• BIST 9464.08
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Böke’den Erdoğan'ın kaymakamlara talimatına tepki: Çok endişe verici

Böke’den Erdoğan'ın kaymakamlara talimatına tepki: Çok endişe verici
CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaymakamlara hitaben yaptığı konuşmaya, "Kaymakamların "hukuk dışına çıkın"...

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaymakamlara hitaben yaptığı konuşmaya, "Kaymakamların "hukuk dışına çıkın" talimatıyla görevlendirilmiş olması gerçekten çok endişe verici. Türkiye bir hukuk devleti olmak zorundadır." diye tepki gösterdi.

CHP, 35. Olağan Kurultayı sonrasında yenilenen Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında ilk toplantısını genel merkezde gerçekleştirdi.

"BAŞBAKAN VE İŞÇİLERİ BAKANI'NIN TALİMATLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİ NELERDİR?"

Partinin yeni Sözcüsü Selin Sayek Böke, MYK sürerken ilk basın toplantısını yaptı. Böke değerlendirmeleri esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaymakamlar ile yaptığı toplantıda hukukun çiğnendiğini öne sürdü. CHP Sözcüsü Böke, "Hukuk devleti ihtiyacını savunması gereken, hukuk devletini koruyacağına kendisi anayasal olarak yemin etmiş olan Cumhurbaşkanı, hukuk devletinin çiğnemesi gerektiğini açık mikrofonlardan bütün dünyaya haykırdı. Kaymakamlarla yapılan toplantıda kaymakamların hukuk dışına çıkın talimatıyla görevlendirilmiş olması gerçekten çok endişe verici. Türkiye bir hukuk devleti olmak zorundadır. Türkiye'nin hukuk devleti olmasının en temel koruyucusu da Cumhurbaşkanı olması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı sadece hukuk kurallarını sağlamakla yükümlü değildir. Aynı zamanda ettiği yemine sadık kalmakla da yükümlüdür. Ettiği yemini de Türkiye'deki mevzuatlara uyulmasını sağlamaktır. Kaymakamlara "mevzuatlara uymayın" diyen yaklaşım Türkiye'de hukuku ayaklara altına almaktadır, bu kabul edilemez. Buradan Başbakan ve İçişleri Bakanı'na sormak istiyorum. Cumhurbaşkanı'na, "mevzuatları hiçe sayın" talimatıyla ilgili görüşleri nedir?" sorusunu yöneltti.

TOPLUMSAL UZLAŞMA KOMİSYONU

TBMM'de Toplumsal Uzlaşma Komisyonu'nun neden kurulamadığını da soran Böke, "CHP 3. yolla Toplumsal Uzlaşma Komisyonu'nun, bu komisyonun barışı toplumsallaştıracak, bu adımları barındıracak şekilde, sivil toplum kuruluşlarından çalışacak bir yapının acilen kurulması gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu sorunun en temel parçalarından birinin kamu düzenin sağlanması olduğu aşikardır. Kamu düzenini sağlamakla yükümlü olan devlettir." dedi.

"KAMU DÜZENİ İÇİN DEVLET HUKUK İÇİNDE HAREKET ETMELİ"

Kamu düzenini sağlamak için devletin hukuk içinde hareket etmesi gerektiğini dile getiren Böke, "Hukuk devletinin ilkesinin olmadığı yerde toplumsal barış da inşa edilemez. Bugün yolsuzluk endeksi yayınlandı. Başarısızlıklar ilkesine bir yenisi daha eklenmiş oldu. Türkiye, Zambiya'dan Benin'den, Togo'dan çok daha kötü durumda olduğu endeksle karşı karşıya yolsuzluk algısından Togo bizden daha iyi Zambiya, Benin bizden daha durumda. Bu sorunun neden olduğu yanıtı çok aşikar. Hukuk devletinin olmadı yerde işlerin temizlerin yapılmasını beklemek mümkün değildir." şeklinde düşüncelerini paylaştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim