• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Birdal: 152 milyon yolcuya ulaşacağız

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, "Türkiye'de havayolu yolcu sayısının bu sene sonu itibarıyla 152 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Türkiye'de havayolu yolcu sayısının, bu sene sonu itibarıyla 152 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Türk Hava Kurumu Üniversitesince "Sivil Havacılık Sektörü, Teknolojileri ve Eğitimi Paneli" düzenlendi.

Birdal, buradaki konuşmasında, 7 Aralık'ın Dünya Sivil Havacılık Günü olduğunu belirtti. Türk sivil havacılığının 1933 yılında bu serüvene başladığını ifade eden Birdal, o tarihten bu yana çok şeyin değiştiğini ve geliştiğini söyledi. Birdal, "Ama bu gelişmenin en baş döndürücü kısmı son 10 yılda gerçekleşti. Bugün havacılıktaki odak noktaları batıdan doğuya doğru kayıyor ve bunun son yerleştiği bölge, bizim içinde bulunduğumuz bölge" diye konuştu.

Türkiye'de bulunan 52 havalimanından 50'sinin DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletildiğini veya kiralama suretiyle çeşitli firmalara işlettirildiğini belirten Birdal, "Türkiye'de havayolu yolcu sayısının bu sene sonu itibarıyla 152 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Havacılıkta en fazla artış Türkiye, Rusya, Çin ve Brezilya'da görülüyor" ifadesini kullandı.

"Türkiye uçuş emniyetinde Avrupa birincisi"

Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici ise uçuş emniyetinde Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını belirtti.  

Deniz uçaklarının Türkiye'de de seferlere başladığını belirten Kesici, "İstanbul'dan Bursa'ya deniz uçağı seferleri başladı. Farklı yerlere de yapılması planlanıyor" şeklinde konuştu.

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü Havacılık Teknolojileri Daire Başkanı Hasan Pehlivan, yerli bölgesel yolcu uçağı yapımı konusunda ön hazırlıkların yapıldığını ve Bakanlar Kurulu'nca uygun bulunduğunu anlattı. Pehlivan, yerli bölgesel yolcu uçağının 120 yolcu kapasiteli, 3 bin kilometreye kadar uçuş kapasitesi bulunduğunu kaydetti. Havacılık Mükemmeliyet Merkezi kuracaklarını bildiren Pehlivan, uydu simülasyon laboratuvarı ile uzay evi kurulmasını hedeflediklerini de belirtti.

"Aynı anda 9 bin uçak gökyüzünde"

TAV Esenboğa Havalimanı Genel Müdürü Nuray Demirer, havacılık tarihi konusunda bir sunum yaptı. Bugün dünyada uçabilecek durumda 25 bin uçak bulunduğunu anlatan Demirer, "Dünyada günlük 50 bin uçuş yapılıyor. Günlük 1 milyara yakın yolcu bu seferlere katılıyor. Aynı anda havada 9 bin uçak bulunuyor" dedi. Demirer, Esenboğa Havalimanından 24 ülkedeki 43 noktaya uçuş yapıldığını bildirdi.  

THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Türkiye'nin özellikle 2002'den itibaren havacılık sektöründe çağ atladığını, doğru politikalarla  gelişmiş ülkelerle yarışabilir hale geldiğini vurguladı.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim