• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'dan Filistin açıklaması

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'dan  Filistin açıklaması
İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, perşembe öğle saatleri itibarıyla Gazze'de 21'i çocuk, 11'i kadın 98 Filistinlinin, İsrail'in düzenlediği ve salı gününden beri devam eden saldırılar nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

Pillay, yaptığı yazılı açıklamada, tarafları uluslararası hukuka uygun hareket etmeye çağırarak İsrail medyasının, İsrail ordusunun Gazze'ye 800 saldırı düzenlendiği ve sadece perşembe sabahı 60 saldırı gerçekleştirildiği bilgisini verdiğini aktardı.

Pillay, "Askeri amaçlar dışında kullanılan ve sadece sivillerin yaşadığı evlerin hedef alınması, uluslararası hukuka aykırı" ifadesini kullandı.

Tereddüttün bulunduğu her durumda, sivillerin yaşadığı evlerin meşru askeri hedef olamayacağını kaydeden Pillay, "Her uluslararası hukuk ihlali iddiasının, adaletin sağlanması ve kurbanlara tazminat ödenebilmesi için acilen, bağımsız olarak, derinlemesine ve etkin bir şekilde incelenmesinin zorunluluğu vardır" uyarısında bulundu.

Pillay, İsrail'in Gazze'ye yönelik planladığı kara operasyonu hakkında derin endişe duyduğunu belirterek ateşkes çağrısı yaptı.

BM'nin Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Şamdasani de İsrail'in düzenlediği askeri operasyonlarının her durumda insan haklarına ve uluslararası hukuka uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Şamdasani, sivillerin hiçbir şekilde hedef alınmaması gerektiği, belli bir yere saldırı düzenlenecekse de İsrail'in bölgede bulunan sivilleri, orayı terk etmeleri için telefonla ya da yapacağı duyuruyla uyarması gerektiğini belirtti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke de basın toplantısında, Gazze'deki beş sağlık merkezinin saldırılara hedef olduğunu ve zarar gördüğünü vurguladı.

Gazze'deki Avrupa Hastanesi'nde görev yapan bir hemşirenin saldırılarda yaralandığını ve hastanenin yoğun bakım ünitesinin boşaltıldığını anlatan Laerke, Gazze'de 340 evin zarar gördüğünü, 2 bin 50 kişinin evini terk ettiğini ve bu insanların komşularının ya da arkadaşlarının evlerinde kaldığını ifade etti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim