• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bodrum Belediyesi, Geçmişe Sahip Çıktı

Bodrum Belediyesi, Geçmişe Sahip Çıktı
Bodrum Belediyesi ekipleri, Hayıtlı Türküsünün başkahramanlarından olan Hörü Kız'ın mezarını düzenledi.

Bodrum Belediyesi ekipleri, Hayıtlı Türküsünün başkahramanlarından olan Hörü Kız'ın mezarını düzenledi.

14 Nisan 1957 tarihinde, sevdiği genç tarafından öldürülen ve bulunduğu yere defnedilen Hörü Kız'ın Karaova Bölgesi Yeniköy Mahallesindeki mezarına, Bodrum Belediyesi sahip çıktı. Mezarın temizlik, bakım ve onarım işlerini üstlenen ekipler, mezar taşını yaptırdı.

Karaova Yeniköy Mahallesinde yapılan çalışmalar sırasında bakımsız bir mezarın dikkatlerini çektiğini belirten Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü 5. Bölge ekipleri, Yeniköy'de yaşayan halktan mezarla ilgili bilgiler aldı. Mezarın, üzücü bir hikâyeye sahip Hayıtlı Türküsünün başkahramanı Hörü Kız'ın mezarı olduğunu tespit eden ekipler, hemen harekete geçti. Mezarın bulunduğu yerde çalışmalar başlatarak mezarın bakım ve çevre düzenlemesini yaparak mezarı daha belirgin hale getirdi.

Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü 5. Bölge Sorumlusu Zafer Yurt, bölge halkından bilgiler alıp çalışmalar başladıklarını ifade ederek, "Merhumenin mezarının etrafındaki duvarları yenileyip mezarı daha belirgin bir hale getirdik; mermerle kapladık, başucuna da mezar taşını yerleştirdik. Çevre düzenlemelerini de tamlayarak Hörü'ye layık bir mezar yapmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'un geçmişinde birçok hüzünlü hikâye barındırdığını ifade ederek, "Bodrum kendi içinde birçok farklı kültürü barındıran ve bu kültürleri yaşatan bir bölge. Bizler de Bodrum Belediyesi olarak geçmişimizde yaşanan bu tür olayları ve hikâyelerini gelecek nesillere aktarmak için çalışıyoruz. Burada yaşanan dram bölge halkının hafızalarında ve türkülerde gelecek nesillere aktarılıyor. Bizlerde Hörü Kız'ın mezarını düzenleyerek onun hikâyesine sahip çıkıyoruz." dedi.

Araştırmacı Yazar Mehmet Uslu'nun Bodrum Türküleri Kitabı'nda, Hayıtlı Türküsünün hikâyesini şu şekilde anlatmış:

"Bodrum'un, Taşlık Sokağı'nda otururken, eşi Şerife'den ayrılan yapıcı Salih İnebolu'lu usta, Bayır ve Yeniköy arasındaki Oluklu'da Fatma'yla evlendi. Salih usta, üvey kızı Hörü Günaydın'ı, Hayıtlı'dan Mustafa Demirkol'la verimker gözükerek, onu işinde kullanır. Aradan üç yıl kadar bir zaman geçmiştir. O, Salih'e "Hani kız büyüyünce seninle evereceğim demiştin, işte ikimiz de büyüdük, evlenme zamanımız geldi. Ne zaman evleneceğiz?" deyince Salih: "Ben kapımda beslediğim köpeğe kız mız vermem. Defol git kapımdan!" diye, onu evinden kovmuştur.

Evden kovulan Mustafa'nın morali çok bozulmuş, ele geçirdiği bir silah ve bıçakla yine eve gelip önceden bildiği kapıyı, kapalı olduğu halde açarak önce Salih "i, sonra eşini öldürüp, Hörü'ye kendisiyle birlikte gelmesini söylemiş ama söz geçiremeyince saçlarından tutup onu zorla sürüklemeğe başlamış, kızın zorlu direnişi karşısında çareyi öldürmekte bulmuştur. Hörü'nün ölüsünü, yolun kenarına sürükleyip getirdikten sonra dokuz parça olarak kesip oradaki büyük sakızdırık ağacının dallarına asmış; bir yazı da bırakarak dağa çıkmıştır. Bu yazıda "Yeniköylülerin bu işte suçu yok yalnız biraz daha temizlenecek işim var." diye yazılmaktaydı. Dayısından alınacak öcü olduğundan, onun damını, gelsin diye yakmış ama dayısı gitmemişti. Sonra o, bir jandarma birliği tarafından vurularak ele geçirilmiştir. Karaovadaki bu olay da, yine oralı Mustafa Bacaksız'ı etkilemiş o, Hayıtlı Havasını bestelemiştir.

Bodrum Belediyesi, Geçmişe Sahip Çıktı

Bodrum Belediyesi, Geçmişe Sahip Çıktı

Bodrum Belediyesi, Geçmişe Sahip Çıktı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim