• BIST 9466.97
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Böbrek Bağışını Şaka Zannetti

Böbrek Bağışını Şaka Zannetti
Antalya'da yaşayan böbrek hastası 55 yaşındaki Ali Tahtacı, böbrek bulunduğu bilgisini kamera şakası sanarak gittiği hastanede kadavradan böbrek nakli...

Antalya'da yaşayan böbrek hastası 55 yaşındaki Ali Tahtacı, böbrek bulunduğu bilgisini kamera şakası sanarak gittiği hastanede kadavradan böbrek nakli oldu. Böylelikle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (AEAH) ilk kez organ nakli gerçekleştirildi.

3 çocuk babası Ali Tahtacı'ya 5 ay önce bel ağrısı ve halsizlik şikayetiyle gittiği özel bir hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konuldu.

Ardından AEAH Nefroloji bölümüne başvuran Tahtacı'ya doktorları acil böbrek nakli olması gerektiğini söyledi. Ulusal Organ Bekleme Listesi'ne yazılan Tahtacı, kadavradan bağış beklemeye başladı. Bu süre içinde ilaç tedavisine başlayan Tahtacı, son 1 ay içinde durumunun ağırlaşması nedeniyle diyalize girdi. Tahtacı'ya mutlu haber ise bir hafta önce geldi. Uygun organın bulunduğu ve acil hastaneye gelmesi gerektiği bildirilen Tahtacı, bunu şaka zannetti. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 10 gün önce beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 32 yaşındaki Dilek Sundu'nun böbreği Muratpaşa Belediyesi'nde işçi olarak çalışan evli ve 3 çocuk babası Ali Tahtacı'ya nakledildi. 5 yıldır hipertansiyon ve şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği çeken ve diyalize giren 55 yaşındaki Tahtacı'ya 4 saatlik bir operasyonla böbrek nakli gerçekleştirildi.

"KAMERA ŞAKASI SANDI"

Mutluluğunu ailesi ile paylaşan Tahtacı, organ bağışında bulunan aileye teşekkür etti.

Herkesi organ bağışında bulunmaya davet eden Tahtacı, "Uygun organ bulunduğu gün evdeydim. Doktor beni arayıp, böbrek bulunduğunu söyledi. Çok kısa sürede olduğu için ben şaka zannettim. Hastaneye geldim gerçekten uygun organ bulunmuş. Böbrek nakli oldum. Sağlığıma kavuştum şuan kendini çok iyi hissediyorum" dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Necat Yılmaz, organ nakillerinin ilk adımla başladığını belirterek, ileride daha büyük organ nakillerini yapabileceklerini kaydetti.

AEAH'nin bu aşamalara kolay gelmediğini aktaran Prof. Dr. Yılmaz, "AEAH Türkiye'nin sayılı hastanelerinden biridir. Bilimsel yayın sıralamasında hastaneler arasında üst sıralarda yer alıyoruz. Bilimsel alt yapıdan olmadan bir kurumda ilerleme beklenemez. AEAH bir kamu kuruluşunun organ nakline başlaması alana pozitif bir katkı yapacaktır" ifadelerini kaydetti.

Türkiye'de canlı vericiden daha fazla nakil yapıldığını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, "Ama daha fazla kadavradan olmalıdır. Bütün kurumlara ve kuruluşlara büyük bir görev düşüyor" dedi.

AEAH Organ Nakli Sorumlusu Uzman Doktor Tuğrul Çakır ise, böbrek naklinin karaciğer ve kalp gibi hayati bir nakil değil ama ciddi manada yaşamı kalitesini etkileyen bir nakil olduğunu kaydetti.

Nakil yaptıkları hastanın 6'ıncı gününde olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu dile getiren Çakır, "Bir iki gün içinde hasta taburcu olacak. Önümüzdeki günlerde karaciğer nakli yapacağız. Bekleme listesindeki hastalara çare olabileceksek bu bizim için en büyük gururdur" diye konuştu.

Böbrek Bağışını Şaka Zannetti

Böbrek Bağışını Şaka Zannetti

Böbrek Bağışını Şaka Zannetti

Böbrek Bağışını Şaka Zannetti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim