• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Bir şifreyle 50 milyon liralık hayali ihracat

Bir şifreyle 50 milyon liralık hayali ihracat
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından , ihracat işlemleri incelemeye alınan firmaların 50 Milyon TL hayali ihracat yaptığı belirlendi.

Olaylara karışan 4'ü gümrük memuru 30 kişi ve 20 firma hakkında işlem başlatıldı. Soruşturmaya konu olan 102 adet beyanname ile; ihraç kaydı yapılmış ürünleri gümrük memurun şifresiyle bilgisayar sisteminde yurt dışına ihraç yapıldığını göstererek hayali ihracat yapıldığı ortaya çıktı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri bir firmanın ihracat işlemlerinin ve bu firmanın iş ilişkisinde bulunduğu bazı firmaların işlemlerinin şüpheli olduğunu tespit etti. Yapılan inceleme ve çalışmalar sonucunda Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü üzerinden, 16 aylık dönem içerisinde 50 Milyon 323 Bin TL değerinde hayali ihracat yapıldığı ortaya çıkarıldı.
Soruşturma kapsamında, 14 ilde; baz yağ, pin boya, mobilya, tohum, traş malzemesi cinsi ürünler üzerine faaliyet gösteren 13 Madeni Yağ, 3 boya fabrikası, 2 Tedarikçi firma,1 Lastik Kaplama Fabrikası 1 Tohum Firmasının faaliyetleri yerlerinde kontrol edildi.
Ekiplerin konu ile ilgili yaptıkları detaylı araştırmalarda; İstanbul, Kocaeli, İzmir, Manisa, Konya, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Iğdır ve Ağrı İllerinde faaliyet gösteren madeni yağ fabrikası, boya fabrikası dış lastik kaplama fabrikası, tedarikçi firma, tohum firması gibi işletmelerin ürünlerini taşıyan taşıtların, Gürbulak ve Dilucu Kapılarına sevki ile ilgili olarak transit beyannamesi, tır karnesi, transit belgesi gibi hiçbir işlem yapılmadığı tespit edildi.

GÜMRÜK MEMURUNUN ŞİFRESİYLE HAYALİ İHRACAT YAPILDI

Soruşturmaya konu olan 102 adet beyanname ile; ihraç kaydı yapılmış ürünleri gümrük memurun şifresiyle bilgisayar sisteminde yurt dışına ihraç yapıldığını göstererek hayali ihracat yapıldığı ortaya çıktı. Olayla ilgili imalatçı ve tedarikçi firmaların 35 Milyon TL iade ve terkin işlemlerinden faydalanmaması için Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirimde bulunuldu.
Yapılan soruşturmada 4'ü Gümrük personeli olmak üzere toplam 30 kişinin olaya karıştığı tespit edildi. Olayla ilgili olarak, 30 kişi ve ilişkide oldukları 20 ayrı firma için soruşturma dosyası oluşturularak dosya Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Olaya karışan gümrük memurları için de ayrıca idari soruşturma başlatıldı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim