• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

'Biyokaçakçılık, uyuşturucu ve silahtan sonra üçüncü suç unsuru'

'Biyokaçakçılık, uyuşturucu ve silahtan sonra üçüncü suç unsuru'
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, biyokaçakçılığın, uyuşturucu ve silah kaçakçılığından sonra...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, biyokaçakçılığın, uyuşturucu ve silah kaçakçılığından sonra üçüncü sırada geldiğini belirtti. Müdürlük tarafından düzenlenen, "Biyoçeşitlilik ile Biyokaçakçılık" panelinde konuşan Bayrak, günümüzde biyokaçakçılığın üçüncü suç unsuru olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ve Manisa'nın, endemik bitki türü açısından zengin olduğunu vurgulayan Bölge Müdürü Bayrak, "Tarımsal gıda konusunda kısıntıların yaşandığı bu yıllarda, artık endemik bitkilerin önemi artıyor. Türkiye'de ve Manisa'da endemik bitki türü açısından zengin olmamıza rağmen bunun kıymetini bilmiyoruz. Özellikle bölgemizde kırsal alanlara gelen yabancılarımız var. O kırsal bölgede yaşayan insanlarımız, yabancıların gelip ne yaptıkları konusunda bilgi sahibi değiller. Bu sebeple özellikle biyokaçakçılıkla mücadele konusunda kırsal bölgelerimizde farkındalık oluşturmak istiyoruz. Ayrıca kamu görevlilerimiz, böyle bir vakayla karşılaştığında ne yapacağını tam bilmiyor. Bu konuda kamu görevlilerimizin de bilgilendirilmesi lazım. Bu tür panellerle bu farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz." dedi.

'ÇEVREYİ KENDİ ELİMİZLE YOK EDİYORUZ'

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi ise tabiatın yok oluşunun en önemli sebebinin, modern batı düşüncesindeki değişimler olduğunu ifade etti. Çelebi, "Bugün insanoğlunun karşı karşıya kaldığı en büyük problem çevre sorunudur ancak çevreyi biz kendi elimizle yok ediyoruz. Çevrenin bize bir emanet olduğunu unutmamamız gerekir. Çevrenin yok oluşu, modern batı düşüncesinde meydana gelen değişimle birlikte ortaya çıkıyor. Artık bilimin amacı, doğaya ve tabiata egemenlik kurmak oluyor. Onun bir parçası değiliz, hayvan ve bitki türlerinin dostu değiliz. Batı düşüncesi, hem tabiata hem de kendi düşüncesi dışındakilere de egemen olma iddiası içerisine girmiştir. Dolayısıyla batı düşüncesinin bilim ve teknolojiyi kullanarak dünyaya hakim olmasıyla birlikte insanoğlunun, tabiatın, bitki ve hayvan türlerinin sömürüldüğüne şahit oluyoruz." diye konuştu.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da biyoçeşitliliğinin korunması ve biyokaçakçılığının önlemesi için radikal tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Bu konuda toplumun sık sık bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Panelde daha sonra CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Kamil Koç "Biyoçeşitlilik", Doç. Dr. Levent Şık "Manisa Doğasından Bitkiler Dünyasına Armağan", Yrd. Doç. Dr. Mustafa Afsar "Manisa'nın ve Yakın Çevresinin Omurgalı Hayvanları", Doç. Dr. Ergün Taşkın "Manisa'nın Sucul Ortamlarında Biyoçeşitlilik", Bölge Müdürü Rahmi Bayrak "Biyokaçakçılık ile Mücadeleye Yönelik Mevzuat ve Bakanlığın Uygulamaları" konularında bilgi verdi.

'Biyokaçakçılık, uyuşturucu ve silahtan sonra üçüncü suç unsuru'

'Biyokaçakçılık, uyuşturucu ve silahtan sonra üçüncü suç unsuru'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim