• BIST 8807.72
  • Altın 2238.898
  • Dolar 32.338
  • Euro 35.0747
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Bir nargile 50 sigaraya bedel

Bir nargile 50 sigaraya bedel
Sapanca Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu "Akciğer Kanseri" için farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen seminer Göğüs Hastalıkları...

Sapanca Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu "Akciğer Kanseri" için farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen seminer Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Prof. Dr. Salih Topçu yaptığı açıklamada, "Nargilede kanserojen maddenin yanında bulaşıcı hastalık tehlikesi de vardır" dedi.

Sapanca Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu "Akciğer Kanseri" için farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen seminer Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Prof. Dr. Salih Topçu konuk oldu. Topçu, akciğer kanserinde en büyük riskin sigara olduğunu, filtreli sigaralarda bulunan katkı maddelerinin akciğer kanserinin tipini değiştirdiğini aktardı.

Topçu, akciğer kanserlerinde yapılan ilk başvuruların yaklaşık yüzde 85'nin ameliyat aşamasını geçmiş ve ileri aşamalardaki hastalardan olduğunu söyledi. Sigara dumanının 4 binden fazla kimyasal maddenin bulunduğunu, bunların 40'ının kanserojen içerdiğini, bu oranın yabancı markalı sigaralarda daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Salih Topçu, "Puro içenlerde 3 kat, pipo içenlerde de kansere yakalanma riski 8 kat artmaktadır. Bir Nargile de 50 sigaraya bedeldir. Nargilede kanserojen maddenin yanında bulaşıcı hastalık tehlikesi de vardır. Elektronik sigaralarında kesinlikle az zararlı değildir ve elektronik sigara ile sigaradan kurtulmak mümkün değildir" dedi. Hükümetin en önemli icraatlarından birinin kapalı alanlarda sigara içilmesine müsaade etmediği için teşekkür eden Prof. Dr. Topçu, nargilenin bulaşıcı hastalıklar açısından tehlike arz etmesinden dolayı içilen yerlerinde kapatılmasını istediğini belitti.

"Akciğer kanseri kalıtsal bir hastalık değildir"

Asbest ve erionit akciğer kanserine neden olduğunu ve ülkemizin önlem aldığını, radon gazı ölçümlerinin mutlaka yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Topçu, "Akciğer kanseri kalıtsal bir hastalık değildir. Önlenmesi için ilaç, vitamin ve aşı yoktur. Tek önlem sigarayı bırakmak ve içmemektir. Öksürük, balgamlı kan, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kol ağrısı, ses kısıklığı, boyun ve yüzde şişlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve kemik ağrıları bu hastalığın başlıca belirtileri arasında yer almaktadır" dedi.

Programa Sapanca Belediyesi Başkan Vekili Ayşe Kösemen, Başkan Yardımcıları Mubin Yeni, Özcan Yavuz, İlçe Müftüsü Faruk Çelik ve çok sayıda Sapancalı vatandaş katıldı. Seminerden sonra sigara içen katılımcıların sigara paketlerini çöpe attıkları ve sigarayı bırakma kararı aldıkları görüldü. Programın sonunda Prof. Dr. Salih Topçu'ya çiçek ve Sapanca Belediyesi logolu porselen plaket taktim edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim