• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

"Bir Usta Bin Usta" Projesi Adana’da Başladı

"Bir Usta Bin Usta" Projesi Adana’da Başladı
Anadolu Sigorta'nın 2010 yılında hayata geçirdiği "Bir Usta Bin Usta Projesi" kapsamındaki 2016 yılı etkinlikleri, geleneksel sanatlar arasında büyük...

Anadolu Sigorta'nın 2010 yılında hayata geçirdiği "Bir Usta Bin Usta Projesi" kapsamındaki 2016 yılı etkinlikleri, geleneksel sanatlar arasında büyük öneme sahip olan Adana yöresine ait "Ahşap Oyma" kursuyla başladı.

Adana'nın yanı sıra bu yıl dört ayrı kentte daha mesleki kurslar düzenleyen Anadolu Sigorta, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teknik danışmanlığıyla yürütülen proje kapsamında 2016 yılında İstanbul'da sıcak cam yapımı, Kırklareli'nde Poyralı köyü dokuma, Konya'da keçecilik ve Trabzon'da kemençe yapımı kurslarını hayata geçiriyor. Beş kentte ortalama 3'er ay sürecek kurslar boyunca 100'e yakın kursiyerin mesleki geleceğini taşıyan ustalara dönüştürülmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında ahşap oyma kursunun yapıldığı Adana'da gazetecilerle bir araya gelen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, gerçek anlamda kalkınma için ekonominin yanı sıra kültürel zenginliğe de ihtiyaç olduğunun bilincinde olduklarını belirterek "Bu nedenle, ülke değerlerinden güç alarak büyüyen şirketlerin, geçmişi sahiplenerek, insanlık mirasını gelecek kuşaklara aktaran projeler yürütmesi büyük önem taşıyor. 85. kuruluş yıldönümümüzü kutladığımız 2010 yılında "Kaybetmek Yok" sloganıyla başlattığımız "Bir Usta Bin Usta" projesi işte bu yaklaşımın ürünü" diye konuştu.

10 yılda, kaybolmaya yüz tutan 50 meslekten bin usta yetiştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Ülken, şöyle devam etti:

"2010-2015 yılları arasında 30 kentte düzenlediğimiz kurslarda kaybolmaya yüz tutmuş 30 meslek için öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşımızdan esnafımıza kadar çeşitli meslek gruplarından 380'i kadın, 203'ü erkek olmak üzere toplam 583 usta adayına eğitim verdik. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa verdiği kurs bitirme sertifikasının sahibi oldu. Bu belge daha sonraki dönemde usta adaylarımızın kariyerinde referans niteliği de taşıyor. Sertifikasını alan birçok usta adayımız geleneksel mesleklerimize hayat verecek girişimlerin ilk tohumlarını attılar ve aldıkları eğitimlerle ilgili atölyelerde çalışmaya başladılar."

Anadolu'nun ekonomik ve kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı hedefleyen projenin, yurt içi ve yurt dışında pek çok ödüle layık görüldüğüne dikkat çeken Ülken, 2012 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da, Çorum Kargılı kadınların ürettiği Kargı Bezi'nden oluşan kreasyonla defile düzenlendiğini hatırlattı. Kursiyerlerin emeğiyle ortaya çıkan ürünlerin satışı konusunda da destek olduklarını ifade eden Musa Ülken, "Usta ve usta adaylarımızı Genel Müdürlük binamıza gelip personelimize satış yapmaları yönünde teşvik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"AĞACI KUTSAL SAYIYORLARDI"

Adana'daki Ahşap Oyma Kursu'nun 7. yılında bulunan Bir Usta Bin Usta Projesi'nin 32. kursu olduğunu dile getiren Musa Ülken, bu meslek dalıyla ilgili şu bilgileri aktardı:

"Ağaç işçiliği geleneksel sanatlarımız arasında büyük öneme sahip. Türkler, İslamiyet'ten önce Orta Asya'da ağacı kutsal sayarak bunu sanat yapıtlarında kullanmışlardı. Kurganlarda yapılan araştırmalar sonucu ağaç işi buluntuların yanı sıra at, eğer ve koşum takımlarında kullanılan ağaç parçalarına da rastlanmıştı. Ağaç ve ahşap işçiliği, Anadolu'da Selçuklu döneminde gelişerek kendine özgü bir şekil aldı. Selçuklu ve Beylikler döneminde, daha çok mihrap, cami kapısı, dolap kapakları gibi mimari elemanlarda bulunan ağaç işi eserlerin çok üstün işçilik taşıdığını görüyoruz. Osmanlı dönemi ahşap işçiliğinde ise sadelik hakim. Bu döneme ait çeşitli tekniklere daha çok sehpa, kavukluk, yazı takımı, çekmece, sandık, kaşık, taht, rahle, Kur'an muhafazası gibi kullanım eşyalarıyla; pencere, dolap kapağı, kiriş, konsol, sütun başlığı, tavan, mihrap, minber, sanduka gibi mimari ögelerde rastlamak mümkün."

Adana Valisi Mustafa Büyük ise projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

"Bir Usta Bin Usta" Projesi Adana’da Başladı

"Bir Usta Bin Usta" Projesi Adana’da Başladı

"Bir Usta Bin Usta" Projesi Adana’da Başladı

"Bir Usta Bin Usta" Projesi Adana’da Başladı

"Bir Usta Bin Usta" Projesi Adana’da Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim