• BIST 9511.06
  • Altın 2492.507
  • Dolar 32.5959
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Böke: Rejim sorunu yok, Cumhurbaşkanı’nın tek adam olma sorunu var

Böke: Rejim sorunu yok, Cumhurbaşkanı’nın tek adam olma sorunu var
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, AK Parti hükümetinin söylediğinin aksine Türkiye'nin bir siyasi sistem, rejim sorunu...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, AK Parti hükümetinin söylediğinin aksine Türkiye'nin bir siyasi sistem, rejim sorunu olmadığını, Cumhurbaşkanı'nın tek adam olmak gibi kişisel bir sorunu olduğunu, başkanlık sistemi tartışması gündemine engel olacaklarını söyledi.

CHP MYK toplantısı sürerken genel merkezde basın toplantısı düzenleyen Sözcü Böke, İstanbul Esenyurt'taki bir inşaatta yaşanan iş kazası ve Sur'daki çatışmalardan gelen şehit haberlerine değindi. MYK toplantısında acı Türkiye gerçeklerinin hepsini değerlendirdiklerini belirten Böke, yeni anayasa tartışmalarına vurgu yaptı.

Böke konuşmasında, Aylin Nazlıaka'nın kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildiğini de açıkladı. Böke, "Kamuoyuna yansımış olan bir milletvekili arkadaşımızın partimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün posterini indirdiğine dair iddialar da MYK'da ele alındı. Bu iddialara ilişkin muhakkiklerden oluşan bir komisyon kurulmuştu. Komisyon hazırladığı raporu MYK'ya sundu. MYK parti meclisi üyesi ve Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka'nın tedbirli olarak kesin ihracı istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi konusunda parti meclisinden talepte bulunulmasına oy birliğiyle karar verildi" ifadelerini kullandı.

Parti Meclisi'ne intikal etmiş konu hakkında herhangi bir açıklama yapmasının sürece gölge düşüreceğini ifade eden Böke, detaylı bilgi vermedi.

Yarın başlayacak olan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Türkiye'nin sorunlarını çözme ve özgürlükçü demokrasiyi inşa etme kararlılığıyla oturacaklarını belirten Böke, oradaki asıl amacın Türkiye'ye gerçek demokratik bir rejim inşa etmek olduğunu, bunun için anayasa sürecini beklemeye gerek olmadığını söyledi.

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, AK Parti hükümetinin söylediğinin aksine Türkiye'nin bir siyasi sistem, rejim sorunu olmadığını, Cumhurbaşkanı'nın tek adam olmak gibi kişisel bir sorunu olduğunu söyledi.

Başkanlık sisteminin masaya kesinlikle getirilmemesi gerektiğini kaydeden Böke, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyetinin milli mücadeleden kalma kuruluş iradesinin bir yansıması olan anayasanın ilk 4 maddesi bizim vazgeçilmezlerimizdir. Aynı zamanda güçlendirmek istediğimiz parlamenter sistemin işler haline getirilmesini de çok önemsiyoruz. İhtisas komisyonlarımız çalıştırılmalı, meclis zemini işler kılınmalı, var olan parlamenter sistemin çözüm üretmesi için imkan yaratılmalıdır. AKP bunları yapmayarak kendi 14 yılını inkar eden bir yaklaşım sergilemektedir. Siyaseten bu hem anlaşılmaz hem kabul edilemez bir durumdur. Türkiye'nin esas meselesi anayasa meselesi değildir. Türkiye'nin esas meselesi özgürlükçü demokrasinin inşası gerekliliğidir. Anayasa burada sadece araçlardan bir tanesidir. Anayasa değişikliği konuşulurken bununla eş zamanlı olarak ve aynı derinlikte Türkiye'nin darbe hukukundan arındırılması için adımların hızla atılması bir gerekliliktir"

ANAYASA ÇALIŞMALARINA SON TARİH KONULAMAZ

CHP'li Selin Sayek Böke, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa çalışmalarında süre sınırlamasına ilişkin Böke, "Anayasa toplumsal mutabakat gerektirir. Toplumsal mutabakata bir son tarih konulamaz. Toplumsal mutabakat sağlanana kadar toplumun bütün kesimlerine dahil edilen süreçler demokrasinin bir gerekliliğidir. Biz bu prensibi öncelemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Böke, "Anayasa Uzlaşma Komisyonun amacı Türkiye'ye özgürlükçü demokrasiyi getirmek olmalıdır. CHP'nin vereceği çaba bu yönde olacaktır. Bunun ötesinde bir başkanlık sistemi tartışması ihtiyacı olmayan gündemi suni gündem ile tıkamaya da kimsenin hakkı yoktur. Buna engel olmak noktasında elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye konuştu.

Böke: Rejim sorunu yok, Cumhurbaşkanı’nın tek adam olma sorunu var

Böke: Rejim sorunu yok, Cumhurbaşkanı’nın tek adam olma sorunu var

Böke: Rejim sorunu yok, Cumhurbaşkanı’nın tek adam olma sorunu var

Böke: Rejim sorunu yok, Cumhurbaşkanı’nın tek adam olma sorunu var

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim