• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Böcek kovucular göreve başladı

Böcek kovucular göreve başladı
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçlara zarar veren kabuk böceklerine karşı Mihalıççık, Çatacık, Kalabak ve Afyonkarahisar ormanlarında...

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçlara zarar veren kabuk böceklerine karşı Mihalıççık, Çatacık, Kalabak ve Afyonkarahisar ormanlarında doğal olarak bulunan kırmızı orman karıncalarının yaşam alanları genişletiliyor.

Yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri, parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor. Sabah erken saatlerde karınca yuvasının bir bölümü bin 673 rakımdan alınarak, bin 577 rakıma taşındı. Yeni karınca yuvası, yabani hayvanların zarar vermemesi içinde tel çitle çevrildi. Ayrıca karıncaların yeni yuvalarını benimsemeleri için de 5 ay boyunca toz şeker ve su verilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, bereketli, bir yuva nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Müdür Temel, "Kırmızı orman karıncası dediğimiz formica rufa isimli bir karınca türü var ki ağaçlara zarar veren, ağacın kurumasına sebep olan kabuk böceklerini yiyen bir tür. Bu karınca ağaçların kurumasına sebep olan böcekleri, onların tırtıllarını yiyerek besleniyor. Bugün naklini yaptığımız karınca yuvasında da yaklaşık 200-300 bin adet karınca var. Bereketli bir yuva nakliydi. Kraliçelerini bulmakta hayli zorlanıyoruz ama bu yuvada biz 10-15 tane kraliçe karıncayı ya da ana karıncayı çok rahat bir şekilde bulduk. Diğer yuvadan bu yuvaya getirmiş olduk. Burasıda genç bir orman. Zaten naklin bu sahalarda yapılması gerekiyor. İnşallah bu karınca yuvası burada faaliyetini devam ettirecek. Uzun yıllar boyunca burada biyolojik mücadele ile ormana zarar veren kabuk böceklerinin sayısını azaltacak" diye konuştu.

Öte yandan karınca nakli işlemine Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel, Alpu Kaymakamı Ömer Özbay ve Orman Müdürlüğü personelleri katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim