• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Bingöl Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Projesi’nin merkezinde

Bingöl Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Projesi’nin merkezinde
Bingöl Üniversitesi, 18 Ekim Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı...

Bingöl Üniversitesi, 18 Ekim Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, bölgesel kalkınmanın merkezi olarak seçilen 5 üniversiteden birisi olarak ilan edildi.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak himayesinde YÖK tarafından tamamlanan "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" programında 5 pilot üniversitenin belirleneceği çalışmalar tamamlandı. 100'e yakın kriterin göz önünde bulundurulduğu çalışmalarda Bingöl Üniversitesi 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçildi. Bingöl Üniversitesi, böylece YÖK tarafından tanımlanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tek bölgesel kalkınma ve misyon projesinin akademik misyonunu yüklendi.

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı

Programın içeriği şu şekilde açıklandı: "Ülkemizde son yıllarda açılan üniversite sayısı 181'e ulaşmış ve 81 ilde üniversite kurulmuştur. Tarihi, coğrafi, kültürel, tarım ve iklim kimliği olarak farklı bölgelerinde kurulmuş olan yeni üniversitelerin bölgelerinde, büyük merkezlerdeki köklü üniversitelerden daha fonksiyonel bir işlev görmeleri mümkündür. Bu perspektif bazı üniversitelerin eğitimde, bazılarının araştırmada, bazılarının ise bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasını içermektedir. Bu şekilde, bu üniversiteler eğitim ve araştırma süreçlerinde bölgeyle ilgili alanlarda tematikleşebilecekler ve bölgenin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerdir."

Aday üniversiteler arasında pilot üniversite seçim nasıl yapıldı?

Pilot üniversite seçiminin ise şu şekilde yapıldığı kaydedildi:

"YÖK tarafından "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" programında 5 pilot üniversitenin belirleneceği çalışmalar tamamlandı. 100'e yakın kriterin göz önünde bulundurulduğu çalışmalarda ilk aşamayı 12 üniversite geçti. Çalışmanın 2. aşaması olan panel değerlendirmelerine YÖK'te yapılan panellerle devam edildi. Bu toplantıda bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması için yürütülmesi planlanan faaliyetler, bu faaliyetlerin yaygın etkileri, kente ve bölgeye muhtemel katkıları ve Yakın Doğu Üniversitesi'nin bu faaliyetleri yürütebilmesi için mevcut altyapı donanımının yeterliliği anlatıldı. Sunumda YÖK'ün aradığı "Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü" konusunda ikna edici cevaplar üretilerek kurumsal ve alt yapı potansiyeli ortaya konuldu. Bingöl Üniversitesi ile üniversitenin yer aldığı coğrafyanın sosyo-kültürel ve ekonomik görünümü de dikkate alınarak üniversite, 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçildi. Dolayısıyla seçilme süreci müstakil bir projenin savunusu ve neticede kabulü olarak değil, Bingöl şehrinin içinde bulunduğu bölge üzerinde kalkınma odaklı bir misyon yüklenme potansiyeline sahip olduğu ve bu potansiyelin Bingöl Üniversitesi'nin öncülüğünde keşfedileceği tescil edilmiş oldu."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim