• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Böbrek hastasının bacağı ameliyatsız yöntemle kurtarıldı

Böbrek hastasının bacağı ameliyatsız yöntemle kurtarıldı
Ayak atar damarları yüzde yüz tıkalı, böbrek hastasının bacağı, ameliyata gerek kalmadan Amerika'dan sonra Türkiye'de ilki İzmir'de ve ikincisi Erzurum'da...

Ayak atar damarları yüzde yüz tıkalı, böbrek hastasının bacağı, ameliyata gerek kalmadan Amerika'dan sonra Türkiye'de ilki İzmir'de ve ikincisi Erzurum'da yeni uygulanan bir yöntemle açıldı.

Bingöl'den Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne (BEAH) gelen böbrek hastası Cemal Acar'ın (62) tıkalı olan bacak damarları, uygulanan özel yöntemle kansız ve kesisiz ameliyat sayesinde açılarak kesilmekten kurtarıldı.

Diyaliz hastası Acar, yürüyememe ve bacağında ağrı şikayetiyle Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde Acar'ın sol bacak damarlarının yüzde 100 tıkalı olduğu tespit edildi. Hastanın tıkalı bacak damarları, Türkiye'de ilki İzmir'de kullanılan yeni bir yöntemle bölgesel anestezi uygulanarak ameliyatsız tedavi edildi.

İşlemi gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Ali Kaygın, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hastaya bölgesel anestezi uygulayarak Türkiye'de ikincisi Erzurum" da kullanılmaya başlanan bir yöntemle tıkalı damarları açtıklarını söyledi. Doç. Dr. Kaygın, şunları kaydetti: "Yapılan tetkikler sonucu hastanın bacak damarlarının sol tarafında "Femoral artery" denilen, bacağı besleyen damarların yüzde 100 tıkalı olduğu tespit ettik. Diyaliz hastası olduğu için ameliyat riskliydi. Bunları öngörerek Amerika dan sonra Türkiye'de Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanemizde uyguladığımız yeni yöntemle ayak atar damarı tıkalı olan hastaya bölgesel anestezi yapılarak kapalı damarlara stent ile balon yerleştirdik."

Hastanın bacağındaki 20 santimetrelik bölgenin tamamen tıkalı olduğunu belirten Kaygın, "Uyguladığımız bu yöntem sayesinde hastanın bacağı kesilmekten kurtulmuş oldu. Eğer bu müdahale başarısız olsaydı hastanın bacağındaki damarı tıkalı olduğu için yani kan gitmediği için kesilecekti. Operasyon yüzde 100 başarılı geçti ve hasta bacağının kesilmesinden kurtuldu." dedi.

Başarılı tedavi sonrasında ayağı kesilmekten kurtulan Cemal Acar ise duygularını şöyle dile getirdi: "Allah, devletimize sıkıntı vermesin. Bingöl'den geldim Erzurum a böbrek hastalığım nedeni ile ameliyat olamıyordum. Burada Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesin de yapılan bir yeni bir yöntemle bacağımı kesilmekten kurtardılar. Emeği geçen başta Doç. Dr. Mehmet Ali Kaygın'a ve bu süreçte kendisi ile birlikte tedavim için ellerinden geleni yapan tüm Bölge Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ekibine teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun."

Böbrek hastasının bacağı ameliyatsız yöntemle kurtarıldı

Böbrek hastasının bacağı ameliyatsız yöntemle kurtarıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim