• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C

'Binbir Hatim' duası Ulu Cami'de yapıldı

'Binbir Hatim' duası Ulu Cami'de yapıldı
Erzurum'da Pir Ali Baba tarafından 483 yıl önce başlatılan "Binbir Hatim" geleneği kapsamında tarihi Ulu Cami'de cuma namazı öncesi okunan 24 bin 933 hatmin...

Erzurum'da Pir Ali Baba tarafından 483 yıl önce başlatılan "Binbir Hatim" geleneği kapsamında tarihi Ulu Cami'de cuma namazı öncesi okunan 24 bin 933 hatmin duası, yapıldı.

Erzurum il genelindeki camilerde, 18 Aralık'ta başlayan binbir hatmin duası bugün cuma namazı öncesi Ulu camide gerçekleştirildi. Hatim duasına Erzurumlular büyük ilgi gösterdi. Yaklaşık 7 bin kişini "amin" dediği duayı İl Müftü vekili Celal Büyük yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Yüksel Salman, dua öncesinde Kur'an-ı Kerim'i okumanın fazileti üzerine konuştu. Salman, Binbir Hatim geleneğinin diğer illere de örnek olmasını istedi.

CEZAEVLERİNDE 200 HATİM OKUNDU

Müftülük ilahi ve kaside grubu ilahi okurken, Hafız Mustafa Kızılca'nın Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından okunan hatmi şeriflerin duası yapıldı. Erzurum'daki çeşitli cezaevlerinde bulunan hükümlülerin 200 hatim okuduğu belirtildi. Geçen yıl 5 haftada okunan binbir hatimler bu yıl 4 hafta okundu. Cumartesi günü ise yine Ulu Cami'ninde sabah 09.00'da da kadınlar için hatim duası yapılacak.

BİNBİR HATİM GELENEĞİ

Erzurum'un merkeze bağlı Dutçu köyünde yaşamış olan Pir Ali Baba isimli din alimi, üst üste gördüğü bir rüya üzerine devrin alimleri ile rüyasını, istişare ve tabir üzerine "Her yıl binbir hatim okursanız Allah Erzurum'u ve çevresini deprem başta olmak üzere çeşitli bela ve musibetlerden korur" diyerek geleneği başlatmış. Pir Ali Baba ayrıca, binbir hatim geleneğinin kendisinden sonra da devam etmesi için sahibi bulunduğu 8 köyden 4'ünün gelirinin tamamını binbir hatmin okunması için vakfeder. Birinci Dünya Savaşı'na kadar kesintisiz devam eden binbir hatim geleneği cumhuriyetin ilk yıllarında dönemin müftüsü Muhammed Sadık Solakzade tarafından yeniden başlatılır.

'Binbir Hatim' duası Ulu Cami'de yapıldı

'Binbir Hatim' duası Ulu Cami'de yapıldı

'Binbir Hatim' duası Ulu Cami'de yapıldı

'Binbir Hatim' duası Ulu Cami'de yapıldı

'Binbir Hatim' duası Ulu Cami'de yapıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim