• BIST 9548.09
  • Altın 2486.498
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.4936
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

Bitlis kara kovan balı dünya üçüncüsü oldu

Bitlis kara kovan balı dünya üçüncüsü oldu
Bitlis kara kovan balı, 120 ülkeden 600 yarışmacının katıldığı 45. Apimondia Arıcılık Kongresinde dünya üçüncüsü oldu.

Bitlis kara kovan balı, 120 ülkeden 600 yarışmacının katıldığı 45. Apimondia Arıcılık Kongresinde dünya üçüncüsü oldu.

Kara kovan balı kategorisinde 3'ncü seçilen Bitlisli Balcı Ferhat Ersan, 3 Ekim'de İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşen törende ödülünü almıştı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 45. Apimondia Arıcılık Kongresine hummalı bir şekilde hazırlandıklarını ifade eden Ersan Balcılık Arıcılık Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Ersan, 45. düzenlenen kongrenin Türkiye'nin ev sahipliğinde yapıldığını söyledi. Kongre sürecini yakından takip ederek, 2-3 aylık süreç içinde hazırlıklarını yaptıklarını ifade eden Ersan, "Bitlis'e ait ürünlerimizi orada teşhir ederek, önce tahlillerden geçtikten sonra daha sonra eksperler ve denetçiler nezdinde kontrolleri yapıldı. Kara kovanlardan elde ettiğimiz ürünlerle dünya üçüncülüğüne layık görüldük. Tabi bunda parametreler çok önemliydi. Balımızdaki prolin değeri, nem oranı ve polen sayımının çok çok önemi vardı. İlimizin geniş flora çeşitliliği açısından, Bitlis'in endemik bitki tür sayısı oldukça fazladır. Ülkemize, dolayısıyla Bitlis'e doğal petekli kara kovan balında bronz madalya ile üçüncülüğü almakla gurur duyuyoruz. Emeği geçen bütün bal arılarıma teşekkür ediyorum" dedi.

"Bitlis'e karın yağması, balımızın kalitesi açısından güzel bir doğa olayıdır"

Ferhat Ersan, karın bal kalitesini de arttırdığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"En önemli özelliklerimizden birisi, bölgemizdeki flora çeşitliliğidir. Zaten Latince ile özdeşleştirilen bir sürü bitki türleri var. Bitlis'in aroma, lezzet ve kıvam açısından yağan karın ve toprağın da çok önemi var. Bitkinin topraktan aldığı besin ve minerallerin çiçeğe yansıması, bal arılarının o çiçekten derleyip bal yapması çok önemli bilimsel araştırmalardır. Toprağın verimliliği açısından ayrıca Bitlis'te madencilik sahalarının yanı sıra toprak altındaki madenlerin bitkiye yansıması, gerçi bu akademik bir olay ama bundan da baya bir ipucu elde ettik. Kesin olmamakla birlikte bunun balımızda çok büyük bir etkisi olduğunu düşünüyoruz."

"Yaşanan terör olayları verimliliği ve çeşitliliği etkiliyor"

Ersan, bölgede yaşanan terör olaylarına da değinerek, "Yaşanan terör olaylarından dolayı yaylalarımızın ve meralarımızın arıcılık üretim sahalarına kapalı olması tabii ki verimliliği zaman zaman etkiliyor. Arıcılık doğadan elde edilen en masrafsız ürün gibi görünse bile çok zahmetli bir iştir. Flora çeşitliliği konusunda ise bunu bizim tek başımıza yapmamız mümkün değil. Bu normalde ilgililerin geçmişten günümüze çok büyük bir eksikliğidir. Bizim en çok muzdarip olduğumuz konulardan biride budur. Danimarka'ya ürün gönderecektim, benden bölgemizin flora haritasını istediler. Bu bizim görevimiz değil, bu çevre müdürlüklerinin ve bakanlıkların görevidir. Bu konu arıcılar için elzem bir durumdur. Benim gibi birkaç liyakat ehli insan bunu açıklayabilir, ama "balımız hakikidir" demekle olmuyor, insanlara bunu açıklamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizde ve dünyanda imajı bozuk bir ürünü ayağa kaldırmaya çalışıyoruz"

Ferhat Ersan, sahte balcılık olayına da değinerek, "Aynı zamanda şöyle bir durumla da karşı karşıyayız. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada imajı bozuk bir ürünü ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Sadece ülkemizde bu sahtecilik olayı ile ilgili mücadele edilmiyor, bütün dünya mücadele ediyor. Çünkü bal dünyada taklidi en kolay gıda ürünüdür. Bu anlamda ilgili kurumlara iş düşmektedir. Tabi birazda insanlarımıza iş düşüyor. Ahlaki olarak ürettikleri üründe kendilerine görev düşüyor. Ahlaki üretim olması lazım. Son iki üç yıldır sürekli gündemi rahatsız eden bal satışları yapılarak gıda güvenirliğine uygun olmadığını herkes biliyor. Beş kavanoz balın üreticiye ne kadar mal olduğunu TÜİK istatistiklerinden çıkarabiliriz, ama maalesef böyle bir haksız kazanç elde ediliyor. RTÜK'e çağrımız var. Tabii ki biz kimsenin ticaretine karşı değiliz, ama yetkililer bu konuya müdahil olsunlar" diye konuştu.

Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu ise, dünya üçüncüsü bal üreticisini makamında kabul ederek, Bitlis'i ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiği için kendisine teşekkür ederek altınla ödüllendirdi. Arıcılık ve balcılık anlamında da devlet olarak her türlü desteği her zaman verdiklerini ve bundan sonrada vereceklerini kaydeden Ustaoğlu, "İlimiz arıcılıkta ülkemizde en önemli bal üretiminin başında geliyor. Biz övünüyoruz, ama bunların hepsi bir yana, dün arıcılık kongresinde ilimizi ve ülkemizi temsilen katılan Ferhat Ersan kardeşimizin balı dünyanda en iyi üçüncü bal olarak kabul edildi" şeklinde konuştu.

Bitlis kara kovan balı dünya üçüncüsü oldu

Bitlis kara kovan balı dünya üçüncüsü oldu

Bitlis kara kovan balı dünya üçüncüsü oldu

Bitlis kara kovan balı dünya üçüncüsü oldu

Bitlis kara kovan balı dünya üçüncüsü oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim