• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

'Bölgede güven ortamı bir an önce sağlanmalı ve Habur Sınır Kapısı açılmalı'

'Bölgede güven ortamı bir an önce sağlanmalı ve Habur Sınır Kapısı açılmalı'
Mardin Organize Sanayi Bölgesinde(OSB) bulunan sanayici ve iş adamları, bölgede güven ortamının bir an önce sağlanması ve Habur Sınır Kapısının açılmasını...

Mardin Organize Sanayi Bölgesinde(OSB) bulunan sanayici ve iş adamları, bölgede güven ortamının bir an önce sağlanması ve Habur Sınır Kapısının açılmasını istedi.

Mardin Sanayici ve İşadamları ile Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, ekonomiye katkı sağlayan sivil toplum kuruluşları, OSB toplantı salonunda bir araya gelerek son gelişmelerin sosyal ve ekonomik etkileri ile çözüm yollarını masaya yatırdı. MARSİAD Başkanı Nasır Duyan Başkanlığında yapılan toplantıya Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Baraj, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı M.Şerif Öter, Karaboğa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Karaboğa, OSB Yönetim Kurulu Üyesi Salim ve çok sayıda işadamı katıldı.

MARSİAD Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan, sanayici ve iş adamı olarak, hiçbir siyasi partinin yanında, kimseye taraf olmadıklarını söyledi.

Bölgede huzur ve güven ortamının bir an önce sağlanması gerektiğini belirten Duyan, "Biz huzurdan yanayız, güven ortamından yanayız. Hendek politikasının, hendek kazmanın, çatışmanın, ölmenin öldürmenin bölgede son bulmasını öncelikle istiyoruz. Habur Mardin'in, bölgenin ve Türkiye'nin vazgeçilmezidir. Kuzey Irak'ta mahsur kalan 10 bin dolayında şoförün bir an önce işlerine dönmelerini bekliyoruz. Habur'un eski işlerliğine kavuşması için girişimlerimiz oldu ve devam edecek. Bugün ortak sorunumuz olan bölge güvenliği ve Habur Sınır Kapısının yeniden eski haline dönemsi için ne yapmamız gerektiğini tartışacağız." dedi.

'BÖLGEDE ÖRTÜLÜ BİR SIKIYÖNETİM VAR'

İşadamı Şükrü Karaboğa, siyasilerin söz ve vaatlerini dinlemeyen bir anlayışı ve hareketin bölgede etkin olduğuna dikkat çekti. Karaboğa, "Niyet buysa eğer biz bu niyete evet diyemeyiz. Bizim karşılaştığımız sorunlar maalesef son geldiğimiz noktada niyetlerin ne olduğunu anlıyoruz. Bölgede örtülü bir sıkıyönetim var. 1984 yılından beri terörle mücadele ediliyor. İlk defa Habur Sınır Kapısı devlet el ile kapatılıyor. Cizre ve Silopi'deki sokağa çıkma yasağı ile kapanmalar oluştu. 14 Aralık'tan beri Habur Sınır Kapısı kapandı. Bu kapanmadan sonra bazı görüşmelerde bulunduk. Ankara ile görüştük. Ortak bir eylem planı kararı aldık. Bize bu güzel günleri yaşatmayanlara karşı tavrımızı net bir şekilde koymamız gerektiğini inanıyoruz. OSB Başkanı Nasır Duyan ve işadamları Ankara'da Meclis'te Gümrük Bakanı ile görüştü. Gümrük Bakanı kapının bir hafta içinde açılacağını söyledi. Ancak şu ana kadar bir netice alamadık. Operasyonun ilk gününde Habur Sınır Kapısının kapanması keyfi bir uygulamadır."

'DEVLET ELİ BÖLGE EKONOMİSİ ÇÖKERTİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Habur sınır kapısı açılması için yaptığımız bütün girişimler sonuçsuz kaldığını hatırlatan Karaboğa, "Sayın İçişleri Bakanı Efkan Ala Mardin'e geldi. Bu konuyu kendisi ile görüştük. "Pazartesi Salı günü halledeceğim" dedi. Ama maalesef onun sözleri de uygulanmadı. Ya da kendisi uygulamadı. Herhalde askere tosladı. Ve hiçbir karar alamadı. 3 hafta oldu bir sonuç alamadık. 10 bin şoför orada bekliyor. Yıllardır bizim yükümüzü taşıyorlar. Yaptığımız görüşmelerden sonra bize yolun açılmayacağını, araçların konvoylarla gidip geleceğini söylediler. Tıpkı Afganistan gibi araçların konvoylarla gidip geleceğini söylediler. Bu bir niyet beyanıdır. Biz istesek açarız, istesek kapatırız. Hatta bir ordu mensubu gibi 2 ay ticaret yapmasalar ne olur gibi böyle abuk subuk lafları bizleri incitti." ifadelerini kullandı.

'32 YILDIR BÖLGEDE ŞİDDET VER AMA HİÇBİR ZAMAN TİCARET ENGELLENMEDİ'

Bu ülke 1984 yılından beri maalesef Cumhuriyet tarihinin en acımasız şiddet olaylarına maruz kalındığını kaydeden Karaboğa şöyle konuştu: "Bu tür bir çalışma ve mücadele var. Ama bütün bunlar yapılırken hiçbir zaman ticaret engellenemiyor. Savaşta bile gemiler ticaret yapıyor. Ama maalesef biz bunun mantığını anlayamadık. Bizim aldığımız intibada bu işin Cizre ve Silopi'deki sadece salt operasyonu bir ilgisi alakası yok. Habur Sınır Kapısını açmayacaklar. Buda bölge ekonomisinin çökmesine neden olacaktır. 40 gündür bir sınır kapısı kapatılamaz. Böyle bir mantığı kabul edemeyiz. Şu anda örtülü Şırnak'ta bir sıkıyönetim var. Sivil otoritenin siyasi otoritenin bir inisiyatifi yok. Tamamen inisiyatif askerin elindedir. Biz demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Bizim amacımız Habur Sınır Kapısı ile birlikte bölgede huzur ve güvenin tekrar geri gelmesidir. Cizre ve Silopi'de uygulanan 40 gün sokağa çıkma yasaklarının da artık kabul edilir bir tarafı yoktur. Burada bir insanlık dramı yaşanıyor. Irak tarafında 10 bin dolayında şoförümüz aç kalmış, dilenci durumuna düşmüştür. Şoförlerimize Zaho kaymakamlığı sefer tasında aş dağıtıyordu, Habur açıldı haberleri dağıtımı durdurdu. OSB'de milyonlarca dolarlık gıda çürümeye başladı. Büyük bir emekle kurduğumuz fabrikalar şirketler batmak üzere. Bunları elimizden almak istiyorlar. Zaten oldu olası Irak ticareti Türkiye'deki Irak ticaretinden yararlanamayan büyük bir tüccar kesimi tarafından kıskanıyor. Şu anda buna sevinen birçok insan vardır." diye konuştu.

Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin de bu coğrafyada ve bölgede kanın durmasının, huzur ve güven ortamının sağlanmasının birinci öncelikleri olduğunu söyledi. Şahin, "Huzur olmazsa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zenginlik olmaz. Habur ve Kuzey Irak pazarı bizim vazgeçilmezimizdir." dedi.

UND Temsilcisi Tahir Aydoğan, Şoförler Odası Başkanı Ali Baraj, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı M.Şerif Öter ve İşadamı Muammer Özhan da yaptıkları konuşmada, Mardin sanayisi ve taşımacılık sektöründe yaşanan zorluklar ve Habur Sınır Kapısının biran önce açılmasının bölgeye kazanımlarını dile getirdi.

'Bölgede güven ortamı bir an önce sağlanmalı ve Habur Sınır Kapısı açılmalı'

'Bölgede güven ortamı bir an önce sağlanmalı ve Habur Sınır Kapısı açılmalı'

'Bölgede güven ortamı bir an önce sağlanmalı ve Habur Sınır Kapısı açılmalı'

'Bölgede güven ortamı bir an önce sağlanmalı ve Habur Sınır Kapısı açılmalı'

'Bölgede güven ortamı bir an önce sağlanmalı ve Habur Sınır Kapısı açılmalı'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim