi, özel kuruluşlar ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz ve ölçüm isteklerini karşılamayı amaçladığını söyledi.

DÜBİT'in "Malzeme ve Yüzey Araştırmaları Birimi" ile "Çevre ve Kimya Araştırmaları Birimi" olmak üzere iki ana birimden oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Uğraş, Malzeme ve Yüzey Araştırmaları Biriminde bulunan ileri teknoloji görüntüleme ve ölçüm cihazlarının; metalik, seramik, jeolojik ve biyolojik malzemelerin araştırmaları ve analizleri için geniş bir AR-GE olanağı sunduğunu sözlerine ekledi. Bu birimde yer alan test ve ölçüm cihazları ile ağaç, beton ve metal esaslı endüstriyel ürünlerin mekanik testleri (yüzey görüntüleme, basma, germe, çekme, sertlik vs.) yapabildiğini ve bu alandaki kurum ve kuruluşlara AR-GE ve ölçüm hizmeti verildiğini ifade etti.

ORGANİK, İNORGANİK VE BİOAKTİF YAPILARIN ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YAPILIYOR

Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Çevre ve Kimya Araştırmaları Biriminde, çevre ve kimya bilimleri ile ilgili organik, inorganik ve bioaktif yapıların ölçüm ve analiz işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyleyerek, bu laboratuvarlarda bulunan cihazlarla su, atık su, kan, idrar, saç ve toprakta her türlü mikrobiyolojik ve kimyasal analizin yapılabildiğini belirtti. Prof. Dr. Uğraş, bu işlemlerin yanında ağır metal ve iyon analizi ile gıda, tarım ve hayvansal ürünlerde hormon, antibiyotik ve zirai kalıntı analizlerinin de yüksek doğrulukla yapılabildiğine dikkat çekti.

DÜBİT KAMU KURULUŞLARINA VE ÖZEL KURULUŞLARA HİZMET VERİYOR

Dünyada ve Ülkemizde refah düzeyinin yükseltilmesi ve yüksek katma değerli ürün çıktısı için özgün, bilimsel, deneysel ve teknik çalışmaların hayata geçirilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Uğraş, bu noktada DÜBİT'in kurduğu altyapı ile üniversitelere, kamu kuruluşlarına ve özel kuruluşlara hizmet verdiğini dile getirdi. Prof. Dr. Uğraş Merkezin, üniversite - sanayi iş birliğine destek vererek ülke ekonomisine katkıda bulunan, insanın yaşam kalitesini arttıran projelerin önemli bir parçası olmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, "Laboratuvarımız, Üniversitemiz öğretim üyelerinin nitelikli projelerini yürütülmesinde ve Düzce ili çevresindeki sanayi kuruluşlarının ölçüm ve analiz taleplerinin karşılanması için gerekli modern ve teknolojik cihaz alt yapısını sunarak önemli bir katkı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

DÜBİT'in sağladığı teknolojik alt yapı ile tıp, çevre, temel bilimler ile mühendislik bilimleri alanında AR-GE hizmet verdiğini ifade eden Uğraş, "Laboratuvarımız bünyesinde yapılamayan ölçüm ve analiz hizmetleri için çevre illerdeki üniversitelerde kurulmuş olan Merkezi Araştırma Laboratuvarları ile işbirliği içindeyiz. Diğer Merkezler ile karşılıklı olarak yapılan işbirlikleri çerçevesinde yönlendirmeler yapılarak talep sahiplerine danışmanlık hizmeti de verilmektedir" şeklinde konuştu.

DÜBİT ÖN PLANA ÇIKIYOR

Gıda, tekstil ve tekstil ürünleri, ağaç ürünleri, makine ve teçhizat imalatı ile sanayi kenti olma yolunda dev adımlarla ilerleyen Düzce'de Ar-Ge merkezlerinin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uğraş, DÜBİT'in sunduğu geniş ölçüm ve analiz kapasitesi ile Düzce'de ön plana çıktığının altını çizdi.

Merkezde kullanılan cihazlar hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş Laboratuvarda; nanometrik skalada iki/üç boyutlu görüntüleme yapabilen SEM/AFM cihazı, çeşitli mukavemet testlerinin yapıldığı Universal Test Cihazı, et, süt, bal ve hayvan yemi ürünlerinde antibiyotik ve hormon analizi yapabilen Gıda Analiz Cihazı, çeşitli sularda poliaromatik hidrokarbonları (PAH) analizleri ve pestisit analizi yapabilen GC/MS, her türlü numunede bileşen ve katkı belirlemeye yönelik birçok kimyasal analizin yanı sıra balda şeker oranı, gıdalarda HMF analizinin gerçekleştirilebildiği HPLC cihazının yer aldığını söyledi.

Prof. Dr. Uğraş ayrıca içme suyu, toprak, atık su, gıda ve deniz ürünlerinde ağır metal ve iz metal analizleri, biyolojik örneklerde kan, saç, tırnak ve doku analizi ile iz metal ve ağır metal analizinin yapılabildiği ICP-MS cihazı, polimerler, bileşik ve malzemelerin termogravimetrik analizlerinin yapılabildiği DSC-TGA cihazı ile suda, toprakta anyon/katyon analizlerinin gerçekleştirilebildiği İyon Kromatografisi cihazının aktif olarak hizmet verdiğini bildirdi.

MERKEZ CİDDİ ANLAMDA KATKI SAĞLIYOR

DÜBİT'in hizmet vermeye başlamasından sonra Üniversitenin ve diğer üniversitelerdeki öğretim elemanlarının akademik çalışmalarına ciddi oranda katkı sağladığına dikkat çeken Uğraş, "Üniversitemiz öğretim üyelerinin proje sayıları DÜBİT'in varlığında artış göstermiştir. İlimizdeki kamu kurum ve kuruluşların bazı rutin analizleri artık bünyemizde yapılıyor olması ve yine çevremizdeki bir çok sanayi ve üreticinin de ölçüm ve analizlerinin tarafımızdan karşılanıyor olması, bu tür kurumların işlerinin hızlanmasına ve AR-GE faaliyetlerinin daha canlı tutulmasına neden olmaktadır. DÜBİT, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bünyemizdeki öğretim elemanları ile özel sektör arasında bir köprü vazifesi de görmektedir" diyerek açıklamalarına devam etti.

Merkezi Araştırma Laboratuvarı öğrencilerin Merkezden azami ölçüde yararlanmasını amaç edindiğini de sözlerin ekleyen Prof. Dr. Uğraş, "DÜBİT'te lisansüstü eğitim yapan öğrenciler, danışmanlarının koordinatörlüğünde AR-GE çalışmalarında yapabilecekleri ölçüm ve analizlerini laboratuvarın teknolojik ve modern alt yapısı ile uzman çalışanlar eşliğinde gerçekleştirebilmektedir. Diğer yandan her yıl Üniversitemizin çeşitli Fakültelerinden 20 öğrenciye laboratuvarlarımızda staj yapma imkanı da sağlanmaktadır. Üniversitemizin çeşitli Fakülte ve Meslek Yüksekokullarındaki öğrencilere akademik danışmanları eşliğinde, derslerde teorik olarak gördükleri bilgileri Merkezimizdeki cihazlar ile uygulamalı olarak görme imkAnı sağlanmakta, bu bağlamda öğrencilerimizin uygulamalı eğitimlerine de destek verilmektedir" şeklinde konuştu.

DÜBİT olarak akreditasyon çalışmalarına başladıklarını da ifade eden Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, "TURKAK akreditasyonu yanı sıra Bakanlık izinlerini de en kısa zamanda alarak kalitemizi tescil ettirmeyi amaçlıyoruz. Böylece DÜBİT, hem ulusal hem de uluslararası yüksek saygınlığa kavuşarak, müşterilerine güvenilir deney, analiz ve kalibrasyon hizmetlerini sunmada bölgede öncü rolü üstlenecektir" diyerek konuşmasını tamamladı.

Bölgenin Parlayan Yıldızı “Dübit”

Bölgenin Parlayan Yıldızı “Dübit”

Bölgenin Parlayan Yıldızı “Dübit”

Bölgenin Parlayan Yıldızı “Dübit”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim