• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Birkaç günlüğüne hayatı zorlaştıran kar Samsun'a bolluk getirecek

Birkaç günlüğüne hayatı zorlaştıran kar Samsun'a bolluk getirecek
Son yılların en çok kar yağışının yaşandığı Samsun ve civarı, birkaç günlüğüne hayatı olumsuz etkilese de su kaynakları için önemli bir kazanç...

Son yılların en çok kar yağışının yaşandığı Samsun ve civarı, birkaç günlüğüne hayatı olumsuz etkilese de su kaynakları için önemli bir kazanç oldu. Öte yandan, Samsun'u çevreleyen yüksek dağlık alanlarda 1,5 metreye ulaşan karın, yağmurla erimesi durumunda oluşacak sele karşı vatandaşlar uyarıldı.

Vali İbrahim Şahin, İl Afet ve Acil Durumu Müdürlüğü'nde düzenlediği toplantıda, yaşanan olumsuz hava şartları ile ilgili durum değerlendirmesi yaptı. Samsun'a son yağış ile önemli bir kar düştüğünü söyleyen Vali Şahin, şunları kaydetti: "Son hafta yaşamış olduğumuz kışı sert geçen, sıra dışı bir kış olarak nitelendirebilmekle beraber, Samsun'un coğrafi konumu, iklim özellikleri ve meteorolojik tarihi kayıtları bakımından, felaket boyutunda olağanüstü bir kış yaşadığımızı söyleyemeyiz ama belki bolluk ve bereket olarak söyleyebiliriz. Çünkü, hidrolojik döngüde çok önemli yer tutan kar yağışları, hidrolojik olarak yer altı ve yer üstü su kaynaklarının, barajların ve su havzalarının yeterli beslenmesi bakımından, bilinenin aksine yağmur cinsi yağışa göre çok daha önemli yer tutmaktadır.

Bu nedenle, son yaşadığımız kar yağışları, her ne kadar şehir hayatını ve Samsunlu vatandaşlarımızı zaman zaman olumsuz etkilese de, hayati öneme sahip su kaynaklarımıza, barajlarımıza ve tarıma olması beklenen muhtemel faydaları açısından oldukça sevindiricidir."

METEOROLOJİNİN İSABETLİ TAHMİNLERİ SIKINTIYI AZALTTI

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından zamanında yapılan uyarılara göre alınan tedbirler sonucunda il genelinde önemli bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Şahin, "Kar başlamadan çok önce, özellikle kırsalda yaşayan takipli (diyaliz hastaları vb) hastalarımızın aşağıya indirilerek hastanelerimizde misafir edilmesi, kar esnasında bu hastalara ulaşma zorunluluğumuzu ortadan kaldırmış ve çok başarılı bir çalışma yapılmıştır. Şehrimizde zor durumda kaldığını bildiren yaklaşık 200 vatandaşımız olmasına rağmen, herhangi bir can kaybının olmayışı sevindiricidir." dedi.

KAR KALINLIĞI YÜKSEKLERDE 1.5 METRE

"72 saat aralıklarla devam eden kar yağışı sonucu Samsun merkez sahil kesiminde 24 cm, iç ve yüksek kesimlerde yer alan mahalle ve yerleşim birimlerinde 50-60 cm, dağlık alanlarında ise 1,5 metreye yakın kar yükseklikleri ölçülmüştür." diyen Şahin, "Kar yağışı şehir merkezi ve sahil kesiminde etkili olmakla beraber, özellikle Samsun'un doğusu ile batısında, şehir merkezine göre daha etkili olmuş, iç kesimde yer alan ilçelerimizde ise, kıyı kesimine nazaran etkisi daha az olmuştur." ifadelerini kullandı.

Şahin, kar yağışları sonucu son 72 saat içinde ölçülen 3 günlük toplam yağış miktarları, metrekareye kg olarak, Samsun merkez 23, Çarşamba Havaalanı 22, Alaçam 58, Bafra 50, Tekkeköy 55, Vezirköprü 2, Asarcık 16, Havza 6, Kavak 15, Terme/Kozluk 70, 19 Mayıs 35, Salıpazarı 34, Yakakent 14, Çarşamba 80, Meteoroloji Radar sahası 60 kg olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

KAR YAĞIŞLA ERİRSE SEL RİSKİ VAR

Yapılan tahminlere göre Perşembe gününden itibaren kıyı kesiminde yağmur ve karla karışık yağmur, iç ve yüksek kesimlerde kar olarak başlaması muhtemel yağışların Cuma ve Cumartesi'de devam edeceğin beklendiğini belirten Vali Şahin, şöyle konuştu: "Yağış, her ne kadar iç kesimlerde kar olarak beklense de, sahile yakın noktalarda ve özellikle son kar yağışında önemli kar yükü almış bulunan kıyı hattı boyunca yağmur alarak beklenmesi, yağmurun karı hızlı bir şekilde eritebilme potansiyeli ve ayrıca rüzgarın güneye dönmesiyle sıcaklıkların artacak olmasından dolayı hızlı kar erimeleri yaşanabilir. Özellikle rakımı 500-800 metre altı kesimlerde Perşembe'den itibaren kar erimesine bağlı dere yataklarında suyun yükselme riski bulunmaktadır. Bu nedenle bahse konu alt kotlarda özellikle kar yağışının yoğun geçekleşmiş olduğu Samsun'un doğu ve batısında (Terme-Çarşamba arası hat ile 19 Mayıs-Alaçam arası hat) Perşembe'den itibaren, yükselen sel ve taşkın riskine karşı vatandaşlarımızın tedbirli olmaları, mümkün mertebe bu 3 gün boyunca, denize çıkış ağzı bulunan dere yataklarından ve alçak kotlardan uzak durmalarında can ve mal emniyeti bakımından yarar bulunmaktadır."

Birkaç günlüğüne hayatı zorlaştıran kar Samsun'a bolluk getirecek

Birkaç günlüğüne hayatı zorlaştıran kar Samsun'a bolluk getirecek

Birkaç günlüğüne hayatı zorlaştıran kar Samsun'a bolluk getirecek

Birkaç günlüğüne hayatı zorlaştıran kar Samsun'a bolluk getirecek

Birkaç günlüğüne hayatı zorlaştıran kar Samsun'a bolluk getirecek

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim