• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

'Bir ekip Ankara'ya gidecek'

'Bir ekip Ankara'ya gidecek'
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf, "Türkiye Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman desteği vermeyi kabul etti" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, "Türkiye Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman desteği vermeyi kabul etti. Bu kapsamda ABD Savunma Bakanlığı’ndan planlama ekibi, askeri kanallar yoluyla planlamalar yapmak için gelecek hafta Ankara’ya gidecek" dedi.

Harf, günlük basın toplantısında, ABD Başkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün Ankara’daki temasları hakkında bilgi verdi.

Allen ve McGurk’ün, bugün Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ile görüştüklerini ve geçen hafta Brüksel’de bir araya gelemedikleri ancak şu anda Türkiye’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile temasta bulunduklarını belirten Harf, Allen ve McGurk’ün, ayrıca, Ankara’dan ayrılmadan önce Suriyeli muhaliflerle de buluştuğunu dile getirdi. Harf, General Allen’in şu anda Washington’a dönmek üzere yolda olduğunu, Büyükelçi McGurk'ün ise bir müddet daha bölgede kalacağını bildirdi.

Allen ve McGurk’ün Türkiye temaslarında, Türk muhataplarıyla, Türkiye’nin "askeri işbirlik, teröristlerinin finansmanının durdurulması, yabancı savaşçı akışıyla mücadele, insani yardımlar ve IŞİD’in aşırılık ideolojisinin meşruiyetinin kaldırılması" olmak üzere beş kollu çabaya katkıları hakkında ayrıntılı görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Harf, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin, özellikle de askeri alanlar olmak üzere daha fazla katkıda bulunabileceği alanları konuştuk. General Allen ve Büyükelçi McGurk’ün iki gün süren toplantılarının sonucu olarak, Türkiye Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman desteği vermeyi kabul etti. Bu kapsamda ABD Savunma Bakanlığı’ndan planlama ekibi, askeri kanallar yoluyla planlamalar yapmak için gelecek hafta Ankara’ya gidecek."

"İŞ BİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ"

İnsani yardımların da Allen ve McGurk’ün temaslarının önemli bir parçası olduğunu dile getiren Harf, “İki taraf da Türkiye’deki bir milyonu aşkın Iraklı ve Suriyeli sığınmacıları desteklemede işbirliğine devam etme taahhüdünde bulundu” dedi. Harf, Allen ve McGurk’un bu ayın sonuna doğru Körfez ülkelerine de gideceğini duyurdu.

Harf, bir soru üzerine, Alen ve McGurk’ün Ankara'daki görüşmelerinde, iki tarafın, IŞİD’in bozguna uğratılması ve ayrıca Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esed’in meşruiyetini kaybettiği noktasında mutabık kaldıklarını bildirerek, “Bu askeri kampanyada IŞİD’in arkasından gitmeye odaklandığımızı belirttik. Ama Suriye’nin geleceğinin nasıl olması gerektiği konusunda mutabıkız” diye konuştu.

Tampon bölge veya uçuşa yasak bölgeyi şu anda bir seçenek olarak görmediklerini belirten Harf, “ABD’nin Türkiye’nin karadan asker göndermesini görmek isteyip istemediğine” yönelik soru üzerine, “Bunun nasıl görünebileceğine dair onlarla görüşmelerimiz var. Buna açık olmadığımız yönünde bir işaret vermiyorum, sadece onlarla (Türkiye ile) görüşmeler yapıyoruz” dedi.

"KAYGI DUYUYORUZ"

Benzer bir soru üzerine Harf, Savunma Bakanı Chuk Hagel’in dün İncirlik Havaüssü’nün kullanılması gibi Türkiye’nin yapabilecekleri konusunda bazı açıklamalarda bulunduğunu ifade ederek, bu konulardaki görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Harf, "(Türkiye) sahada askeri birlik konusunda açıklamalarda bulundu. Bunun nasıl görünebileceği ve bu konu da dahil genel anlamda nasıl bir rol oynayabilecekleri konusunda görüşmemiz var ama bizim sahada askeri birlik konusunda önerebileceğimiz çok birşeyimiz yok" ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine Harf, "(Türkiye’den) askeri alanda istediklerimiz yönünde ayrıntılara girmeyeceğim" ifadesine yer verdi.

Öte yandan Harf, yurdun çeşitli kentlerinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere dair soru üzerine, protestolardaki çatışmalardan kaynaklanan ölüm haberlerinden kaygı duyduklarını hatırlattı. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidale çağıran Harf, her yerde olduğu gibi Türkiye’de de ifade ve toplanma özgürlüğünü desteklediklerini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim